Beleef een sportieve zomervakantie in het prachtige Montafon.

Val Gardena
Lees verder >

Ontdek de mooiste wandelwegen en geniet!

Kleinwalsertal
Lees verder >

Kijk al uit naar skiën

Les Menuires
Lees verder >

Ontdek de prachtige natuur van de bergen.

Winterinval nu ook stevig in het Amerikaanse model maar we zijn er nog lang niet en wat doet het ECMWF?

check ook eens

91 Reacties

 1. Maurice schreef:

  Kan je ook nog een update doen voor de sneeuw in de Alpen? En dan vooral de gebieden die het nodig hebben? Thanks! Wel jammer dat ik, precies als de kou hier in de LL invalt, naar Oostenrijk rij. Kan me nog een jaar herinneren, 2 jaar geleden dat ik snachts uit Gerlos weg reed met min 10 en Nederland binnen reed ‘s Ochtends bij -15!!!!

 2. Dennis schreef:

  Leo, ik zie dat jij de 12h run hebt.. klopt het dat de pluim van de 18u run al binnen is?
  Daarin gaat de hoofdrun voor -10 in het westen op za 18-1. In het oosten -16 in de ochtend!

  Meteoficite, maart toch, het GFS gaat helemaal overstag vergeleken met gisteren…

 3. Jan van soest schreef:

  Kortom: het loopt waarschijnlijk weer met een sisser af en dat terwijl de media al weer vol staan van het naderende winterweer dat waarschijnlijk weer een blijmakertje is met een dooie mus.
  Mensen, laat je niet gek maken door alle zeer interessante ontwikkelingen, gewoon afwachten en nemen zoals het komt. De afgelopen jaren ben ik zo vaak teleurgesteld door de mooie aangekondigde naderende winterperiodes welke voornamelijk resulteerde in kwakkelperiodes.
  Ik ga natuurlijk duimen dat er een mooie lange winterse periode tot stand komt uiteindelijk maar ga uit van een kwakkelperiode, dan kan het altijd nog meevallen!

  • Ab schreef:

   Wat zijn voor jouw “kwakkelperiodes” ?? Heb je niet kunnen schaatsen of geen sneeuwpret gehad?? Voor mij is kwakkelweer overdag meest iets boven nul +1 a 3gr en nacht weer er iets onder met af en toe bij een natte/droge sneeuwbui ik noem maar wat op. Kennelijk ben jij bijv die 2 weken vrieskou in februari 2012 vergeten met volop ijspret dat noem ik nou geen kwakkelperiode haha….. En ja het weer moet je idd nemen zoals aankomt 😉

  • Jaap? schreef:

   Schaatsen zou nu al mooi zijn. Dat word het denk ik nog niet. Maar de warmte is weg en de deur staat open voor meer kou! Laat die kou maar komen ook voor de noord kant van de Alpen!

 4. Vincent schreef:

  http://nos.nl/artikel/595147/ Bezorgdheid over sneeuw condities in Oostenrijk.

  • Roland Zwammerdam schreef:

   mooi dat daar een plaatje van Lech bij staat… Volgens mij valt het in Vorarlberg allemaal nog wel mee. Ok er ligt niet veel, maar wat ik begrepen heb van mensen ter plaatse is het prima te doen.

 5. Hajo schreef:

  Ik vind de ECMWF hoofdrun prima winters. Hij eindigt zacht maar dat zegt niets. Eerst de vorstperiode binnengaan. En waarom willen alle mensen meteen een E-tocht of wekenlang schaatsen. 3 dagen vorst en mooie plaatjes en gezonde vrieslucht is toch ook wat? Dat gaan we echt beleven hoor. Mijn eend gaat staan! 😉

 6. Stefan Kaptein schreef:

  Sorry mensen, maar ik zal wel weer te pessimistisch zijn, maar ik zie het allemaal niet gebeuren, of laten we zeggen een klein beetje. Het blijft maar mitsen en maren die kaarten. Nog steeds zit er teveel mogelijkheden in de kaarten die ons het winterweer door de neus gaan boren. Temperaturen die ‘s nachts met moeite onder nul komen en overdag ver boven nul waardoor er van serieuze ijs groei bijna geen sprake is. We hopen allemaal op die winterse kaarten maar ik vrees toch dat het hem niet gaat worden. Voor de noord Alpen vrees ik ook dat het bij wat opfrisstof zal blijven, maar echt zoden aan de groene dijk zal het niet zetten. Alleen de sneeuwkanonnen kunnen misschien weer gaan brullen. Laat mij er aub ver naast zitten maar dit zegt mijn gevoel..

  • Maurice schreef:

   Gelukkig hebben wij weermannen met kaarten ipv gevoel. 😉

   • Stefan Kaptein schreef:

    En daarom hoop ik er zo naast te zitten, maar je moet met me eens zijn dat de race nog zeker niet gelopen is dat het echt winter gaat worden. Dat het kouder wordt daar ben ik wel over uit, maar of er echt winterweer voor de LL in zit betwijfel ik nog steeds. En over de noord alpen heb ik helaas nog een minder goed gevoel dan over die winter in de LL. Naar mijn mening blijft de stroming te ongunstig voor serieuze sneeuw aan de alpen noordkant, en dan vooral de oostelijke gebieden.

   • Eric schreef:

    Stefan, voor de LL moet ik het ook nog zien maar mijn gevoel over de alpen is een andere…..ik vrees dat je op 25 januari eerst de schep ter hand moet nemen om de caravan weer in te komen…..

  • Snowman schreef:

   Negativisme ten top, maarja, dan kan het alleen maar meevallen toch? Je geliefde Brixental zal wit worden en wit blijven, de vele kanonnen kunnen dagenlang aan en het brixental kennende krijg je dankzij de piekfijne zorg gewoon heerlijke condities.

 7. Vincent schreef:

  Pluim ens wordt warmer..

  • Ab schreef:

   Idd @Vincent, iets meer zachte lijntjes en juist de EC oper en Control run blijven wel voor winterweer gaan vanaf halverwege volgende week. Voor de rest aanhouden een grote onzekeheid en spreiding van de lijntjes. Gewoon nog afwachten dus de komende dagen nog niets beslist gezien juist die onzekerheid

 8. paco37 schreef:

  bij wie is het glas half leeg? en bij wie half vol?
  Grappig om te lezen hoe een ieder hier mee omgaat, ik kan me soms wel verbazen.
  2 maanden lang zag het er niet naar uit dat we nu mogelijk een vorstperiode krijgen en waren de kaarten echt belabberd.
  2 weken geleden waren de eerste tekenen van ommekeer en nu 2 weken later wordt dit bevestigt en staan we aan de vooravond van een koudere periode [eindelijk !].
  ik zou zeggen, ik geloof er in ! maar om nu voor aanvang van deze koude periode al te gaan zoeken naar kaarten die mogelijk op 10 dagen vooruit zeggen dat de west er waarschijnlijk weer in komt begrijp ik niet.
  wel eens gehoord van ervaring? de ervaring luidt dat we een ruggesteun krijgen vanuit het oosten door aanwezige sneeuw die eind volgende week al duidelijk oostelijk en zelfs in de lage landen aanwezig zal zijn, dus kaarten die nu al aanwijzen dat het snel gebeurd zal zijn kunnen de prullenbak in, totaal geen zin om deze te volgen, deze houden immers geen rekening met aanwezige plaklagen en ruggesteun.
  Zelf verwacht ik dat maandag nog niet de dag zal zijn met het binnendringen van de scherpe kou, deze verwacht ik ruim een dag later op dinsdag avond met een toename van sneeuwkansen.
  Woensdag een dag om in de gaten te houden, het gevecht gaat plaatsvinden en de aanwezige kou zit dan op de grens van Belgie/Nederland, dit houd in dat zeg maar noordelijk van de grote rivieren de kou dusdanig is dat er sneeuw gaat vallen, zuidelijk zal dat eerst een mengeling zijn van regen en natte sneeuw, pas in de nacht zal de kou terrein winnen en komt geheel Nederland in de sneeuw terecht.
  Vooruitzichten zijn hoopvol wanneer het azoren hoog over Groenland versterking gaat geven aan het Scandinvie hoog, neem hierbij de ruggesteun oost van de lagelanden is er een behoorlijk blok gezet voor de west circulatie, nee zeg ik dus tegen de west. wat wel een mogelijkheid lijkt is dat volgend weekend de west nog 1x maal probeert west europa te veroveren, dit gaat dus niet lukken maar geeft wederom een sneeuwlaag in de lage landen, hierna lijkt de zaak beslist en duiken we een heuse vorst periode in, hoelang deze gaat duren is glazenbollen fictie maar voorlopig dus voor een ieder wat wils, Sneeuw en ijs !.

  Groetjes Paco

 9. Ronaldo schreef:

  Kijk, van de week had ik een foto gepost van Lake Erie. Veel ijsvorming. Toestroom van de Niagara Watervallen wordt dus (deels) geblokkeerd. Vandaag is het zover. IJsvorming en dikke sneeuw op Lake Erie. Leo is er in zn vorige bericht op ingegaan.
  https://www.wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2014/01/LE-Frozen.jpg

  (bron:twitter)

 10. Spyfromthesky schreef:

  Alsof de aankomende volle maan ons al een grote knipoog wilt geven met de eerste doortastende kou rond 16 januari. Bepalend is wat het rond 19 januari gaat doen.

  Ik zie mogelijk wat positieve ontwikkelingen richting een groot megablokkade. Als dit uitkomt, tenslotte wensen de LL liefhebbers wel zoiets, dan nog moet je niet oppassen dat je vanuit de rug wordt aangevallen, dus via een grote omweg dat de zachte lucht je nog weet te bereiken.

  Ik geloof even (geheel) niet de ontwikkelingen na 19 januari Dat zal ongetwijfeld er straks geheel anders uitzien. Tsja, wij weten nog niet hoe, maar een klein begin, dat moeten we even koesteren.

  Nu vind ik het richting de kou gaan a.s. maandag al wel iets te snel gaan. Morgen krijgen we stormachtige toestanden. Dit schudden kan betekenen dat we morgen avond laat in een juich stemming verkeren of we weer ontnuchterd worden.

  Kijk, de kans dat we nu nachtvorst krijgen dat lijkt met 80% kans wel toegenomen. Ok, laat ik optimistisch afsluiten. De kans dat er grote druk wordt opgebouwd, dat lijkt steeds toe te nemen. Nu nog gewoon geluk hebben en de spreekwoordelijke weergoden niet boos maken.

  PS. De tijdelijke winterijsbaan in Rotterdam is een succes. Over twee maanden is die weer weg. Kijk, een 400 meter baan kunnen ze ook in Dordrecht doen. Op een 400 meter atletiekbaan. Ik zeg, Dordrecht, doen!

  Spyfromthesky

 11. Spyfromthesky schreef:

  @ Hajo,

  Al zou ik slechts één dag kunnen hebben geschaatst, de molentocht in de Alblasserwaard, dan ben ik al tevreden :>).

  Als die wordt gehouden, moet je ook eens hierheen afreizen. Het is één van de mooiste tochten van Nederland!

  Spyfromthesky

 12. Erwin schreef:

  Ik zeg nog steeds: geen winter!

  Weliswaar zeker kans op nachtvorst, sowieso geen winterweer voor volgende week woensdag en daarna is het ook nog verre van zeker.
  Alle “mooie kaarten” ten spijt.

  • Kees (mod) schreef:

   Je had deze reactie dubbel gepost, heb er eentje weggehaald. 😀

  • Hans schreef:

   Paar nachten vrieskou en paar dagen overdag rond 0 Gr. Is voor mij hier in LL al winter!
   Hans DeSneeuwGek

  • Hajo schreef:

   Hé, ben je er weer? 😀

   • Erwin schreef:

    inderdaad Hajo,

    Er wordt een veel te positief beeld geschetst van de winterkansen in LL. De oper runs zijn weliswaar aardig winters maar het ensemble overtuigt zeer zeker niet, Zoals vandaag ook op NOS weerbericht werd gezegd: winter is nog lang niet in kannen en kruiken. Ik zeg nog steeds: 70 % kans op geen winter. Overdag een graad of vijf en mogelijk wordt er een paar nachten 1 of 2 graadjes vorst uitgeperst…

    Ik hoop dat ik ongelijk heb. In dat geval zal ik van je fles Schrobbelaar een nog grotere variant kopen maar ik ben niet overtuigd ondanks dat ik een enorme winter en sneeuwliefhebber ben en vaak ook met een vleugje optimisme naar de kaarten kijk. Maar ik zie het niet gebeuren deze keer.

  • 🙂 Mooi initiatief @ Viking en Kees !
   Ik voeder reeds sinds begin november ’13 en ik moet wel erbij zeggen dat ik nog nooit eerder zo weinig vogels over de tafel 😀 kreeg als voorheen.
   Voorbije dagen zijn iets drukker aan de voedertafels maar nog niet de grote toeloop. Ook dat zegt voldoende over het aankomende weer. 😉

 13. Viking (Harmelen) schreef:

  @Kirsten

  En dan denk ik toch ook aan de dieren… ik woon zelf vlak bij bossages met veel vogels (vinken, roodborstjes en mezen)… Zaterdag wrs even een zak zaad kopen…

 14. Eric schreef:

  Leo, dat is de gele rivier waar thans ook 200 km wordt geschaatst

 15. Frans schreef:

  Dat die ec run toch is omgeklapt naar boven vanaf maandag ten opzichte van de ochtendrun valt me niet mee. Naja ik hoop voor de alpen en sauerland in ieder geval een bak met sneeuw en onze kou komt nog wel is mijn gevoel.

 16. JeroenTilburg schreef:

  Foto: Gele rivier China

 17. JeroenTilburg schreef:

  Excuus, zie dat Eric me voor is…

 18. Michel schreef:

  Zit de onzekerheid niet voornamelijk in het feit dat er geen enkele kou en ook geen sneeuwdek voorhanden is binnen Europa? Laat dat zich eerst maar eens in rap tempo vormen, kan de mogelijke winter ook een tandje bijzetten. Voor nu mooie kaarten, maar zonder kou in Noord en Oost en zonder sneeuw weinige spectaculair (en standvastig) winterweer vrees ik.

 19. Ronaldo schreef:

  Gisteren al iets over de zonnevlekken gepost. Deze komt van de NASA Goddard Sat. Grote vlekken i.verg.m de aarde. De Zon slaapt nog niet. Iemand een flinke Temazepam?? 😉

  • Leo schreef:

   Grr. Correct. Klassieke 2e helft van het door sommigen voorspelde “double-peak” maximum.
   NB niet (zonder bescherming) doen! maar deze vlek is met het blote oog zichtbaar.

 20. Ronaldo schreef:

  SUPER BEDANKT VAN DAM. Bedankt voor de link.
  De Niagara dus wel vol met ijs……..heel heel erg mooi.

 21. Erwin schreef:

  gfs 18 bevestigt mijn beeld. Binnen de betrouwbare termijn komt deze hoofdrun niet met een ijsdag (woensdag en donderdag overdag nog altijd 1-4 graden in de plus) en in de nacht wordt er hooguit 1 of 2 graadjes vorst uitgeperst,,). Uiteraard wel kouder maar geen onvervalst winterweer voor LL in deze hoofdrun tm volgende week donderdag. Ik hoorde piet P overigens net op SBS ook roepen over mogelijk strenge vorst maar zie dat niet terug in de huidige kaarten nog… wordt vervolgd

 22. Erwin schreef:

  Tweede deel van de gfs 18uur run bevestigt mijn beeld niet… Hier wel een scenario wat omschreven kan worden als een winterinval… West-europa komt in de kou… Nogmaals, ik hoop dat dit uit gaat komen!!!

 23. Erwin schreef:

  Tweede deel gfs run + 192 uur is echt gruwelijk koud!
  Als dit uitkomt gaan we echt de winter in… Ik geloof het echter nog niet dus hoop dat het ensemble mee gaat!

  Zeer mooie pub run hoor!!!!! Schaatsrun!

 24. Erwin schreef:

  24-1 laat gfs de dooi invallen, net niet tot het gaatje koud dus…

  Conclusie: Hoofdrun is fors kouder dan gfs 12uur.

  aandachtsgebied:

  1. dat dit pas na 7 dagen echt winter wordt (buiten betrouwbare termijn)
  2 ensemble hebben we nog niet gezien en die overtuigde de laatste runs niet. Als dit een kouder uitbijter is dan zegt het nog niks natuurlijk..

 25. Eric schreef:

  Wat een lekker plaatje dit…diepvrieskou in alpen en de sneeuwkanonnen aan. Ik vrees ook dat het hahnenkammweekend erg koud gaat worden. De mannen op de afdaling gaan zeker naar gevoelstemp. MIN 30

 26. Erwin schreef:

  gfs 18uur hoofdrun komt op 22 janauri met een dagtemperatuur van -3 tot min -6… De nachttemperaturen mag u naar raden 🙂

 27. Erwin schreef:

  in deze 18uur pub run berekent de hoofdrun op 21-1 een aardige bak sneeuw voor de LL. Zeer ver weg en neerslagkaarten op die termijn zeggen weinig tot niks maar heb het toch ff vermeld.

 28. PChico schreef:

  livestream van de Niagara Falls. Stroomt nog aardig 😉

 29. PChico schreef:

  Livestream Niagara Falls. Stroomt nog aardig door;-)
  http://www.niagarafallslive.com/Niagara_Falls_Webcam.htm

  • Leo schreef:

   Let wel, dat is de Canadese zijde. Ik las in één van de tweets die ik zojuist langsliep dat die veel zeldzamer bevriest (“in modern times” alleen in 1848) de bevroren foto’s zouden de VS zijde betreffen.

 30. Leo schreef:

  Eerste deel van het GFS18h ensemble: winter valt op woensdagavond binnen. Hoofdrun zit dan -zeker op 850 hPa ofwel ca. 1500 meter hoogte- ver bovenin.. 😉

 31. Leo schreef:

  Het ensemble van de GFS 18h voor midden-NL. Scherpe daling van de temperaturen naar winters niveau op de 15e (woensdag a.s.) Vanaf de 18e blijven er 6 leden (=30%) over die het boven nul houden. Ook zijn de sneeuwkansen voor woensdag/ donderdag toegenomen tot 40 a 45%. Dat zou natuurlijk de ideale situatie zijn: eerst sneeuwdek(je), dan de vorst!

 32. Desiree schreef:

  Ec 12 z, anomalie kaart.
  Rood 40 bij Groenland
  http://plaatjesdump.nl/upload/9c812bf60536012ed5ac7f184350ec4b.png

  Winter is onderweg en zal alleen maar beter worden, op 2 continenten ja.

 33. sneeuwfanaat schreef:

  GFS0h is ook gewoon weer een mooie winterse run voor de ll.Met vanaf woensdag15 jan de winterinval door het zich opbouwende scandihoog.Daarna de gehele periode gewoon lekker winters in de ll met soms de temp overdag net boven nul!!Nee de winter komt eraan hoor @Erwin

 34. Hans schreef:

  Ha Smette, we zijn nu positief he? Lekker hoor…..
  http://www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn38417.png

 35. Keida schreef:

  Hmm.
  GFS00 en ECMWF zijn iets minder positief over winterweer. Depressie komt maandag net een beetje te hoog uit.

 36. Kees (mod) schreef:

  GEM volgende week vrijdag temp 2m.

 37. erwin schreef:

  LMG situaties liggen volgende week rondom LL. Interessant!

 38. Assendelft schreef:

  In het plaatsje Niagara wat op de grens ligt met de USA zijn er 3 falls. De horseshoe falls aan de canadese zijde en de “kleine 2” aan de USA kant.

  http://www.niagarafallslive.com/images/Panoramic_View_of_Niagara_Falls.jpg

  American Falls (between Prospect Point and Luna Island) far left
  Bridal Veil Falls (between Luna Island and Goat Island) mid left
  Canadian Falls (between Goat Island and Table Rock) right

  Helaas kan ik de webcam niet zien op het werk, het plaatje van Ronaldo zijn de Amerikaanse. Over de rivier loopt de brug naar de USA (ri Buffalo) Rainbow bridge genaamd.

  Ik ben er een keer of 4 geweest, kan me haast niet voorstellen dat 567,811 Liter per seconde (!) bevriest. Plaatje Niagara is niet veel aan trouwens de natuurparken wel!

  En nu weer over naar het weer!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.