Noem me maar een pluimenstaarder. Er zijn tegenwoordig prima weerberichten van te maken en trends uit te halen tot 2 weken vooruit. Meer nog dan de hooofdruns heb ik grenzeloos vertrouwen in die ensembles . Er zit enorm veel informatie in en de modellen worden steeds beter. Zo doen we het dus ook vanavond. Wat zien we in het ensemble van het Amerikaanse GFS? Sinds de run van gisteravond 18h is het “om” en zitten er ineens heel veel winterse oplossingen in. Wel is er, net als in het Europese model waar we straks naar kijken, nog veel onzekerheid. In de nieuwste run (de grafiek hierboven voor midden-Nederland) zitten grofweg 4 oplossingen. Eén cluster van oplossingen dat de winter al op 14 januari laat binnenlopen, een tweede kwakkelt van de 14 tot de 18e en doet het dan alsnog en een derde (net als de tweede rond het de rode lijn wat het ensemble gemiddelde weergeeft) die het bij kwakkelen houdt. En de minst leuke: bij toch nog altijd zo’n 25 tot 30% van de leden blijft het gewoon zacht. De hoofdrun zit eigenlijk gewoon in die derde categorie dus (te?) hoog / warm in het ensemble. Volop spanning dus!

rart_14011318_14010812

Geen sneeuw hier op maandag. Alleen in het uiterste noordoosten wat natte flatsen want de temperaturen liggen dan nog ruim  nul. Ook in het ensemble weinig sneeuwkansen voor de Lage Landen. De meeste leden die koud zijn laten een heel mooi Scandinavisch hoog zien waarbij de depressies minder actief zijn en/of veel zuidelijker trekken. Gunstig voor de Alpen, daar kijken we straks nog naar! Hoe anders dan bijvoorbeeld de 0h run die een accumulatie van 15 cm berekende voor midden-Nederland. Dat blijft erg spannend allemaal want er zit gewoon nog erg veel onzekerheid in vanaf maandag aanstaande. De hoofdruns zullen nog een aantal keren flink op en neer schieten.

 IJsdikte 2014_01_07_12h

Nee, met de hoofdrun van het GFS gaat Hajo zijn 5e BV dus niet binnenhalen. Noord-Holland komt niet verder dan -3° C. En kijk eens naar de watertemperatuur.. gewoon nog 7 graden op het ogenblik. Met nog wat wind erbij gaat dat zo niet bevriezen. Maar zoals gezegd is er een breed scala dat wel iets beters weet. Net als ca. 40% van het Europese ECMWF ensemble van gisteravond dat in bovenstaande ijspluim verwerkt is. Deze verschijnt maar één keer per dag daarom die van gisteravond dus. Al op 17 januari geeft die 40% uitzicht op 2,5 tot 6 cm ijs. Dat is genoeg voor heel wat eenden. Sterker: vanaf 3 cm zou Hajo een mooie close-up vanaf het ijs kunnen maken! De run van vanmorgen was zelfs nog iets beter.

rart_14011312_14010812

Zoals we gewend zijn en waar ook ik het meeste vertrouwen in heb is ook de nieuwe 12h run van het Europese model weer wat enthousiaster. De vorst loopt hier eigenlijk zondagavond al binnen. De echte transportkoude kan ons in eerste instantie niet bereiken en blijft net ten noordoosten van Nederland hangen. Op het strijdtoneel wordt hier op maandag wel wat sneeuw verwacht maar omdat de bovenlucht nog niet echt koud is denk ik niet dat het een dek oplevert (in deze hoofdrun). Met het opdringen van de depressie loopt de temperatuur in zuid- en midden Nederland op maandag toch nog tot 6 graden op, dinsdag nog 4. Terwijl het in het noordoosten dan al rond het vriespunt kan blijven.

Europe_2014010812_pmsl_174

Hoeveel beter wordt dat vanaf woensdag. Dankzij een mooi Scandinavisch hogedrukgebied een strakke noordoostelijke stroming. Op 1500 meter hoogte daalt de temperatuur tot rond de -10 graden Celsius en dat is wat we willen zien. Klassieke inval! Het zou zo maar kunnen dat dat woensdag overdag gebeurt; thermometer staren! En warm zeewater: daar gaan waarschijnlijk talrijke sneeuwbuien ontstaan. Het zou me niet verbazen als de Waddeneilanden een dik pak voor kiezen krijgen.  Overigens lijken de depressies ver zuidwaarts langs te trekken en krijgt bijvoorbeeld Parijs wel aanzienlijk wat sneeuw. Ook dat is echter afwachten: koersverschilletje van 400 km noordwaarts is zo gemaakt leert de ervaring. Op het eind van de run zakt het hogedrukgebied zuidwaarts uit en de kou zich terug naar het oosten. Te ver weg en te onzeker om ons druk over te maken. Spannend hoe de inval verloopt, daarna zien we verder! Maarrr.

PLUIM_06260_NWT_2014_01_08

Dit valt me niet heel erg mee. De onzekerheid voor maandag en dinsdag is er in deze pluim ineens vrijwel uit en niet bepaald de winterse kant opgegaan. Het moet woensdag of donderdag gaan gebeuren en ook daar nog geen meerderheid van stemmen. Wel is vanaf donderdag het meest compacte cluster dat met die ijsdagen! Wat me ook positief stemt is dat de hoofd- en controlerun het mooi met elkaar eens zijn. Afwachten, maar ik ga er voor. Ook al vanwege de ondersteuning van de vele andere modellen waaronder dus het Amerikaanse GFS en het ook gerenommeerde Canadese GEM.

192_35

Wat ook heel leuk is: terwijl het op het ogenblik nog groen is tot Moskou gaat er eindelijk een witte deken ontstaan die in ieder geval reikt tot over Polen, Tsjechië en Oostelijk Duitsland. Kan de kou die nog zes weken uit het oosten kan komen wat minder opwarmen.

Sauerland_MS_951_ens_2014_01_08_12h

Op zich heb ik weinig toe te voegen aan dit mooie Alpenbericht van Wijnand. Korte update aan de hand van de pluimen van de GFS 12h run met inachtneming de onzekerheid die Wijnand al aangaf. Sauerland? Pfff, letterlijk en figuurlijk. De neerslagpiek op de 14e (dinsdag) zit waarschijnlijk op te hoge temperaturen. Het moet dan komen van de (blauwe) controlerun op woensdag. Weinig ondersteuning nog, maar wie weet.

ZillertalArena_MS_1247_ens_2014_01_08_12h

Zillertal Arena. Volop mogelijkheden voor mooie opfrissers. En een mega-dump op en rond de 20e door één van de 20 ensembleleden. Kans hou ik dus op 5%. Maar wel grappige meteo-fictie. Wie zoekt de weerkaart erbij?

Aosta_MS_745_ens_2014_01_08_12h

Valle d’Aosta. Uhm.. zuidkant.. Opnieuw prijsschieten zo lijkt het. Zoek je lijntje.

594822

De toegift. Waar is dit???


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

91 reacties

Gesloten voor reacties.