Genoeg mooie plaatjes uit de Alpen. Zoals deze van de Heidialm in Kärnten. Ik kan het weer niet genoeg benadrukken: geniet van je wintersport zoals je op een zomervakantie geniet. Het is geen Disneyland of McDonalds. Het is elke keer anders. Het is ook nog eens tamelijk narcistisch om over wat dan ook op vakantie te klagen als je überhaupt op vakantie kunt en er even verderop een oorlog woedt.

Ben op dit moment ’s ochtends les aan het geven in Saalbach-Hinterglemm. Goed te doen nog. Morgen ook en dan ’s middags twee tandemvluchten. Vanaf zondag weer kouder. Dat heb je dan toch vooral aan de Oostenrijkse kant. Er zal snel veel kunstsneeuw bij worden gemaakt! De berekende natuurlijke sneeuwval heeft niets om het lijf.

Waar “het” gaat gebeuren de komende dagen is Oost-Europa en dan nog wel specifiek het oorlogsgebied waar de grond gaat bevriezen. Maar Rusland heeft net laten weten met het orthodoxe kerstfeest 36 uur niet te gaan schieten. Op 8 januari dan…. is het echt vet koud. Ik heb beelden gezien van die bodem daar. Het zijn geen fabeltjes dat je daar in die dikke lössbodem compleet wegzakt met voertuigen … tot het bevriest. We gaan zien hoe het dan verder gaat. Daar waar wij lieve mensenkinderen hebben toegelaten dat een stel psychopaten aan de top een oorlog dodelijke geopolitieke geldmachine opgetuigd en aangezwengeld hebben (war is a racket).

Het ensemble voor het oorlogsgebied heeft zelfs nog venijn in de staart. Vooral in de huidige hoofdrun.

Hier zie je hoe een groot hoog West-Europa zacht houdt en Oost-Europa brutaal koud. Maar dat is meteofiction. Er zijn vanaf 15 januari ook voor West-Europa weer winterkansen. En die volg ik op de voet. Zodra het iets wordt om over naar huis te schrijven doe ik het.

Grappig is het te zien dat in het oosterse scenario de Tukrse noordkust onder sneeuw bedolven gaat raken. Lake Effect Snow. En Georgië. Maar geloof me: dat gaat nog heel anders uitpakken. Er zijn kansen voor ons. Mik op eind januari dan zit je goed. En de Alpen draaien langzaam ook wel bij naar het gemiddeld goede klimaat. Ik zag nog een zeer goede berichtgeving in de Salzburger Nachrichten.

Niet te geloven! Een groot artikel met nog 2 pagina’s dieper in de krant en NIETS over klimaat. Netjes “Weerkapriolen” erboven. En dat zijn het ook. Klimaat is als je 30 jaar later vaststelt dat die weerkapriolen gemiddeld vaker optreden. En laat het nu net het weer zijn dat ik ook in mijn twee eerste wintersporten aan het begin van de zeventiger jaren had. Wel dus zeer tragisch die hele serie dodelijke ongevallen. Weet je eigenlijk wel wat je moet doen als je op een ijzige piste gevaarlijk begint te glijden? Laat eens weten in de reacties. Zal er een apart artikel aan wijden.

Afsluitend de nieuwe mondiale temperatuurgrafiek. Flink stukje gezakt weer. Nu dus praktisch weer terug bij het gemiddelde sinds 1991. Maar dus nog niet bij het gemiddelde 1980-2000. Laat staan de jaren daarvoor (mini-ijstijd). Het is wel degelijk een beetje het cruciale punt nu. Wordt het een kantelpunt en gaat het weer afkoelen? Of zet de opwarming door? Het is gevoeglijk bekend dat ik het eerste denk en hoop. Op zich zou ik het de aarde en de mensheid gunnen lekker warm verder te gaan, maar dan raken we niet van de krankzinnige klimaatpolitiek af. Dus het moet echt even kouder worden en de gletsjers moeten weer gaan groeien, zodat mensen uit hun klimaathypnose kunnen ontwaken. Dat is dan voor ons wintersporters ook best leuk. Gaan we dus voor.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Stefan Kaptein · 5 januari 2023 op 23:19

Mooi bericht Hajo. Ik word zo langzamerhand echt doodmoe van al die weerprofeten die roeptoeteren dat er vanaf maandag echt een weersomslag plaats faat vinden met sneeuw van betekenis voor veel gebieden in de Alpen. Ik merk aan de mensen om mij heen dat iedereen aanslaat op dat soort berichten, zeker nu de omstandigheden buitengewoon slecht zijn in gebieden onder de 1600 meter. Dan is het extra moeilijk om dan de boodschapper te zijn van het tegen geluid, want dat geluid wil niemand horen op dit moment, maar het is wel wat het gaat worden, namelijk een karig sneeuwmenu. De wind blijft in de westhoek zitten, en daar komt nu eenmaal geen kou vandaan. De vorst is op veel plekken uit de grond, dus graag eerst de vorst terug, en dan een dikke nordstau van minimaal één week die dan over gaat in een südstau dankzij een genualaag, iedereen blij. Dromen mag toch? Helaas zijn dromen vaak bedrog……….is daar geen liedje over gemaakt?

  krism · 7 januari 2023 op 09:56

  Hey Stefan, ik denk dat je iets te pessimistisch reageert. Ik snap dat je vanuit je Oostenrijk visie nog niet de grote weersomslag ziet aankomen maar ik vertrek volgende week naar Les Sybelles en vanuit mijn Frankrijk visie ben ik ongelofelijk blij met de aangekondigde verse sneeuw (vanuit het westen). Als je volgende week de groene webcambeelden ziet veranderen naar een wit paradijs met makkelijk wel een halve meter verse scheppoeder, dan roeptoeter ik dat graag rond. Blijf er in geloven. Oostenrijk komt er ook aan!

Michael · 6 januari 2023 op 13:06

Mooi bericht Hajo.
Duimen voor een echte weer omslag.
Stefan helemaal mee eens.

Sasja · 6 januari 2023 op 17:26

Mooi geschreven, Stefan (en Hajo ook natuurlijk)

Roland · 7 januari 2023 op 11:33

Goedemorgen Hajo,
Complimenten voor het bericht. Kom sinds lange tijd weer eens voorbij. Je hebt een fijne toon te pakken. In alle eerlijkheid was ik afgehaakt.
Wilde ik je even schrijven

  Hajo · 7 januari 2023 op 17:13

  Dank je!!

Rogé · 7 januari 2023 op 21:26

De komende vorstperiode in ons land was ik al een tijdje op het spoor. Op nieuwjaarsdag de bevestiging met een ganzentrek in de avonduren. Nieuwe maan rond 21 januari is dan het eerste startpunt. Een Duitse weerdienst is een ook deze komende vorstperiode op het spoor gekomen en Thomas Woolthuis had het vorig jaar al aangeroerd. 4-6 weken extreme kou. En ja de bevolking moet ook lijden met de door satanisten gecreëerde energiecrisis. Dus 1 en 1 = 2. Als dit zo gaat uitkomen kan het wel eens tot Sint Mathijs blijven vriezen. ‘Sint Matthijs werpt een steen op het ijs’ en dan slaat zoals zo vaak in een vorstperiode de dooi voorgoed toe. Een referentie winter heb ik ook gevonden. De zeer koude winter van 1917, die na een langdurige periode met veelal zachte of normale winters op was gedoken en half januari begon. De huidige winter ligt wat dat betreft al voor met de vorst in december die het tot ten minste een zachte winter heeft gebracht. Droomscenario of een heel boze droom? Echter kou wordt erin geblazen, dus niet meer dat windstille winterweer om de zuid zoals in december.

  Jeroen · 8 januari 2023 op 17:25

  Hajo, kom er eens in man, ik zie donderrode sneeuwsignalen in het gehele alpengebied met gemiddeld meer dan een meter sneeuw tot komende 17 januari. Een droom scenario. Ik mis je enthousiasmerende berichten.

  Jeroen

   Hajo · 8 januari 2023 op 20:15

   Ga ik doen. Bijna klaar!

Gesloten voor reacties.