Sneeuwverwachting 8 dagen vanaf 23 januari

Klik voor grotere kaart

Hierboven de sneeuwverwachting startend op 0cm vanochtend en optellend tot dinsdag 31 januari 00u. Een mooi sneeuwdek om de winter straks kracht bij te zetten! Je ziet op die datum de vorstgrens een ruime boog om de LL maken en dan helemaal over Zuid-Frankrijk onder de Alpen langs en verder langs de dan ook zeer sneeuwrijke Balkan.

[fbphotos id=335201789847366]

Twee van de drie modellen die ik hier intensief volg – ECMWF en GEM – berekenen de winterinval voor 30 januari. GFS is een beetje slap vanochtend met wat vorst- in plaats van ijsdagen maar zet toch weer een flinke winterse stap vanaf de run van vannacht. Ik durf nu toch wel weer een stap boven de 50% te zetten dat het gaat gebeuren. Doe eens ruig: 75%! Lees hierrr wat Meteoconsult gisteren over de kansen schreef.

Opnieuw Oostenrijk
Mis op de kaart hierboven ook niet hoeveel sneeuw er nog voor Oostenrijk wordt berekend! Hoe dat stap voor stap gaat verlopen kun je zelf volgen in de Wintersport Weerkamer hieronder. Ook Sauerland lijkt met een mooie laag vers de LL-winter in te gaan.

ensemble zuidkant Alpen 23 januari

Klik voor grotere grafiek

De noordkant van de Alpen wordt kurkdroog met de uitbraak van de Russische beer. Hierboven de kansen op dumps aan de zuidkant van de Alpen. De hoofdrun is droog, maar met de controlerun en diverse ensemble-leden moeten Dolomieten fans toch wel wat kunnen!

Hieronder nog een spannend aspect van de nieuwe GEM berekening en de nieuwe Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads….

GEM 2 februari
[fbphotos id=335203339847211]

Let eens op de positie van de depressie boven Rusland op 2 februari in de nieuwe GEM hoofdrun. Die hadden we nog niet gezien! Samen met het Britse hoog leidt dit tot een ijzige noordelijke wind. De Oostzee is nog relatief warm maar trek je die lijn een paar dagen door dan zit je toch met heftige arctische omstandigheden.

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads met stiekum ook een hele mooie foto uit Les Arcs erbij
[fbphotos id=335192123181666]


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

46 reacties

Gesloten voor reacties.