Sneeuwverwachting 8 dagen vanaf 23 januari

Klik voor grotere kaart

Hierboven de sneeuwverwachting startend op 0cm vanochtend en optellend tot dinsdag 31 januari 00u. Een mooi sneeuwdek om de winter straks kracht bij te zetten! Je ziet op die datum de vorstgrens een ruime boog om de LL maken en dan helemaal over Zuid-Frankrijk onder de Alpen langs en verder langs de dan ook zeer sneeuwrijke Balkan.

[fbphotos id=335201789847366]

Twee van de drie modellen die ik hier intensief volg – ECMWF en GEM – berekenen de winterinval voor 30 januari. GFS is een beetje slap vanochtend met wat vorst- in plaats van ijsdagen maar zet toch weer een flinke winterse stap vanaf de run van vannacht. Ik durf nu toch wel weer een stap boven de 50% te zetten dat het gaat gebeuren. Doe eens ruig: 75%! Lees hierrr wat Meteoconsult gisteren over de kansen schreef.

Opnieuw Oostenrijk
Mis op de kaart hierboven ook niet hoeveel sneeuw er nog voor Oostenrijk wordt berekend! Hoe dat stap voor stap gaat verlopen kun je zelf volgen in de Wintersport Weerkamer hieronder. Ook Sauerland lijkt met een mooie laag vers de LL-winter in te gaan.

ensemble zuidkant Alpen 23 januari

Klik voor grotere grafiek

De noordkant van de Alpen wordt kurkdroog met de uitbraak van de Russische beer. Hierboven de kansen op dumps aan de zuidkant van de Alpen. De hoofdrun is droog, maar met de controlerun en diverse ensemble-leden moeten Dolomieten fans toch wel wat kunnen!

Hieronder nog een spannend aspect van de nieuwe GEM berekening en de nieuwe Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads….

GEM 2 februari
[fbphotos id=335203339847211]

Let eens op de positie van de depressie boven Rusland op 2 februari in de nieuwe GEM hoofdrun. Die hadden we nog niet gezien! Samen met het Britse hoog leidt dit tot een ijzige noordelijke wind. De Oostzee is nog relatief warm maar trek je die lijn een paar dagen door dan zit je toch met heftige arctische omstandigheden.

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads met stiekum ook een hele mooie foto uit Les Arcs erbij
[fbphotos id=335192123181666]


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

46 reacties

Gesloten voor reacties.