De ochtendruns bevestigen de trend: de winterinbreuk in de Lage Landen is op een of twee minimale nachtvorstjes na compleet gecanceled. Restkans op iets meer vorst tot en met 21 januari 10%. 100 punten voor wie voor mij die eend staand op het ijs fotografeert. Het is natuurlijk erg flauw maar op zich gaat de winteriunval gewoon wel door… alleen niet bij ons en ook niet in de lagere dalen van de Alpen. Hoog in de Alpen is het sowieso 6 maanden per jaar winter gelukkig. Eergisteren deed weerman Jan Visser deze tweet:

En het is leuk eens naar dat deel van Europa te kijken dat gewoon echt aanspraak kan maken op aanhoudende vorst. In West-Europa zit je met een vorstperiode tenslotte toch een beetje op “geleende tijd” te wachten tot de warme golfstroom en WC het weer overneemt. En ja met de enkele jaren geleden weer ingezette terugkeer van een Kleine IJstijd gaan we weer meer en misschien wel veel meer “geleende tijd” krijgen. Maar om de zo veel jaren zullen we weer eens een flutwinter meemaken gewoon omdat we op de verkeerde plek geboren zijn wat wel weer maakt dat de waarde van meteofiction en een blog dat erover schrijft navenant stijgt. Hierboven de uitgangssituatie van de ijsbedekking in de Oostzee nu in vergelijking met de natuurlijk niet bestaande gemiddelde winter (hierrrr kun je nog wat spelen met de kaarten).  

stockholm1101

Als laatste gebiedje in Scandinavië komt de Stockholm regio vandaag in de vorst en voorlopig er niet meer uit.

[metaslider id=35743]

Hier zie je de minima voor heel Europa tot aan de Oeral. Vandaag en dan in de nacht op maandag de 20e. Die Oostzee gaat nu dus wel dichtvriezen. 

stpetersburg1101

Jaren geleden was ik in St. Petersburg en liep ik daar over de zee en zag ik al die Russen hun lievelingshobby beoefenen. Tja toch echt een ander klimaat. Een geluk dus dat de Kleine IJstijd is aangebroken en dat we meer geleende tijd hebben. Scheelt toch weer een paar uur vliegen naar het oosten en dito centjes. Zijn er ook ijsvissers onder de lezers van Wintersportweerman.nl? Ik ben er bij. Moet vet kicken zijn als ik dat zo zie… doen we een winter BBQ met vers gevangen paling… als dat geen meteofiction is!

accu1101

Snel door naar de Alpen waar ons hart nog net iets sneller van gaat kloppen. Hoe staat het met de vooruitzichten voor Oostenrijk? In de afgelopen dagen zijn er een paar momenten geweest samenhangend met de berekende winter-inval in West-Europa, ik herhaal samenhangend met de berekende winter-inval in West-Europa… dat het ernaar uitzag dat er toch ook aan de Oostenrijkse noordkant aardig wat sneeuw zou vallen dinsdag en woensdag. In de reacties was veelvuldig te lezen dat “de locals ook sneeuw voorspelden”. En dan niet dat oude grapje: “Kommt noch Schnee?”; “Ja”; “Wann?”; “Nächster Winter”. Nee het zou echt dinsdag en woensdag gaan gebeuren. Welnu… een beetje! Er valt 5 tot 15cm en de sneeuwgrens kan dalen naar 800 tot zelfs 500m. En in de huidige berekening volgen vanaf donderdag dan weer enkele dooidagen. Maar dan kan die sneeuw medio januari nog best leuk blijven liggen… behalve op de bomen… die schudden de sneeuw snel af!

[metaslider id=35751]

Hier zien we de winterinval in de vorm van de uitbreiding van het sneeuwdek in de komende 8 dagen. Die mag er ook best weten. Heel Polen sneeuwbedekt. Maar ja… Polen…. januari…. sneeuw… hoe normaal is dat? We hoeven hier ook niet te melden dat er pinguïns op Antarctica zitten toch? Wel is het natuurlijk zo dat het voor een aanloop naar een februari winter helpt als elders de winteropbouw weer een beetje normaal is.

departure1101

Ik bedoel: hoe afwijkend wil je het sneeuwdek in Europa hebben? Het moet echt niet veel gekker worden. Fijn: dat zetten we dus in de komende 8 dagen recht. Behalve dan dat je ziet dat zelfs Wenen in januari “normaal” sneeuwbedekt is. Dat gaat de komende 10 dagen nog niet gebeuren. En ook Tsjechië en Slowakije blijven ver achter bij de verwachtingen al pikken ze ook daar op hoogte weer wat mee de komende dagen. Om te zwijgen van de Ardennen en de Wintersport-Area Sauerland. Dat zit allemaal nog in de Föhn-zone voor de komende periode die alleen dus de aankomende dagen tot donderdag even wegvalt om wat sneeuw naar de Alpen en ook naar de Pyreneeën door te laten. 

zwitserlandsneeuw1101

 

Tja en de zuidkant blijft winnen. Ook de komende week weer. Stand nu: 140-170% ten opzichte van gemiddeld. De <30% categorie ontbreekt op de kaart wat aangeeft dat de sneeuwgrens consequent te hoog is geweest waardoor er aan de noordkant een scherpe grens is tussen waar niets ligt en waar tenminste nog 30-60% ligt.

thabor1101

De Franse Alpen doen aardig mee met de zuidkant. Toch zijn er maar drie gebieden waar de 200cm is benaderd: de Oostelijke Pyreneeën, de Ecrins in de zuidelijke Franse Alpen (Hautes-Alpes puur toerski) en verrassend genoeg op Corsica. Op 2360m op het station Maniccia ligt daar altijd nog 180cm sneeuw. En dit zijn harde meteorologische en geen toeristische metingen. Elders is het een beetje zoals hier in de Maurienne op 2450m. Tenminste nog een half metertje sneeuwdek en steeds valt er net op tijd iets bij. Echt overhouden doet het niet. Getuige ook de klap van Schumacher. Hoe vaak zal hij in de laatste jaren op die plek zo weinig sneeuw hebben gehad?  

 Les pluies se généralisent en soirée, perdurent toute la nuit et la journée de Mardi. Les précipitations sont modérées, apportant de la neige au dessus de 1500 mètres Lundi soir, 1100 mètres Mardi, 800 mètres sous les derniers flocons. On attend de 20 à 30 cm de neige fraiche à 1500 mètres. La perturbation s’évacue dans la soirée de Mardi.

Nu goed. Maandagavond begint het in de Franse Alpen te sneeuwen boven 1500m. Dinsdag sneeuwt het door boven 1100m dalend naar 800m. Er gaat 20 tot 30cm vallen. Donderdagochtend arriveer ik in Les Menuires (zie meteo) en als het goed is zijn er die dag mooie opklaringen. Het kan verkeren…

jungfraujoch1101

Toegift: plaatje van de dag en kijkersvraag “Waar is dit?”

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

132 reacties

Gesloten voor reacties.