Wow, wat een geweldig gezicht is de bovenstaande temperatuurkaart van vanochtend negen uur. Terwijl de temperatuur in onze winterhoofdstad Amsterdam (aan de grond) gekelderd is tot -15 graden dooit het in het Zuidelijke puntje van Limburg zelfs licht. De berekeningen laten voor komende nacht geen strenge vorst meer zien dus dit paars gekleurde plaatje van Nederland is voorlopig waarschijnlijk de laatste. Tegen iedereen die vandaag het geluk heeft vrij te zien kan ik maar een ding zeggen: geniet! De komende uren krijgen we vanuit het westen te maken met mooie opklaringen, samen met de nog aanwezige kou levert dit dus een 200% winterdag op. Perfect om nog wat kilometers te maken op de schaats. 

 
Bovenstaande kaart toont het begin van het kantelpunt waarop de Nederlandse winter wordt beëindigd. Morgenochtend trekt, voor het al eerder besproken actieve front van aanstaande zondag, al een zwakkere storing over Nederland. Deze zal in eerste instantie nog vrijwel overal een laatste laagje sneeuw achterlaten. Lokaal kan dit slotakkoord nog 5cm sneeuw opleveren, maar op de meeste plaatsen blijft het waarschijnlijk bij een dun laagje van 1 a 3cm. Nadat de neerslag rond het middaguur het land richting het oosten verlaat sluipt de dooi langzaam Nederland binnen. Aan het eind van de middag dooit het dan al enkele graden in het Westen, langs de Oostgrens blijft de temperatuur nog rond het vriespunt hangen. Een kleine dag later, op zondag, volgt dan de genadeklap. Het front dat je op bovenstaande kaart nog voor de kust van Ierland ziet liggen duwt de kou voorlopig weg tot in Polen. 


Aangezien we al het interessante wat voor Nederland te vertellen is voorlopig gezegd hebben, kijken we nu verder naar de Alpen. Bovenstaande gronddrukkaart toont het moment waarop ook de Alpen even in een kortstondige zachte en zonnige fase terecht zijn gekomen. Het hogedrukgebied wat boven Spanje en de Noordwestkust van Afrika ligt blaast relatief warme ‘woestijnlucht’ richting Centraal Europa. In de Alpen levert dit aanstaande dinsdag en woensdag twee prachtige zonnige skidagen op met zeer aangename temperaturen. De vorstgrens stijgt hierbij op veel plekken kortstondig naar 2000 tot 2500m. Geen paniek, we leven nogsteeds in januari, de zon heeft nog nauwelijks kracht en vanaf donderdag daalt de vorstgrens alweer drastisch met daarbij ook nog eens nieuwe sneeuw.


Bovenstaande ensemble grafiek voor een punt in de Franse Noordalpen (Portes du Soleil) laat de temperatuurspiek volgende week dinsdag prachtig zien. Wat ook nogsteeds mooi op de kaarten staat is de sneeuwval van aankomende zondag op maandag. In eerste instantie kan de sneeuwgrens in de Westalpen tijdens de passage van het warmtefront nog korstondig richting 1200 tot 1500m stijgen, maar al snel zakt deze weer tot in de lagere dalen. Zoals al eerder genoemd, in veel Franse en Zwitserse skigebieden zal dit een mooie laag van 10 tot 30cm opleveren boven een sneeuwgrens die uiteindelijk richting 600 tot 800m daalt. In Oostenrijk zullen de hoeveelheden wat minder zijn, een mooie 10 centimeter is daar echter ook op veel plaatsen aan de Noordkant mogelijk

Na de sneeuw van zondag/maandag en de verzachting van dinsdag/woensdag, zien we dat de winter zich weer stevig gaat nestelen in de Alpen in de tweede helft van volgende week. De vorstgrens daalt tot in de lagere dalen en de sneeuwkansen nemen voor de gehele Alpen toe. Het is nog even afwachten, maar het lijkt erop dat de eerstvolgende dump aankomende week voor de Zwitserse en Oostenrijkse Noordkant zal zijn. Dit gaan we natuurlijk met zijn allen in de gaten houden.

Tot slot nog even aandacht voor Noorwegen. Want daar is het volgende week echt vuurwerk. De meter poeder gaat in de hoger gelegen gebieden in de Fjordenvrijwel zeker worden gehaald. De echte poederfreaks weten nu dus ook waar ze moeten zijn, go North!

En ook de Pyreneeën doen stiekem heel erg mooi mee. Nee, voor ons wintersporters is er genoeg moois te verwachten aankomende week.

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=536456646388545]
Mooie plaatjes weer! Geniet afsluitend ook nog even van een laatste laaglandwinter videoweerbericht: klik op de afbeelding hieronder! 😉  

hajo's weerbericht 24 01 2013
 


Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

21 reacties

Gesloten voor reacties.