Rogé Haan is opsteller en schrijver van de boekenreeks “De weerkronieken” waarin hij alle Nederlandse winters sinds 1890 in detail beschrijft. Hij schrijft regelmatig gastblogs op Wintersportweerman.nl.

Zijn er tekenen dat de door wetenschappers genoemde nieuwe Kleine IJstijd eraan komt? Op de man af gevraagd vertelde de Amerikaanse wetenschapper John L. Casey dat deze zich vanaf 2016 zou gaan aandienen. De winterse perikelen op het noordelijk halfrond die de laatste jaren voorkomen zijn volgens Casey ‘peanuts’ met wat er nog gaat komen.

Na drie winters op rij, die in ons land amper wat voorstelden (2014 t/m 2016), kon er in de vorige winter eindelijk door velen weer op natuurijs worden geschaatst. In de afgelopen winter van 2018 was dat ook het geval. Beide nog altijd zachte winters, maar wel in de bovenste regionen van de Hellman-reeks (20-40 vorstgetal).

Voorafgaande aan de eerste serieuze vorstaanval was er alleen in de Ryptsjerksterpolder bij Leeuwarden op 8 en 9 januari al even geschaatst. Al te veel stelde dat niet voor in deze onder water staande polder. Landelijk zelfs de enige plek op 3 cm dik ijs.

December en januari telden totaal niet mee als echte wintermaanden. Dat gebeurde in het verleden echter wel vaker. Vanaf 1900 deed januari 9-10 keer totaal niet of, in een geval, amper mee op het gebied van vorstgetal.

WINTER

  • 1916 winter vond al plaats voor januari.
  • 1949 in de andere maanden werd het niet meedoen van januari ruimschoots goedgemaakt.
  • 1951 winter viel voor januari, alleen in maart naderhand nog 0,5 vorstgetal.
  • 1975 naderhand nog wat winterweer in februari.
  • 1983 winter speelde zich af in december, februari bracht nog slechts 1,0 aan vorstgetal erbij.
  • 1988 december licht winterweer, daarna was het gedaan.
  • 1989 1,7 vorstgetal in november en 0,2 vorstgetal erbij in januari vormden de winter van 1989.
  • 1990 derde winter op rij geen januariwinter!
  • 2014 totaal geen vorstgetal in hele winter, niet eerder voorgekomen sinds men in De Bilt registreert.
  • 2018 februari en maart maakten het gebrek aan kou deze winter ruimschoots goed.

De winter van 2017-2018 was dus een zachte winter, net iets minder sterk dan vorig jaar. Toch werd het door de harde noordoostenwind een gedenkwaardige winter. Het was de boeran die rechtstreeks vanuit Siberië richting West-Europa blies. Nimmer stak deze wind na 1900 in maart op. Vaak bij strenge vorst, maar dat was dan ook het enige wat eraan ontbrak. Altijd duurt deze sterke oostenwind ten minste 3 dagen. Het ging nu ook door merg en been. In de veehouderij raakten tal van leidingen bevroren en waren er problemen om ’s ochtends de melking op gang te krijgen. Zelfs water rondpompsystemen bevroren en in melkputten met vloerverwarming vroren melkstellen vast!

De temperatuur schiet de laatste jaren van hoog tot laag. Deze soms zeer heftige bewegingen zijn juist de voorbode van een naderende koudere fase van de aarde, zo valt onder meer te lezen in op dit fenomeen gerichte literatuur. De laatste jaren sneuvelden diverse records, waarbij zeker aan de bovenkant de nodige vraagtekens kunnen worden geplaatst. Het vorig jaar flinke sneeuwdek in Europa, werd dit jaar ruimschoots overtroffen. Nog altijd ligt er zeer veel sneeuwbedekking op ons continent. De Alpen werden grotendeels begraven onder de sneeuw.

Nu keert de 11-jarige zonnevlekkencyclus nog juist terug van de warme fase. Zal in de komende winters nu ook de koude winter gaan terugkeren, met kans op toertochten en de Elfstedentocht? Dat ontbreekt er sinds 1997 namelijk aan. Ik acht de kans daarop vrij groot. We beleefden ook de vijfde winter op rij zonder toertochten, net als van 2004 t/m 2008. Gaf de zon vorig jaar nog enkele laatste stuiptrekkingen met wat zonnevlekken, sinds eind 2017 is er vervolgens niets meer gebeurd en lijkt de zon daadwerkelijk in winterslaap te zijn gegaan.

Categorieën: Klimaat

Gastblogger WSWM

Wil je ook een review of gastblog voor Wintersportweerman.nl schrijven? We vertellen je er graag meer over: mail naar marloes@wintersportweerman.nl.

25 reacties

Gesloten voor reacties.