Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Kleinwalsertal
Lees verder >

Dat skigebied voor de hele Familie

Ontdek de prachtigste hutten tijdens de zomermaanden in het Montafon.

De perfecte bestemming voor een leuke fietsvakantie in de zomer.

Wintergoeroe Rogé Haan: “Tekenen nieuwe Kleine IJstijd”

check ook eens

25 Reacties

 1. Hajo schreef:

  Ik ga met m’n dochter op weg naar Filzmoos (2 uurtjes rijden). Ik vind het bericht van Rogé zo interessant dat het vanochtend even blijft staan ipv weerbericht. Iha is bekend dat het een beetje een grauwe soep is de komende dagen. Hier dus ook.

 2. Skiwi schreef:

  “2018 februari en maart maakten het gebrek aan kou deze winter ruimschoots goed”

  Meen je dat nu echt? Bij ons hier in Vlaanderen is die kou gewoonweg te laat gekomen, waardoor er wellicht omwille van de te sterke zon nauwelijks ergens veilig geschaatst (max 1 à 2 dagen op ondiep en windbeschut water) kon worden en we eigenlijk geen zak hadden aan de kou.

  “2018 februari en maart waren slechts een pleister voor het bloeden” lijkt me een betere beschrijving…

  • Stefan Kaptein schreef:

   Skiwi, voor sommigen is dit gepruttel in de marge in de lage landen al voldoende om dit te omschrijven als winter. Zoals miedereen intussen wel weet heeft het in mijn ogen helemaal weinig tot niks onm het lijf gehad. Het was vooral de oosten wind die het voor het gevoel koud maakt, maar als je daadwerkelijk naar de temperaturen gaat kijken is het met de afgelopen koude week daar gelaten opnieuw een winter van niks geweest. Maar natuurlijk nog altijd meer dan we de afgelopen vier jaar gehad hebben, en daar hebben ze wel gelijk in. Wat de alpen betreft zijn we eindelijk weer eens op een mooi sneeuwdek uitgekomen die eigenlijk zonder al teveel kunstsneeuw is ontstaan, heerlijk. De sneeuwkanonnen hebben vrijwel werkloos langs de pistes gestaan en dat vind ik een hoopvol teken. Nu deze lijn voortzetten naar de komende winters. Donderdag ga ik nog een paar dagen genieten van de winter in Oostenrijk. In de lage landen mag het wat mij betreft lente worden, kan mij surfplank ook weer het water voelen.

   • West schreef:

    Ik ga morgen ook nog ff die kant op…is er nog iets te vertellen over het weer in het Brixental. De Oostenrijkse weersites zijn het niet eens heb ik het idee. Kun jij een summier berichtje plaatsen Hajo??

 3. Ronski schreef:

  Ik val onder de categorie, “ik moet het allemaal nog maar eens zien” maar hoop natuurlijk van wel.
  Echter staan alle signalen van de laatste 30 jaar op een globale opwarming die zijn weerga niet kent en zou de kleine ijstijd al in 2014 zijn ingegaan. Maar goed, ik geef graag het voordeel van de twijfel hoor!

  • Paul A Club 1989 schreef:

   Laat je niet misleiden door het verstrekken van valse info @ronski. Ook data van o.a. temperatuurmetingen op de polen zijn regelmatig keiharde leugens. We praten over tienden van graden nog steeds.

   • Ronski schreef:

    Maar de Gletschers liegen toch niet bijvoorbeeld?? Ik heb er een paar in Canada gezien en Zwitserland en bij de Grossklockner!! Dat zien jullie toch ook wel hoop ik?

  • Hajo schreef:

   De opwarming zat tussen 1975 en 1998. “Zijn weerga niet kent” wordt door alle feiten gelogenstraft en berust nog steeds op de fraude met de 1000 jarige hockeystick grafiek. In de jaren dertig hadden we al een minimaal vergelijkbare snelle opwarming. In de middeleeuwen was het minimaal een volle graad warmer als heden. Verder hadden weer diverse optima sinds de laatste ijstijd waaronder het Holoceen optimum dat duizenden jaren aanhield en warmer was dan vandaag. Als je al een plotselinge opwarming zou willen zien dan de abrupte afsluitingen van de grote ijstijden. Maar die zijn er vele tientallen geweest dus ook niet uniek.

 4. Floris schreef:

  We hopen er allemaal op! Gelukkig hebben we dit jaar in februari en begin maart echt streng winter weer gehad. Bevroren ijselmeer en waddenzee. Heel nl schaatsen op groot water voor een hele week. Het was geweldig!

  • Henry schreef:

   Ik heb hier niet een dag kunnen schaatsen, eerst teveel wind, later knots schots ijs. Het was natuurlijk wel ff koud, maar het waren slechts 25 hellmannetjes.
   Het vroor wel de hele winter in mijn vrieskist :-), is dat ook een kleine ijstijd teken?

 5. Geert schreef:

  Laat die strengere winters maar komen. Ik begin er op één of andere manier in te geloven. Wel volledig eens met Skiwi dat de kou veel te laat kwam dit winterseizoen. Maar blijft toch merkwaardig met wat een geweld die ooster de kou zo laat nog tegen de LL aanbeukte!

 6. Remko schreef:

  Ook dit verhaal is erg mager en dun onderbouwd. We zullen het zien, maar dat er iets aan de hand is, lijkt wel zeker.

  • Hajo schreef:

   Het zijn twee verhalen. Enerzijds strooit Rogé wat verwachtingen mbt zonneactiviteit. Daarnaast zet hij een stukje solide historische statistiek neer. Trek dat uit elkaar en kies zelf welk gedeelte je het meest waardevol vind of allebei. Wat mij betreft zijn feiten altijd interessanter dan boude beweringen. Nu is het niet zo heel boud om iets te roepen over zonneactiviteit en klimaat gezien het overweldigende bewijs voor dat verband. Maar in dit artikel an sich is het idd zwak onderbouwd. Maar reageer je daar ook zo op als er in een artikel over bejaarden die last hebben van de warmte in ziekenhuizen terloops wordt verwezen naar global warming? Dat laatste gebeurt aan de lopende band. Dat schrijnt wel te kunnen, maar wat uit de losse pols strooien over de zonneactivteit mag niet. Tant pis.

 7. Mark (breda) schreef:

  Mijn theorie blijft dat door opwarming grote en vaste patronen dusdanig worden opgeschud dat er rare dingen kunnen gebeuren. Zelfs afkoeling. We snappen nog maar het puntje van de ijsberg. Natuurkunde en scheikunde zijn prachtig. Wiskunde ook. Klimaat is een combinatie van dit alles…en dat heet Moeder Natuur. Met een eigen wil. We zullen zien. Hopelijk snel weer oktober.

 8. Hajo schreef:

  In feite kun je een kleine ijstijd (historisch) definiëren als een langere periode met geringe zonneactiviteit. Wat dat betreft is buiten kijf dat we in een nieuwe kleine ijstijd zitten en is het gewoon afwachten wat voor spektakel dat gaat opleveren. In de tweede helft van de 20e eeuw doorlopend naar eerste 16 jaar van 21e eeuw (tot over de recente super el ninjo) hebben we gezien wat je krijgt bij een periode van zeer hoge zonneactiviteit. Wat mij betreft is de theorie van sterke invloed van zonneactiviteit op klimaat behoorlijk solide bewezen en is de CO2 theorie nimmer het stadium van een “vage” hypothese te boven gekomen. Als het de komende jaren verder gaat opwarmen kan de CO2 theorie weer wat voeding krijgen. Als het mondiaal blijft afkoelen dan is dat de genadeklap en is het wachten op een “waarheidscommissie” die kan gaan uitzoeken hoe het mogelijk is geweest zo absurd veel honderden miljarden euro’s te verspillen op het altaar van een quasi-religieuze wetenschappelijke theorie.

  Gaat nu best hard al!

  • fred schreef:

   Misschien weet jij dit wel Hajo?, hoe komt het dat vooral de laatste winters de maanden feb/maart meer winters zijn geworden.
   Ja ik weet er zal ergens gerust een uitzondering tussen zitten.

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Zelfs een afkoeling zal links of rechtsom passen in het global warming verhaal. En als het niet past wordt het wel passend gemaakt.
   Lees: men zal stellen dat een mondiale afkoeling vele malen sterker/groter zou zijn geweest als de CO2 hoeveelheden procentueel niet zo veel zouden zijn gestegen.. of iets van die strekking…

   Los daarvan is het natuurlijk wel van belang dat er vergroening moet plaatsvinden cq milieuvervuiling moet worden teruggedrongen.

   En daar moeten vooral in zuidoost Azie/China en de VS nog veel grotere stappen worden gezet dan hier in Europa…

   • Martijn sonnenberg schreef:

    vergroening is natuurlijk niet per definitie slecht. gisteren was er echter een artikel op de radio over vleesconsumptie en de ‘biologische footprint’ die daar bij hoort, en dat vegetarisch eten daar een positieve rol in kan spelen… de wereldbevolking zou de komende 30-40 jaar met 30% (!!) groeien naar bijna 10 miljard!
    Als het milieu-probleem dan daadwerkelijk zo groot is dan zou daar ook aandacht voor moeten komen, want die mensen voeden is een probleem, maar kleden, warm houden etc is net zo goed lastig zonder enorme toename van de energie-behoefte. Investeren in nieuwe vormen kernenergie (kernfusie+ schone kernfissie), bevolkingsbperking etc hoor ik echter niemand over

    • Asten (Harmelen) schreef:

     #Martijn
     Dat levert de vaak invloedrijke partijen die deze discussie’s indirect sturen geen geld op.

     Want je noemt wel een paar heel belangrijke punten op.

     Want neem nu de vaak genoemde footprint:

     Wiens (indirecte) footprint is groter: een echtpaar dat 2 keer per jaar naar een tropische bestemming vliegt en 2 keer met de auto naar de wintersport knalt zónder kinderen of het echtpaar met één of meerdere kinderen die dit niet doet en het houdt bij jaarlijks 3 weken camperen in Frankrijk..
     Duidelijk is dat bij het eerste voorbeeld de footprint ‘eindig’ terwijl dit bij het 2e voorbeeld theoretisch onbeperkt doorloopt en door vermenigvuldiging ver uitstijgt boven de ‘eindige’ footprint van het kindloze echtpaar…
     Laat staan hoe dit is als je 4 of 5 kids hebt..

     Zeg het maar…

 9. Rogé Haan schreef:

  Fred hier een antwoord op jouw vraag waarom feb/mrt deze eeuw meer winters zijn geworden. Dat klopt idd, al zijn er nog wel schommelingen van zachte tot te koude lentes.
  Maar de norm lijkt dat de lentes weer kouder, of beter gezegd normaler worden zoals voor de temperatuursprong (1988-1998). De lente was het eerst aan opwarming onderhevig en hersteld dus ook weer als eerste hiervan. December hield de winter lang als enige ‘hoogwintermaand’ in stand en is nu de laatste jaren te zacht verlopen. Het echte winterweer zit dus meer in de tweede helft ervan. De herfst verliep de laatste jaren nog flink te zacht en dat zal dan ook eerst meer moeten gaan normaliseren om het geheel recht te trekken als voorheen. Hoe snel dat gaat is dus afwachten.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.