Het eerste sneeuwmoment op de kaarten van de dump die we vandaag gaan beleven. Ergens dus tussen 14h en 20h gaat de regen die dan al vanaf het eind van de ochtend valt over in sneeuw. Benieuwd hoe laat we de eerste mooie webcambeelden in de reacties gaan zien. Laten we één van de punten nemen die Hajo noemde als de plek waar mogelijk het meeste gaat vallen, en die webcams in de gaten houden (en alle anderen natuurlijk!)  De kou komt uit het noordwesten aanstormen. We hebben dan de keuze uit Val d’Anniviers (webcams) , Montafon (webcams) en het Zillertal (webcams). Montafon lijkt dan als eerste aan de beurt al zal het elkaar niet veel maken . Het zal vast nog wel voor het donker allemaal mooi aangewit worden! Wie post de eerste uit Montafon? En dan gaat het snel! Want lag de sneeuwgrens in de ochtend nog op 2400 meter, om 20h al rond 800 meter. In de loop van de nacht misschien wel zakkend tot tijdelijk 400 meter  in westelijk-Tirol. De sneeuwgrens in Zwitserland kun je mooi nowcasten op kaikowetter.ch waar veel webcams verzameld zijn, gesorteerd op hoogte.
GFS091013_18h+42_35

En heftig dumpend dus. Als het vrijdag licht wordt ligt er in een omvangrijk gebied van oostelijk Zwitserland en westelijk Oostenrijk een mooie laag van 30 cm, tegen de middag deze schitterende 36 cm. Plaatselijk zal het best wat meer worden. Nog steeds is het lastig te zeggen waar het meeste gaat vallen en hoeveel. Hou de webcambeelden in de gaten. De overgang tussen regen en sneeuw verloopt snel wat het al lastig maakt. Wat het vervolg wordt dat er op zaterdag en zondag komt blijft nog steeds onzeker. Enerzijds door het lagedrukgebied dat zich boven Noord-Italië vormt, anderzijds door de koudeput die boven de Benelux gaat tollen. Daar gaan we straks nog even naar kijken. Maar het ziet er naar uit dat de vorstgrens zich tot in de loop van zondagochtend zal handhaven op zo’n 1200 meter, vrijdagmiddag loopt het daar waarschijnlijk wel al naar toe op. Maar dikke kans dus dat Hajo zijn BV wel gaat halen. Ik denk nu dat het Zillertal er met de hoofdprijs vandoor gaat. Maar soiweso het hele weekend genieten van mooie beelden. Of live als je er bent zoals Jeroen Elferink, we zullen zijn verslag wel tegemoet zien!

Alps_2013100912_thgt850_36

Terwijl het ook vrijdag overdag lekker sneeuwt en vriest in Vorarlberg en Tirol krijgen oostelijk Oostenrijk en ook noord-Italie daar niets van mee. Deze kaart van de temperatuur op het 850 hPa vlak zegt genoeg. Aan de oostzijde van het Italiaanse lagedrukgebied blijft warme lucht uit het zuiden instromen, in Wenen of net ten zuiden daarvan kan het wel 20 graden worden!

MS_1147_ens

 En hoe gaat het verder? Het lijkt vrij zeker dat het laag oplossend naar het oosten wegtrekt. Daar komt hogedruk voor in de plaats. Mooi weer, maar met iets verder oplopende sneeuwgrens im dit ensemble uit de GFS 18h run voor Insbruck op zondag en maandag. Maar hé, daar is de frebound op de 16e waar Hajo gisteren al op zinspeelde! Helaas zit er niet al te veel neerslag, die net wat te vroeg komt waardoor niet samenvallend met de laagste temperaturen. Sneeuw pas ruim boven de 1500 meter.  Maar wie weet, de trend is gezet!

DSCN7489

Afgelopen nacht van maandag naar dinsdag was nog een verassend heldere, zeker voor Rotterdamse begrippen met de vele lichtvervuiling. Veel sterren te zien. Deze foto maakte ik vanuit de achtertuin, pal richting het zuiden. Volgende keer toch maar weer op statief. Deze is uit de losse pols, met een belichtingstijd van 2 seconde. En het was fris (denk ik?). Geen vaste hand in ieder geval. Toch voldoet hij. Wie herkent het sterrenbeeld en geeft het leuke bijnaam? En voor de bonus: hoe laat is de foto genomen? Dat was wel de laatste heldere nacht voorlopig.

BeNeLux_2013100918_tmax2m_42

Wat een verschillen morgen! De koudeput, met op 5 km hoogte temperaturen rond -30º C, speelt ons danig parten. Vandaag pal boven Nederland. Met een noordwestelijke stroming levert dat pittige buien op: behalve windstoten zijn ook hagel en onweer mogelijk. Vrijdag zakt het geheel -tijdelijk- wat naar het zuiden, en stroomt daarom heen de warmte uit het zuiden precies over noord-Nederland. Verder zuidelijk is dat effect minder, en regent het waarschijnlijk ook nog eens langdurig.  Het laag met de kou maakt een ommetje via Noord-Frankrijk en West-Duitsland, om op zondag of maandag weer terug te keren. Aanhoudend koud en nat voorlopig. Zoals de kaarten er nu voorstaan he. Bovenstaande demonstreert al perfect hoe subtiel de verschillen kunnen zijn.

PLUIM_06260_NWT_DeBilt_091013_12h

En de pluim nog beter: wat een spreiding in de temperatuur morgen al. Midden-Nederland dus onder de invloed van de koude put met juist daar overheen ook nog eens een langgerekte band met neerslag. Vrijdag en zaterdag samen 40 mm volgens de hoofdrun.

 Kijken we tot slot nog één keer terug op september. Dat is nog eens een time-lapse!

NWS

En deze nog even hoor.  Gelukkig is de National Weather Service een zogenaamde “essential service” en blijft dus doorwerken tijdens de shutdown in Amerika. Wel is hier een verborgen boodschap zichtbaar.. RT Whatsuppwiththat.

Dit bericht is samengesteld op basis van de ECMWF 12h en de GFS 12h en 18h runs. De updates van devan de 0h runs graag in de reacties! En dan de plaatjes natuurlijk!

 

Categorieën: Nieuws

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

44 reacties

Gesloten voor reacties.