silverfir2312

El Ninjo blijft golven van sneeuw brengen naar de Amerikaanse westkust. In Snoqualmie heeft het in 5 dagen anderhalve meter gesneeuwd. Hierr hun sneeuwbericht. En natuurlijk is het lawinegevaar groot nieuws in die streken momenteel…

In het skigebied Snowbasin kwam iemand van de lawinedienst in een lawine net nadat hij een klein explosief had laten afgaan. Zie ook hierrr. In Colorado zijn maandag en dinsdag 30 lawines geweest. Gelukkig nog geen doden. In Montana is zaterdag een snowmobiler omgekomen in een lawine. Ik blijf denken dat dat toch een positief teken is dat we in Europa geen verschrikkelijke lawineberichten hebben momenteel. Maar goed: ik heb hierin een voorgeschiedenis. Kan me voorstellen dat een doorsnee pisteskiër denkt… wat heb ik daarmee te maken?

teflonGEM

Voor Europa moet ik vanochtend helaas doorgaan op de voorzichtige toer van gisteren. Een klein signaal is dat het Canadese model met zijn leuke winterse oplossing (Russische beer) van de laatste tijd vanochtend compleet terug is naar…. teflon. Tot het gaatje op 3 januari.

cliff0801

Het Amerikaanse model blijft mooi op koers naar een winterse overgang met deze mooie sneeuw tot in het laagland op 8 januari aanstaande. Tja al sinds begin december hebben we dit soort cliffhangers gezien en we weten dat het gaat gebeuren… maar nu praten we toch alweer een volle week verder. Wat gebeurt er in de 7 dagen daarvoor?

4janregen

Dat waarvoor ik gisteren al waarschuwde: fronten die met nog een te hoge sneeuwgrens naar de Alpen gaan. Je ziet hier langs de hoofdkam sneeuw in een zee van regen over West-Europa. Hoe zien de Alpen eruit als het tussen 2 en 7 januari eerst een aantal dagen afwisselend regent tot 1500m of nog wat hoger? Nu ja veel groener dan nu kan natuurlijk niet. En als het tot 2000m even regent? In elk geval praten we over een eerste week van januari die dan nog niet de sneeuw heeft maar al wel de regen. Je kunt de gok nemen en duimen dat de beste runs gaan uitkomen. Of je zit veilig in een hoog skigebied.

oudjaarssneeuw

In de Amerikaanse run van middernacht had exact op de jaarwisseling een beetje sneeuw tot in de lagere dalen. Vanochtend is dat front al weer minder actief. In die run van gisteravond komt de echte sneeuw op 4 januari. Maar goed we weten nu dat er geen garanties zijn. Het kan ook nog een paar dagen langer duren. Wel is het zo dat als het bijvoorbeeld regent en sneeuwt en weer regent en weer sneeuwt dat je dan netto op de piste toch sneeuw wint! Hoeveel zonnige dagen of momenten er die eerste week van januari kunnen zijn laat ik me nu niet over uit.

wolken

De vakantiegangers volgende week waarschuw ik even dat de eerste dagen zeer zonnig gaan verlopen maar dat er vanaf woensdag toch serieuze wolkenpartijen over komen drijven. Maar ook vanaf dat moment blijven de Alpen de Alpen en zijn spectaculaire opklaringen altijd mogelijk.

amerikawinter

Echt winteren gaat het in Amerika doen. Nu ook naar de oostkust toe. Het Grote Meren gebied wordt echt koud. Zie pluim. In Amerika is ook al keer op keer een dergelijke winterinval voorspeld. Nu is het welhaast onvermijdelijk geworden. Tenminste tot 9 januari zitten zij goed. Hiermee is het plaatje weer compleet. Genoeg om te vrezen en genoeg om op te hopen.

Categorieën: AlpenweerEuropa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

60 reacties

Gesloten voor reacties.