bobbi-sneeuw2

Dit is onze Bobbi. Hij maakt zijn eerste winter mee. In Oostenrijk met kerst proefde hij al van de sneeuw maar bij temperaturen boven nul. Het was toen al duidelijk dat het zijn element is. Dus als de ijsberen uitsterven (not!) hebben we altijd nog dit sneeuw- en ijshondje. Hoe reageert jouw hond of kat op de winter? Nog een paar foto’s en dan de blik vooruit!

sneeuw-happen

Elk kind weet ook: niks smaakt zo lekker als sneeuw!

zart-ijs

Zwarte piste voor de deur

Het sneeuwbuitje dat de sneeuw hier heeft gebracht terwijl ieder lag te slapen heeft ook geholpen meteen een flinterdun ijsvloertje te leggen. De koude ijskristallen drijven tenslotte en als windstilte zorgt voor nul stroming in het water dan heb je gewoon een ijsvloer.

zwartijs2

Hoeveel ijs ligt hier komende donderdag?

Hoeveel ijs ligt hier komende donderdag? Dat gaan we zo eens even leuk schatten natuurlijk! Met deze foto’s en de prognose dat we nu enkele dagen vorst houden en Hellmann-punten gaan verzamelen wil ik nog eens benadrukken hoe dom, stom, onhandig, onnodig of wat jij wilt het is om nog voor de vorst er is te gaan sikkeneuren over de wel of niet grote kans dat de vorst een week later wel of niet al weer weg is. Er is stapels literatuur te koop wat dat met je leven doet als je de gebeurtenissen van het leven zo benadert. Wat weer niet wil zeggen dat hier niet ook een plek is om teleurstelling met anderen te delen. Maar echt: als het vandaag en de komende dagen niet lukt om eens kinderlijk blij van het winterweer te genieten…. vul zelf maar in.

noordoostfriesland

In Noordoost-Friesland sneeuw rond 23.15u gisteravond

hansvdveen

En Hans van Veen heeft er zijn oprit al schoongepoetst!

temperatuur1701

Nou, Krommenie wintert lekker mee vanochtend met -2ºC maar vooral Schiphol ontpopt zich als koudepool vanochtend. Tja het IJsselmeer is nog niet dicht.

temperatuur1701-2

10 minuten later…

Tien minuten later zat het koudste punt ineens in Gelderland. Thermische effecten (als in een lavalamp) kunnen ervoor zorgen dat ook op de hogere delen het kwik ineens kan zakken. Ook de droogte van zandgebieden speelt zeker een rol. Snel eens kijken welke minima we de komende dagen in de Lage Landen kunnen verwachten. En vooral de dauwpunten overdag zijn van belang. Want die bepalen of de ijsaangroei overdag verder kan gaan!

helgoland2 helgoland1

Iemand vanochtend aan de kust nog dit soort sneeuwbuien zien naderen? Foto’s doorsturen graag en je wint een levenslang lidmaatschap van de Cloud Appreciation Society. Deze foto’s komen van Helgoland in de Duitse Waddenzee trouwens.

cliff1601-18

Amerikaanse berekening van middernacht yummie

Het Amerikaanse model heeft rond middernacht een superrun neergezet! Met deze cliffhanger. Dat is nog eens een aambeeld waarop alle dooiaanvallen stuk kunnen lopen zeg! Mijn indruk dat er richting begin februari mooie dingen kunnen gebeuren wordt geleidelijk sterker. Ik ga er spoedig een tweede boude voorspelling aan verbinden.

gfs1601-18

Ensemble bij die GFS18u

Nou hier zie je die hoofdrun van middernacht in context. Tuurlijk. Een koude uitbijter aan het einde. Maar zie dat het ook op 22 januari nog niet per sé gedaan is met de winter. Het is echt echt echt nergens voor nodig om welk scenario dan ook nu al op te geven.

gemcliff

Droomrun GEM vanochtend!

Nog iemand die het niet gelooft dat het ook langer zou kunnen duren? Zie dan even GEM vanochtend. Siberisch tot het gaatje!

ens1701-12mooi

Ensemble bij de ochtendrun

De ochtendrun van het Amerikaans model heeft geen winters einde. Maar wel ook die kansen op 22 januari dat we gewoon doorwinteren. Dat zou nog eens wat zijn. Ik voorspel nu al – en dat is een makkie – dat we in de komende twee dagen één of twee hoofdruns gaan zien die op Elfstedenkoers gaan. En ook dat de grootste kans is dat zo’n run dan een eendagsvlieg is die 6 uur later al weer is uitgegumd. Maar dan nog: elke elfstedentocht heeft ooit in de sterren gestaan als zo’n totaal ongeloofwaardige eendagsvlieg. Dat is nu net het leuke van het leven toch? Dat die onwaarschijnlijk mooie dingen soms gewoon toch gebeuren!

temp1701

Temperaturen in Europa vanochtend

balkan1701

Temperaturen op de Balkan vanochtend

scandinavie_now1701

Temperaturen Scandinavië

Lekker dan!

dauwpunt1701

Dauwpunt vanmiddag

dauwpuntmaandag

Minima morgenvroeg

dauwpuntmaandag

Dauwpunt maandagmiddag

dinsdagochtend

Minima dinsdagochtend

dauwpuntdinsdag

Dauwpunt dinsdagmiddag

woensdagminima

Minima woensdagochtend

dauwpuntwoensdag

Dauwpunt woensdagmiddag

nachtdonderdag

Minima donderdagochtend

DAUWPUNTDONDERDAG

Dauwpunt donderdagmiddag

minimavrijdag

Amerikaans model vrijdagochtend minima

gfsvrijdag

Amerikaans model vrijdagmiddag dauwpunt

Hoeveel ijs levert dat samen op? Laten we kijken naar de ijsvloer donderdagavond… het Europees model maakt er vrijdagochtend vroeg al een einde aan met regen. Het Amerikaans model laat ons vrijdag nog schaatsen op het ijs van donderdag. Met een simpel vuistregeltje kom je op 4cm in de kustprovincies en maximaal 10cm in het binnenland. Ik verwacht donderdag te kunnen schaatsen in Krommenie. Elders gaat dit dinsdag misschien al lukken. Voor de durfals dan. En donderdag en vrijdag moeten er toch leuke tochten gereden kunnen worden. Maandag of uiterlijk dinsdag zal wel een marathon op een opgespoten baan worden gehouden. Enige probleempje: de Weissensee is net in de aankomende 10 dagen!

pluimnoordoost

De door winterplaza berekende ijspluimen zijn slapper dan mijn prognose. Hier Noordoost-Nederland. Voor hier in Noord-Holland berekent Weerplaza niks nada. Mmmm moet ik dan een BV-tje doen?  OK: ik sta hier donderdag op het ijs. En als dat lukt zie je me ook schaatsen! Zo niet dan zak ik er doorheen. En na mijn Wim Hof training natuurlijk gewoon op de blote huid!

dogfs

Vanaf dinsdag kan er weer eens een sneeuwbuitje bij ons binnendrijven. Aan de kust is lichte ijzel ook niet uit te sluiten. Het Amerikaans model laat donderdagavond een neerslagzone over België schuiven wat Nederland dan een dag extra winterweer oplevert. Dat is ook de manier hoe we eventueel een verlenging gaan krijgen: dat een depressie ineens een zuidelijk baan kiest en nieuwe transportkou op gang brengt. Ga er nog maar even niet van uit. Maar het kan zeker! Verder hebben we hier dus even “geen weer” de komende dagen… in de Alpen des te meer. De noordstuwing is verlengd. Daarom snel verder met een Alpenbericht!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

70 reacties

Gesloten voor reacties.