Obertauern
Lees verder >

Wandel doorheen de prachtige natuur!

Kaprun - Zell am See
Lees verder >

In de ochtend heerlijk skiën op de gletsjer en in de middag heerlijk 16 holes lopen. Dit kan alleen maar in het mooiste dorp van de Alpen; Zell am See.

die tauplitz
Lees verder >

Bad Mitterndorf, Tauplitz en Tauplitzalm ook in de zomer droomplekjes in het Ausseeerland.

Val gardena
Lees verder >

Mountainbikers en baanwielrenners halen hier hun hart op!

Van winter via zomer naar wisselvallige lente

check ook eens

12 Reacties

 1. Steven schreef:

  Thanks Frederic voor de paar centimeters 😉

 2. Bram schreef:

  Mooi bericht! Diepgaand en duidelijk… Vind de berichten van Frederic van het meest hoogstaande getuigen dit seizoen, zonder een steen te willen werpen naar de andere weermannen die uiteraard ook mooi werk leveren!

 3. Roy schreef:

  Dubbel salaris voor deze man! Fantastische onderbouwing vanavond wat deze site waarin het onderscheid wordt gemaakt met andere wintersportsites. Vraag: Als de bovenlucht zoals afgelopen dagen het geval was op 500hPa zeer koud is maar de temps op 850hPa een 0 graden niveau hebben klopt dan de regel van 0,5 a 1 graad daling per 100 meter nog of loopt die veel sneller in een curve naar beneden naarmate je omhoog gaat wat mij dan aannemelijk lijkt? maw daalt de temperatuur (evenredig aan de sneeuwgrens) dan harder dan dat je normaal gesproken met de stijging in hoogtemeters zou verwachten? Zeg ik het zo goed? 🙂

 4. Breunis (Nature Trail) schreef:

  Frederic, mooie uitgebreide analyse!
  Tot Pasen zijn er zeker nog sneeuwkansen. Nog even afwachten hoe snel de sneeuwvalgrens na het weekend gaat dalen.

 5. Frederic schreef:

  Thx voor de complimenten iedereen, maar dat hoefde nu ook weer niet. Laten we zeggen dat ik er zin in had vanavond 😉 . En zoals Bram al zei, andere weermannen doen het ook prima hoor.
   
  @Roy. Dat van die 0,6°C voor verzadigde lucht en 1°C voor droge lucht per 100m moet je niet 100% strak zien, want dan hadden we elke dag hetzelfde weerbeeld. Over de hele dikte van de troposfeer klopt het gemiddeld wel, en het is vooral te gebruiken als je wil zien hoe stabiel de atmosfeer is, door te kijken hoe de temperatuur van opstijgende luchtdeeltjes zich verhoudt ten opzichte van de omringende lucht.
  In mensentaal en in praktijk (bij wolkenloze hemel): de temperatuur die 1km boven je hoofd hangt, gaat zelden exact 10°C kouder zijn (volgens de 1°C per 100m-regel). Ofwel is het temperatuursverschil kleiner, en dan is de atmosfeer stabiel. Ofwel is dat verschil net groter dan 10°C, en dan is de atmosfeer onstabiel/labiel, met dan kans op wolken- en buienvorming, omdat opstijgende luchtdeeltjes dan warmer en dus luchter zijn dan de omringende lucht en dan blijven doorstijgen totdat ze minstens even koud zijn als de lucht errond.
   
  Nu ja, eigenlijk ga ik hier wat kort door de bocht en zou ik er veel meer over moeten vertellen. Maar onthoud vooral dat de lucht geen homogeen pakket is waarin temp gelijkmatig daalt met de hoogte. Er zitten altijd warmere/koudere (maar ook drogere/nattere) lagen en bellen in die alles verstoren.

 6. Frederic schreef:

  Pfoeh! De GFS18 is echt een snoepje!
  De depressie wordt enorm vlak (lees langgerekt) en passeert net ten zuiden van de Alpen. En net door die langgerektheid wordt koude Russische lucht aangezogen.

 7. Frederic schreef:

  Maar dat is nog niet alles. Op de hele lange termijn (pure meteofictie, maar wel leuk). Arctische koude-uitbraak met dikke bijbehorende glijbaan en zelfs droge sneeuw in de LL.

 8. Eric schreef:

  @frederic……skiwelt is voor mij dit seizoen gesloten…..maar kaprun zou het best is kunnen worden…..met de pasen

  wellicht zie je dan vast weer wat leuks verschijnen.

 9. Kees (mod) schreef:

  Het is al eerder gezegd maar het is weer een fijne analyse Frederic!! Jij omschrijft het hoe en waarom achter de modellen, helemaal top echt waar! 😀

 10. Skiwi schreef:

  De GFS 00h ziet er toch wel weer een pak minder uit.
  Het ensemble voor West-Oostenrijk bijvoorbeeld: http://www.wetterzentrale.de/pics/MS_1047_ens.png

  Nagenoeg alle leden van het ensemble zijn het zo goed als eens met de hoofdrun en dat betekent vanaf dit weekend tot aan volgend weekend temperaturen ver boven het gemiddelde, tot meer dan 10 graden op 1500m en zelfs geen nachtvorst. Met vanaf 1 april een vochtiger wordende atmosfeer waardoor ook de dauwpunten vrij hoog zullen zijn en de sneeuw als een gek zal gaan smelten…en de EC lijkt ook niet zoveel andere ideeën te hebben…
  Nee, ik vrees dat ‘t tegen de paasvakantie onder de 2000m echt wel over en sluiten is.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.