Afgezien van de Alpen die hun hoogte mee hebben trekt de winter zich nu terug boven de lijn Schotland – Oslo – Moskou. En echt fraai voorjaarsachtig wordt het niet direct onder die lijn. De kans op sneeuw blijft voortdurend bestaan en daarmee ook op alle laaglandviezigheid als het niet sneeuwt. Hierboven Kleinwalsertal. Paradijslijk. Net mijn bezoekje aan Hans ter Braak en zijn Haus Walserberge gepland. Zijn er mensen 17-19 maart in dat skigebied spreek ik graag af!

Wat opvalt op de foto van de Nebelhorn-piste is de chemtrail achtige skisporen. Is het lichtval? Is het dat het nu zo rustig is dat je elk enkel spoor ziet staan? Is het wel een skispoor of een soort slee?

Hoe gaat het daar verder? Nog veel regen op komst in het dal op 1100m? Ja donderdag tot zondag kan het onderin heel licht regenen.

Nog steeds wordt de meeste sneeuw voor Les Menuires en de overige Franse Alpen berekend. De sneeuwgrens tipt even de 2000m aan maar verder zijn de hogere Franse gebieden onbedreigd. Wel worden de zuidhellingen offpiste nu heel snel slechter.

Hierboven de weerkaart voor 11 maart die zo schitterend de scherpe grens van winter en voorjaar (herfst?) toont. In de Alpen nog een zachte dag.

Uiteindelijk draait de wind vaak genieg naar noordwest tot noord om de Alpen van verse sneeuw te blijven voorzien. Of de Lage Landen nog een keer van een mooi winters dagje met sleepret mogen genieten is de vraag maar we zien het wel steeds terug in de modellen.

In het Europese model is het piekje op 15 maart van de blauw gestreepte controlerun een sneeuwpiekje. Verder dagelijks regen. Bah!

Ik tik dit bericht vanuit een B&B in mijn oude woonplaats Krommenie. De sloten hebben nu kwalsterijs. Gisteren zijn priksleewedstrijden op de ijsbaan afgelast. Het is hard gegaan. Volgende winter beter! En als wintersportweerman ga ik mijn tijd zo indelen dat ik grote natuurijsperiodes niet hoef te missen. Wellicht krijg ik een busje vol Oostenrijkers zo gek dan mee te gaan om onze wintersport te leren kennen.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

105 reacties

Gesloten voor reacties.