ond verhaal 1

De weerkaarten lezen als een spannend boek op dit moment. Er gebeurt veel en de spanning hangt in de lucht. Op dit moment komt het Amerikaanse model wederom met heerlijke winterkaarten op de proppen. Maar ook het Britse model, UKMO, is eensgezind met z’n Amerikaanse maatje. Ze weten elkaar te vinden. Je zou ze bijna Theresa en Donald gaan noemen….. maar dat gaat mij te ver. 🙂 En ook het Europese model doet mee. Oi oi oi wat ziet het er heerlijk uit zeg. De bovenste kaart is natuurlijk een horrorkaart voor de winterliefhebbers. Een zuidwestelijke stroming breng bizar zachte lucht richting west Europa. BOEM, weg winter. Maar net als in een echt boek begin ik lekker bij het begin!

ons verhaal 2

Alles wordt aangestuurd door een NOM (Noord Atlantisch Monster) boven de oceaan en hogere druk boven de Zwarte Zee en Turkije. Daardoor zitten we in ieder geval in de echt zachte lucht de komende, pak em beet, 4 – 5 dagen.

ons verhaal 2.5

Mooi te zien in de pluim. Dit is prikpunt Berner Oberland. Gewoon ergens midden in het Europese Continent geprikt. De komende dagen dus horror voor winterliefhebbers. Maar wij schrijven liever niet over horror, wij zijn meer van de thrillers. En een thriller gaat het worden en in de loop van volgende week een triller (van de kou). Leuker kunnen we het niet maken, spannender wel.

ons verhaal 3

Het begint allemaal op zaterdag. Een lagedrukgebied koerst wederom richting de Lage Landen. Bij ons is het daarom nat en grauw. Een ander lagedrukgebied koerst richting de Middellandse Zee. In het kielzog van dat laag wordt koude lucht over de oceaan, helemaal vanuit New Foundland, richting het zuiden van Europa gesleept. Onderweg decimeert de echte kou wel een beetje omdat het natuurlijk over de Atlantische Oceaan getransporteerd wordt. Maar er blijft genoeg kou over om het vocht en de relatief koudere lucht tegen de zuidelijke Alpen aan te laten botsen.

ons verhaal 4

Het gevolg laat zich raden. Dikke sneeuw aan de zuidkant. Maar ook aan de noordkant door het laag boven de Noordzee. Dit laag sleept ook koudere lucht en veel vocht mee en laat het aan de noordkant van de Alpen klappen. De Zwitserse Alpen liggen in de collissie  zone. Veel sneeuw ook daar.   Kijk maar eens in de pluim die ik eerder in dit bericht heb gepost. De sneeuwgrens daalt en daalt en zal uiteindelijk dik onder de 1000 meter uitkomen. Net als in de Franse Alpen overigens. Van Savoie Mont Blanc tot aan Isola 2000 veel neerslag. Naar het oosten iets minder neerslag intensiteit maar daar zal de sneeuw op zondag ook lekker gaan dwarrelen.

ons verhaal 5

De accumulaties spreken voor zich. Doordat de zuidkant dicht bij de Middellandse Zee ligt zal daar veel meer vocht opgepikt worden en tegen de zuidkant van de Alpen gekwakt worden. Een halve meter is dan kinderspel. De zo brood nodige sneeuw komt er dan eindelijk in oa. Val Gardena. Maar ook Val D’Anniviers in het kanton Wallis doet mee.

ons verhaal 6

En hoe gaan we verder want de spanning hangt in de lucht!

De Russische Beer rukt op. Die ouwe dibbes (Amsterdamse uitdrukking) hebben we lang niet gezien. Hij ziet er robuust uit bovendien. Nog niet op deze kaart natuurlijk want hier is het niet meer dan een Teddybeer. Maar hij gaat zich enorm ontwikkelen, vreet zich rond met warme lucht op hoogte en met z’n volle gewicht neemt hij plaats waar we hem zo graag willen zien in de winter. Scandinavië – BOEM Scandihoog. Ook een uitdrukking die ik bijna vergeten was. Terwijl de meeste lagedrukgebieden de wijk nemen richting de Middellandse Zee.

ons verhaal 7

Onze beer wordt gevoed door het Azorenhoog. Op ongeveer 5 kilometer hoogte stroomt er zachte lucht vanaf de oceaan richting het noorden. Het lagedrukgebied nabij Bretagne koerst zuidwestelijk weg en maakt de weg vrij voor de zogenaamde warmte advectie die de opbouw van hogedrukgebieden bevorderd.

output_52r4pF

In deze GIF mooi te zien dat er warmte op hoogte richting het noorden stroomt en zo de Russische Beer voedt waardoor er een prachting dynamisch hogedrukgebied ontstaat. Een en ander staat in de komende week te gebeuren. Het is nog een week weg maar het wordt nu al run na run berekend en dus mogen we er best wat waarde aan hechten.

ons verhaal 8.1

Zo nu en dan piept er een hoogtelaag tussendoor zoals hier op woensdag 8 februari. Hierdoor zal het niet geheel onbewolkt zijn boven de Alpen en kan er zelfs nog wat sneeuw vallen. Het zal niet al te veel zijn maar voor de laagste dalen zeker een opfrisser om alles weer romantisch wit te toveren.

ons verhaal 10.1

En daar istie dan: Beer Boris noem ik hem. Russische jongensnaam voor “glorieuze strijd”. Arkadi kan ook, dat betekent tenslotte Beer op z’n Russisch. Opgericht in Rusland, gevoed door de Oceaan en met z’n dikke bips boven op Scandinavië gaan zitten. Blijf daar maar lekker zitten en stuur de kou maar richting onze Lage Landen.

output_cxulW7

Ik sluit af met deze slider. Houd je van ijs en kou dan loopt het water je in de mond. Houd je meer van warmte?…… Heb je lekker pech. Voor jullie dan lekker de horrorwinter.

Kijk maar eens naar de EC pluim van vanavond:

IMG-20170131-WA0000

Woeshshsh……..

Fijne avond

 


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

133 reacties

Gesloten voor reacties.