tafeltje

Hoe zeer wij ook op zoek zijn naar winterweer, hoe bijzonder is het op het ogenblik in Canada. In de staat Alberta zit de winter stevig in het zadel. Zeer lage temperaturen en heel veel sneeuw. Ook dit is weer bijzonder. En het heeft echt niets met de Polar Vortex te maken.

plrvrtx

Dit is het vergelijk tussen de Poolwervel en de meanderende straalstroom. Links een sterke poolwervel, zoals die vorig jaar de USA teisterde. En rechts een meanderende straalstroom met een uitzakking richting het noordelijk Amerikaanse continent. Juist deze situatie is nu aan de gang. Wil ik nog wel zeggen dat de poolwervel wel een stuk zuidelijker lag afgelopen winter.

strlstroom

Kijk maar eens naar de huidige situatie. Juist de straalstroom is op het ogenblik zeer krachtig boven noord Amerika. En vanuit het noorden komt dan een artctisch component erin. Hierdoor is het in het midden van Canada uitermate koud, met veel sneeuwval.

abstorm

Op de satelliet zie je dat mooi terug. Onder de rode cirkel ligt Alberta. De straalstroom van west naar oost met sneeuw vanuit het noorden, en aan de westkant oprukkende warmte.

yinenyangcanada

En dan krijg je Yin & Yang in optima forma. Koude records en warmte records naast elkaar op een afstand van +/- 2000 kilometer op dezelfde dag. Alberta in de steenkoude lucht met temps van -30ºC. (kouderecord) En juist is Vancouver een warmterecord vandaag. Prachtig toch. Als winterliefhebber kan ik hier van genieten, ook al is het ver van mijn bed. Volgens mij gaat reageerder Jelte in Januari naar Canada.

canicecovCMMBCTCA

En door al die kou op het Noordamerikaanse Continent zie je dat de ijsaangroei in de diverse zeeën enorm snel gaat. Het is pas november maar de Hudson Baai en Hudson Straat zijn reeds voor één vierde dichtgevroren. De ijsaangroei is dit jaar 20% groter. Brrrrrr.

hudson bay

Op satellietbeelden is de ijsgroei ook mooi te zien. En wees nu maar niet bang dat alle kou wegvloeit naar Canada en de USA, want zoals gezegd moet de echte kou nog worden opgebouwd. We zijn tenslotte nog steeds onderweg naar de winterwende. En blijft het nog maanden donker op de Noordpool. Hopelijk komt de kou snel naar Europa. Straks een apart bericht daarover.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

6 reacties

Gesloten voor reacties.