Tignes, er ligt verse sneeuw. De liften draaien. De zon breekt door. Er wordt geskied! Wat een geluksvogels zeg…

Wat een opening was dat vanuit Tignes, daar niet de meeste sneeuw, daarvoor kijken we naar… Zermatt, daar breekt na roerige dagen ook eindelijk de zon weer een beetje door. Op grote hoogte vielen er tientallen al dan niet honderden centimeters sneeuw. Hier iets boven dal niveau viel een vriendelijker pakje sneeuw. Het was niet alleen maar feest want lager gelegen gebieden hadden overlast, check daarvoor even Hajo z’n bericht van vanochtend!

Bovenaan de Stelviopas hebben ze een schitterende cam staan met wat beschutting tegen de wind. Het enige nadeel is dat deze ’s nachts uit staat. Desondanks is de timelapse die ik gister in de reacties gooide nog wel een repost waard. Wat is het daar hard gegaan zeg! Hoe zou het er nu uit zien?

Het terras is bijna verdwenen, bizar! Hier sneeuwt het nog wat uit maar ook daar gaat de zon zich laten zien vandaag en morgen. De depressie die verantwoordelijk was voor de sneeuw is namelijk aan de wandel en hangt as we speak recht boven ons hoofd.

Goed te zien op de radar met zelfs wat sneeuw in de Ardennen. Niet een klein beetje sneeuw hoor, in Frankrijk waren snelwegen geblokkeerd door mensen die hun auto maar verlieten vanwege de uitzichtsloze situatie. Wellicht dat we later vandaag of vannacht nog wat vlokken zien in het Sauerland. Voor de LL is het aanhoudend regen, vanavond ook weer een drukke avondspits.

Nu is het waarschijnlijk nog vrij rustig als je naar buiten kijkt (afhankelijk van waar je woont), we zitten in het ‘oog’ van de depressie nu. Maar op het windkaartje van wxcharts is goed te zien dat vanavond weinig gebieden gespaard worden. Kans op een zware windstoot tot diep in het binnenland. Ja de avondspits zal zeker geen pretje zijn.

De depressie trekt de komende dagen weg en wordt in de IJsland-depressie-carrousel opgenomen. De zuidelijke Alpen krijgen nog eenmaal te maken met een relatief flauw sneeuwtje. Nouja relatief dan heh, lokaal kan er nog ruim een meter sneeuw vallen!

Bovenluchten van -28 in de buurt en een Middellandse Zee van ruim 20 graden warm. Dat is natuurlijk een explosieve cocktail!

Precies mooi in lijn met die dikgedrukte 1015 isobaar. Ja dat wordt weer een flinke bak sneeuw, de hele Franse en Zwitserse grens met Italië heeft prijs bij een iets stijgende sneeuwgrens richting 2000m. Gewoon echt top voor de gletsjers!

In het vervolg gaat de hoge druk wat terrein winnen en komt bijna het gehele Europese vaste land in een rustiger weertype. Zwakke zuidoostelijke stroming en depressies op afstand, prima herfstweer zeg ik. In de Alpen wat föhn, niks schadelijks hoor.

Mooie weergave op de kaarten van de temperatuur op 850 hpa. De laatste restjes kou blijven hangen aan de binnenkant van de alpenboog, aan de buitenkant steekt de föhn op. Zuid Duitsland bijna 10 graden warmer dan Noord Italië op ongeveer 1500m hoogte.

De depressies blijven door het hoog op afstand. De isobaren liggen evenwijdig aan het front boven het Verenigd Koninkrijk, dat betekent dat het front zo goed als stil ligt. Of de LL altijd ver genoeg onder de vleugels van het hoog liggen valt nog te bezien maar het lijkt in ieder geval rustiger te worden. Geen depressies recht over onze hoofd meer (ja ik ben vandaag 3x nat geregend).

Depressies hebben alleen kans om via een zuidelijke koers het Europese vaste land te bestormen. Voorlopig lijken de Zuidalpen dus nog niet uit de zorgen. Geen klassiek winterweer nog, maar dat doet me weinig. Ik ben zelfs redelijk positief.

Ik zie nergens echt een geblokkeerd patroon in onze regio. De straalstroom ramt niet consequent ergens hetzelfde weertype door de atmosfeer. Zolang de meanders er in blijven ben ik positief.

En dan neigen ook zowel de NAO als de AO index aanhoudend meer naar negatief wat wijst op een hogere kans op winterweer. Ik zeg; de winter op de gletsjers is begonnen en de voorzet voor de Europese winter is gegeven!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

6 reacties

Gesloten voor reacties.