20170101_135654

Ha, grappig. Hajo postte daarstraks een bericht over partnergebied Loser met een webcambeeld dat min of meer dezelfde is als de foto waarmee ik het avondbericht wilde openen. Alleen is mijn foto wat hogerop genomen. En met hogere resolutie, want ik heb hem zelf genomen. Gisteren ben ik hier samen met mijn gezin gearriveerd om een weekje Ausseerland (overkoepelende term voor Loser en Die Tauplitz) te verkennen. Wat een waanzinnig mooi uitzicht hier op deze plek. Onderin de vallei zie je nog een stukje van het meer waaraan het überromantische dorpje (dixit mijn vrouw) Altaussee ligt. Daar verblijven we, en op nog geen vijf minuten rijden met de auto staan we al aan de liften. Moderne liften zoals je in het bericht van Hajo al kon lezen.

20170101_113239

Valt hier goed te skiën? Ja, verrassend goed, ondanks de ‘slechts’ 25km piste. Maar het gebied heeft uitbreidingsplannen. En als het na de uitbreiding nog niet genoeg is, Loser is een droomgebied voor tourskiërs. Ik er nog nooit in mijn leven zoveel op een dag gespot. Ook natuurlijk om wille van de dikke sneeuw die hier in de kerstweek is gevallen. En sneeuw … dat staat na het heerlijke Kaiserwetter van vandaag hier nog op het menu voor de week, en wellicht ook de week erop.

radar

Maar voor we daar in detail naar gaan kijken, eerst iets over de sneeuwsituatie in de Lage Landen vanavond en vannacht. Ik vind het altijd gek om zien hoe op bewegende radarbeelden neerslagzones uit een andere richting komen terwijl de wolkenband zelf in een andere richting verschuift. Maar dat even ter zijde. De komende uren komt de neerslag in ieder geval binnen. Gaat het gaan sneeuwen bij temperaturen om en bij het vriespunt?

t925_17010121_17010112

Jammer genoeg niet op de meeste plaatsen. Want net boven de koude lucht aan de grond is het wat zachter zoals je hier op een hoogte van 750m kan zien.

rart_17010203_17010112

Pas na middernacht gaat de regen in het zuidoosten van de Lage Landen (provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen, Belgisch en Nederlands Limburg) over in sneeuw. Die gaat lokaal ook even blijven liggen. Ik durf ervoor wedden dat mijn thuisdorp (Meensel-Kiezegem) erbij gaat zijn.

rart_17010221_17010112

Hetzelfde front gaat daarna door naar de Zwitserse en Oostenrijkse Noordkant van de Alpen. Al meer dan een week hebben we het over vijf tot tien centimeter, en dat gaat het ook worden. Op de meeste plaatsen rond de 5cm, lokaal wat meer. Niet meer dan dat. En Frankrijk? Ik zou op niets rekenen.

ecm1-72

Maar lang hoeven we niet te wachten voor het grotere werk. Dan zakt een polaire depressie helemaal voorlangs richting Zuidoost-Europa. Bij deze wil ik toch iets kwijt over hoe het weer te voorspellen. Als ik de reacties in de berichten van de voorbije weken overschouw, dan valt me op dat heel veel mensen van modelrun tot modelrun leven. De ene keer wordt er enthousiast gereageerd wanneer er veel sneeuw in de kaarten zit, de andere (bij tegenvallende, lees drogere, runs) wordt er meteen weer over dode mussen en linnenkasten gesproken. Onterecht en fout. Zo werkt het niet. Pas maximum twee dagen op voorhand wordt pas duidelijk hoeveel er gaat vallen. Wat je dus als weerman moet doen is het overzicht bewaren. Persoonlijk probeer ik steeds, rekening houdend met de trends uit het recente verleden, de meest realistische uitkomst in mijn hoofd af te spelen. Onder meer ook door te zien welk model het best gepresteerd heeft de periode ervoor en me niet uit mijn lood te laten slaan wanneer het de runs erna er even anders uit ziet. Zo ga ik dan op zoek naar concrete neerslagevents. In mijn laatste echte bericht hier drie dagen geleden, zei ik nog:

Welk model gaat gelijk krijgen? Wel, mijn ervaring van de voorbije maanden is dat de afsnoering van koudebellen om de hoogjes heen meestal niet door gaat. Om die reden heb ik toch vertrouwen dat de Noordkant midden volgende week significante sneeuw gaat zien.

Het heeft er even slecht uitgezien voor die door mij verwachte sneeuw met de bijbehorende dode mussen, lege linnenkasten en te positief ingestelde weermannen, maar nu die maar enkele dagen van ons verwijderd is, staat die wel mooi terug op de kaarten.

rart_17010418_17010112

Wel nog net iets meer dan twee dagen van ons verwijderd, dus op zich is het nu nog te vroeg om de halve meter aan te kondigen. Dat ga ik dus ook (nog) niet doen. Maar wel dat de winter aan de Noordkant van de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen nu echt gaat beginnen, voor zover dat die in Salzburgerland en Stiermarken nog niet bezig was. En dat met onafwendbare sneeuw. Excuus voor de ‘in your face’-titel die ik dit bericht gegeven heb, maar sommige reacties in het ochtendbericht van Hajo gingen er gewoon los over. Heel ver over zelfs. Laten we dus op een eerlijke respectvolle manier met mekaar omgaan. Zo, bij deze mijn wensen voor 2017.

ecm1-96

Wat voor mij wel verrassend is, is dat het oceaanhoog wat langer in de buurt blijft bivakkeren, waardoor de Noordkant van de Alpen langer met koude bovenluchten zitten.

ecm1-144

Daardoor kan  op vrijdag bijvoorbeeld wanneer de luchtdruk boven de Alpen alweer richting de 1040hPa stijgt toch nog steeds sneeuw naar de oostelijke Alpen gestuwd worden.

rsum_17010618_17010112

Ok, ik zei net nog dat het onzinnig is om op langere termijn over neerslaghoeveelheden te spreken en dat je me hier niet de halve meter sneeuw gaat horen afkondigen. Toch lijkt het me heel waarschijnlijk dat de meeste plaatsen zo’n 30cm gaan zien. In het oosten door die verlengde stuwing mogelijk nog wat meer. Ja, ik zit hier duidelijk in het sneeuwloch van winter 2016-2017 dit bericht te typen. Op de westelijke Zuidkant van de Alpen na dan.

graphe3_1000___12-9245283019_47-5708502024_

Hoe gaat het daarna verder? Grote kans dat Oostenrijkse Noordkant begin volgende week opnieuw sneeuw te pakken gaan krijgen.

graphe3_1000___6-50943396226_45-7085020243_

Maar de Franse Alpen … Tja, de hoofdrun van GFS was heel enthousiast op langere termijn, maar daar durf ik mijn hand niet voor in het vuur te steken. Toch zegt mijn buikgevoel me dat het ook hier vanaf 15 januari in orde gaat komen. De komende dagen kijken of dat gevoel terecht was of eerder wishfull thinking gaat blijken te zijn. Tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

73 reacties

Gesloten voor reacties.