radar

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de weermodellen zijn deze ochtend weer een stuk rooskleuriger voor de Alpen geworden. Toch zeker wat de Oostenrijkse en Zwitserse Noordkant betreft. De Franse Alpen hebben nog wat duimwerk nodig. Maar voor we dieper de kaarten induiken, eerst naar de actuele sneeuwval kijken, want In Stiermarken en Salzurgerland gaat het momenteel goed los zoals je ook op dit radarbeeld kan zien.

gosau-dachstein-west

Zagen de dalen gisteren op veel plaatsen nog groen, vandaag is daar niets meer van te merken. Wat een sprookjesachtig zicht hier in Gosau, Dachstein West.

gosau-dachstein-west-talstation

En daar sneeuwt het nu nog steeds.

img-20161228-wa0003

Bruno stuurde me deze door vanuit het nabijgelegen St. Martin am Tennengebirge. 25 cm verse sneeuw meldt hij. And still counting, want tot vannacht blijft de stuwingsneeuw er door gaan. Goed mogelijk dat ze daar op net iets meer dan een halve meter gaan eindigen.

mowis-bad-mitterndorf-t_01

Iets meer naar het oosten kom je in onze partnergebieden. Bad Mittendorf aan de voet van Die Tauplitz … mooi wit.

loser-altaussee

Idem voor Altaussee en het Loser skigebied waar ik volgende week naartoe trek.

0800_hd

Ook wat meer naar het westen werden ze deze morgen in een wit landschap wakker. Zell am See tot in het dal wit. Wel maar een dun laagje zo te zien.

Wel rekening houden met veel wind vandaag zoals we uit deze film uit Kals kunnen zien.

output_ebds3m

Snel over naar de kaarten, met de zekerheden en onzekerheden. Ik heb het in deze animatie proberen weer te geven. Wat al langer vast stond is dat komend weekend een hoog boven de Noordelijke Atlantische Oceaan ontstaat waardoor de Alpen vanaf begin 2017 in een koudere noordelijkere luchtsoort terecht komen. Maar waar gaat dat hoog naartoe? Het gaat sowieso aan de wandel. Gisteren leek het erop dat het zich tot een nieuw Eurohoog gaat omvormen. Maar de weermodellen gaan vandaag eerder voor een tussenoplossing, waarbij het zich minstens voor even aan de noordwestkant van het Iberisch schiereiland parkeert. Indien die ontwikkeling uitkomt zou midden volgende week een laag, dat een paar dagen eerder nog net ten noorden van IJsland ligt, helemaal tot aan de Noordkant van de Alpen kunnen uitzakken. Sneeuw dan voor de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. Maar de Franse Alpen mogelijk heel wat minder door de nabijheid van het hoog.

graphe4_1000___-22-358490566_52-1862348178_

Even wat dieper neuzen om te kijken hoe waarschijnlijk een en ander is. Hier het luchtdrukensemble voor de Noordelijke Atlantische Oceaan. Het oceaanhoog is inderdaad niet honkvast.

graphe4_1000___-11-7924528302_44-3319838057_

Naar de noorwesttip van Spanje kijken dan. Ja, inderdaad. Hier zou het hoog voor een wat langere tijd naartoe kunnen trekken. Maar je ziet de onzekerheid met een behoorlijke spreiding. De oplossingen die hier helemaal onderaan bengelen zijn er waarbij er slechts een koudebel wordt afgesnoerd van de arctische lucht en het oceaanhoog alsnog een Eurohoog wordt. Weinig sneeuw voor de Alpen in dat geval. Reden om toch nog een slag om de arm te houden momenteel.

rart_17010300_16122800

In ieder geval mogen we er nu al wel van uit gaan dat het op de tweede dag van het nieuwe jaar door de inval van koude lucht op uitgebreide schaal gaat sneeuwen. Langs de hele noordelijke boog van de Alpen dus deze keer. Maar zoals ik gisteren zei: grote hoeveelheden zitten daar nog niet op: zo’n 5 tot 10 cm. Daar zijn de grote modellen het over eens. Voor de Franse Alpen zou het vanaf de Savoie en alles zuidelijker daarvan wel eens tegen kunnen vallen. Maar bon, pas vrijdag gaan we een beter zicht krijgen op de te verwachten hoeveelheden.

ecm1-168

Indien het treuzelen van het oceaanhoog en het afzakken van dat noordelijke laag uitkomt, zitten de Oostenrijkse en Zwitserse Alpen midden volgende week weer in de sneeuw.

rart_17010412_16122800

Met grotere hoeveelheden dan. Wordt dit de eerste grootschalige dump sinds begin november? Er is wel degelijk kans toe, die een stuk groter is geworden in vergelijking met gisteren. Toch hou ik nog wat reserves of ook de Franse Alpen daar veel van gaan merken. De nabijheid van dat hoog en de gang van zaken de voorbije weken, weet je wel. Voor de oostelijke Alpen ziet het er wel gunstiger uit. Vandaar de titel van dit bericht.

kleinwalsertal

Hier nog wat ensembles die een en ander samenvatten. Hier dat van Kleinwalsertal dat representatief is voor alle gebieden die er ten oosten van liggen. Duidelijk de invallende kou, op enkele ensembleleden na die voor een eurohoog met zuidelijke luchtstroming gaan. En van die neerslagpieken gaan er hoogstwaarschijnlijk wel een paar uitkomen. Winter dus.

rsum_17010700_16122800-1

En deze hoeveelheden van 30 tot 40 cm zijn zeker niet onrealistisch.

pds

Voor de Franse Alpen … Toch eerst het onderscheid maken voor de Haute Savoie (die je hier ziet) en alle gebieden die daar zuidelijk van liggen. Invallende kou? Check. Neerslagsignalen. Hmmm. Onzeker nog. Wellicht wel wat, maar geen dumps.

rsum_17010700_16122800

Het Europese model berekent er zo’n 20 cm voor de komende tien dagen.

tignes

En die ‘wellicht wel wat’ voor de Haute Savoie wordt nog onzekerder voor de Savoie en nog zuidelijker gelegen gebieden.

img-20161228-wa0008

Terwijl ook daar verse sneeuw dringend nodig is. Witte linten in een groen landschap in Les Menuires. Gisteren was het er maar liefst 14°C en het zou zelfs kunnen dat ze daar een van de komende dagen de link met de rest van Les Trois Vallées gaan verliezen. Nee, daar is echt nog wel wat duimwerk nodig.

gfs-0-216

Als toemaatje nog een verre meteofictiekaart van uit het Amerikaanse GFS van deze ochtend. Gewoon omdat we hier allemaal dol zijn op winterse kaarten. Hier zien we eind volgend week een kleine trog die voorlangs de Lage Landen richting het zuidoosten trekt. En ‘voorlangs’ is een term die winterliefhebbers graag horen …

rart_17010606_16122800

… want dat zou dan droge sneeuw betekenen voor de Lage Landen.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

79 reacties

Reacties zijn gesloten.