Ja dit zijn middagtemperaturen van de 2 grote modellen in de meteofictie, de een met een ijsdag de ander met 10 graden. Die 10 graden wordt echter wel bij regen gehaald dus echt lente is het niet maar de koers is duidelijk. Naar de spanning op de kaarten kijken we zo, eerst even snel terug naar gister.
Uiteindelijk kon Ronald in het noordoosten van het land nog mooie sneeuwfoto’s maken.
De 10cm werd zelfs gehaald! op dezelfde avond kwamen er ook in het westen nog een paar stevige sneeuwbuien voorbij die het lokaal wit maakten.
Een klein polar low was de oorzaak van de sneeuwbuien in het westen. Deze dingen ontstaan boven zee en hebben vaak een vrij korte levensduur. Gevoed door warm water en met een cirkel achtige kern zijn ze vergelijkbaar met orkanen in de zomer, een buiencarousel die begint te draaien. Zodra zo’n polar low boven land komt sterft het snel uit door het gebrek aan voeding. Tot nu toe voldoet de situatie van gisteravond aan de voorwaarden van zo’n vrij uniek polar low voor de Lage Landen (cirkelachtige opbouw en ontstaan boven zee).
Een ander symptoom is een stevige wind waar ook aan werd voldaan. Slechts op 2 stations wat de kleinschaligheid van zo’n systeem nog maar eens ondertekent. Als kers op de taart kwam er ook nog thundersnow voor in een bui tussen Amsterdam en Rotterdam (H/T Leo). Meteorologisch spektakel van de hoogste plank voor de Lage Landen!
Snel over naar de kaarten want de volgende sneeuwval komt er alweer aan! Komende nacht komt er een front uit het zuiden met oplopende temperaturen onze kant op. Bij aankomst liggen de temperaturen echter nog netjes onder nul waardoor het sowieso zal beginnen met sneeuwval. Onze 2 steunpilaren, het GFS en EC zijn het alleen nog niet eens. Het GFS legt de temperaturen aan het begin van de nacht wat hoger waardoor we ook sneller boven 0 zullen eindigen als de neerslag valt. Echter weten we uit ervaring dat het GFS de minimum temperaturen altijd onderschat en het dus net even een tandje kouder wordt dan zij voorspellen. Dat zou betekenen dat het EC goed zit met de lage temperaturen.
Maar 1 ding baart me zorgen, het EC rekent met een uitgebreid sneeuwdek dat er simpelweg niet is. Daarmee zou het de uitstraling en dus afkoeling kunnen overschatten. Het GFS heeft het huidige sneeuwdek een stuk beter in de smiezen.
Nog even kijken naar het HIRLAM wat er bij de vorige sneeuwval (weliswaar vrij laat) uiteindelijk goed op zat. Zij zeggen slechts wat licht gepruttel aan regen in het zuidoosten en op zee maar het mag geen naam hebben.
Dit dan de berekende hoeveelheden met voornamelijk sneeuw van het HIRLAM waar ik in mee ga. Ik vind de onderschatting van de minima door het GFS een sterker geldende factor dan het onterecht rekenen met een sneeuwdek van het EC. Dus wellicht wat natte sneeuw als afsluiter maar geen zeikregen. 1 tot 7cm over een brede strook dwars door de Lage Landen, die strook staat nog niet vast en kan ook oostelijker of westelijker komen te liggen. Pas overdags doen zich weer echte regenbuien voor dus sta vroeg op voor een winterwereld.
Vervolgens maken we een sprong naar de verre meteofictie waar het EC toch wel hele leuke dingen doet! Het is een trendje afgelopen dagen maar eigenlijk heeft nog niet 1 model het echt consistent berekend. Ik vind het dus nog niet superwaardevol maar kijk er graag naar, dus daarom nog iets meer toelichting.
Superkoude bovenluchten die op transport naar het westen worden gezet. Je kan het je voorstellen, als er nog een kaart was geweest zou de kou zo de Lage Landen in stormen!
Afsluitende kaart van het EC is brrr met daarvoor al een ijsdag voor de Benelux. Ook de Alpen in de diepvries.
Om het enthousiasme een beetje te temperen: hier heb je het GFS ensemble voor De Bilt. Ja vernietigend slecht voor de winter. Wil je weten hoe het verschil tussen het EC en GFS ontstaat? Lees dan even de laatste 3 alinea’s van het Alpenbericht!
Het gemiddelde van het Europese model doet ook niet echt mee maar zolang er koude runs zijn blijft de kans bestaan. Vooral vandaag de dag met een onduidelijk meanderende straalstroom en ontzettend veel onvoorspelbare laagjes die grote verschillen kunnen maken. Vanavond weer nieuwe runs!
58 reacties
Reacties zijn gesloten.