Het is niet zo dat er in Noorwegen meer sneeuw valt dan in de Alpen. Tenminste niet in vergelijking met Staulagen aan de noordkant. Daar valt gemiddeld meer dan 10 meter sneeuw per jaar. Misschien sneeuwt het in Noorwegen net zoveel als in inneralpine gebieden als Wallis. In Oost-Noorwegen is het klimaat nog droger, maar ook duidelijk siberischer dan in de Alpen. Er is véél meer garantie voor kou en daarmee ook voor kunstsneeuw. En koud op gespoten kunstsneeuw skiet heerlijk en veel lekkerder dan kunstsneeuw die bij -3°C wordt gespoten zoals in de Alpen vaak gebeurt. Als je naar de kaart hierboven kijkt zie je dat dit jaar de natuurlijke sneeuw ook rijkelijk valt even ten noorden van Oslo. In de roze zones ligt normaal geen sneeuw begin november maar nu wel. In de donkerblauwe gebieden ligt meer dan 300%. Via deze link kun je nog veel meer variabelen bekijken.

Ga je mee?
Waar net als in de Alpen in korte tijd heel veel sneeuw kan vallen en waar de poedersneeuw minstens zo lekker is als in de Alpen is Fjord Norway in het westen met Voss als een van de bekendste en meest aantrekkelijke skigebieden. Ik ben er trots op dat deze gebieden weer meedoen als partner in seizoen 2012-2013. We gaan de sneeuwval daar dan ook zeker volgen en we plannen aan het einde van het seizoen ook een poedertrip naar Voss via vliegveld Bergen. Ga je mee?

Leuk om de sneeuw in Scandinavië even af te zetten tegen de situatie op het hele noordelijk halfrond. Bij blauw ligt sneeuw waar het nu niet hoort te liggen en bij rood omgekeerd. Volg dit dagelijks op het Rutgers Global Snowlab.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

12 reacties

Gesloten voor reacties.