Het is niet zo dat er in Noorwegen meer sneeuw valt dan in de Alpen. Tenminste niet in vergelijking met Staulagen aan de noordkant. Daar valt gemiddeld meer dan 10 meter sneeuw per jaar. Misschien sneeuwt het in Noorwegen net zoveel als in inneralpine gebieden als Wallis. In Oost-Noorwegen is het klimaat nog droger, maar ook duidelijk siberischer dan in de Alpen. Er is véél meer garantie voor kou en daarmee ook voor kunstsneeuw. En koud op gespoten kunstsneeuw skiet heerlijk en veel lekkerder dan kunstsneeuw die bij -3°C wordt gespoten zoals in de Alpen vaak gebeurt. Als je naar de kaart hierboven kijkt zie je dat dit jaar de natuurlijke sneeuw ook rijkelijk valt even ten noorden van Oslo. In de roze zones ligt normaal geen sneeuw begin november maar nu wel. In de donkerblauwe gebieden ligt meer dan 300%. Via deze link kun je nog veel meer variabelen bekijken.

Ga je mee?
Waar net als in de Alpen in korte tijd heel veel sneeuw kan vallen en waar de poedersneeuw minstens zo lekker is als in de Alpen is Fjord Norway in het westen met Voss als een van de bekendste en meest aantrekkelijke skigebieden. Ik ben er trots op dat deze gebieden weer meedoen als partner in seizoen 2012-2013. We gaan de sneeuwval daar dan ook zeker volgen en we plannen aan het einde van het seizoen ook een poedertrip naar Voss via vliegveld Bergen. Ga je mee?

Leuk om de sneeuw in Scandinavië even af te zetten tegen de situatie op het hele noordelijk halfrond. Bij blauw ligt sneeuw waar het nu niet hoort te liggen en bij rood omgekeerd. Volg dit dagelijks op het Rutgers Global Snowlab.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Gesloten voor reacties.