Overal uit de Alpen bereiken ons mooie sneeuwplaatjes, maar we trekken het weer even breder vandaag. Wereldomspannend om precies te zijn. Hierboven ons bevriende Berghotel Rudolfshütte. Kijk nog eens of je er misschien niet heen wilt met kerst met het hele gezin voor 1875 euro.

Zo was het vannacht. Een echte winternacht al…

De mooiste of tenminste heftigste sneeuwvideo uit Oostenrijk. Deze video van Jeroen uit mijn nieuwe Heimat mag er ook zijn….

Wat is er nu gevallen? Lokaal tot 50cm horen we. Maar nog geen echte snelle sneeuwdump van 30cm langs de hele Alpenhoofdkam.

In Noorwegen loopt men ernstig voor op de normale sneeuwval. Langs de hele Fjordenkust 3x meer dan normaal. In Tromso viel afgelopen weekeinde 56cm sneeuw. In de laatste 97 jaar heeft er maar een keer meer sneeuw gelegen op 3 november. En dat was in 2006! Zie hier.

Het is er ook bloedkoud!!

De middagtemperaturen vandaag! In Finland is de laagste temperatuur ooit in de herfst verpletterd. Gisterochtend werd -28,2 gemeten in Finland terwijl de laagste herfsttemperatuur eerder gemeten -26,4 was. Ook ligt er meer sneeuw dan in de afgelopen 60 jaar. Ook in Colorado ligt twee tot drie keer meer sneeuw dan normaal. En Canada is al volledig ingesneeuwd! Dat is sinds Rutgers snowlab de sneeuwbedekking meet in 1998 nog niet eerder zo vroeg geweest.

Hierboven zie je wat er loos is. Alleen Alaska en de Canadese westkust hebben een klein tekort. Het tekort in Rusland wordt de komende 10 dagen weg geblazen!

Overal boven de witte lijnt gaat het sneeuwen in totaal 10 tot 50cm. Dus wordt het spannend dan weer naar de Rutgers kaart te gaan staren. Ook bij Rutgers heb ik iets grappigs ontdekt! Kijk ff mee….

Sinds zij meten neemt het wintersneeuwdek heel geleidelijk toe. Mmmm. Dat is al opmerkelijk natuurlijk.

Maar kijk nu eens naar het voorjaar!! Een dramatische afname…

In de herfst zien we het omgekeerde!! En dit jaar zijn we in week 42 – 3 weken terug – al over de 23 miljoen km2 gegaan. Waar staan we nu? 32 miljoen km2. Dat is dan gemiddeld over vorige week. Dus gemiddeld over 3 herfstmaanden moeten we het nog waarmaken. De winter begint gemiddeld op 45 dus er moet nog 13 bij de komende 3 weken. September was normaal. Oktober zat 5 boven gemiddeld. Leuke statistieken.

Kijk afsluitend nog even naar deze video van overstromingen op Rodos! En dat is niet voor het laatst in het Middellandse Zeegebied!

Heftig hoor! In de Pyreneeën, in Slovenië en Kärnten mogelijk ook als sneeuw!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

147 reacties

Gesloten voor reacties.