Ik doe graag de groeten uit Zell am See Kaprun. Het sneeuwt als een tierelier. Een live video op Facebook breekt alle bezoekersrecords. Zou de cafédame op de Schmittenhöhe dan toch gelijk krijgen met haar prognose van kolossale sneeuwval en een vroege opening van het skigebied? Wereldwijd ziet het daar absoluut naar uit begin november 2023.

Even snel wat lokale dingen voor we uitzoomen naar de hele aardbol. Het Alpincenter op het Kitzsteinhorn is natuurlijk een slagroomtaart al (zie de webcam live). Zal ook vrij bar zijn daarboven. Morgen eerder gaan skiën dan maar. Wat een luxe!

Hier zie je waarom ik hier zowat in het epicenter van de sneeuwval zit vandaag. Gisteren de storm Ciara. Nu het begin van de winter in Oostenrijk. En vorige week hadden we nog paragliding tandemvluchten in zomerse condities.

De pluim, het ensemble, blijft een van de meest geweldige tools voor een wintersporter om vooruit te kijken. Puur hieraan ontleent wintersportweerman.nl en de vele kloons die ervan zijn gemaakt het bestaansrecht. Met een sausje van leuk schrijven er overheen. Wat zien we? Ach het zal nog wel eens regenen beneden. Maar boven sneeuwt het met tussenpozen lekker door. De cafédame gaat gelijk krijgen. Ik zal haar interviewen als het echt uitkomt wat ze zei.

Vliegende start. Is dat clickbait? Schreeuwende titel om aandacht te trekken? Of is het nog een understatement? Ik denk het laatste. Of gewoon wat we zien en dus een eerlijke titel. De winter is los. We lopen een dikke week voor op de normale situatie. Het feit dat het om een kleine afwijking van een normale situatie gaat, zoals een klein verschil bij eb en vloed, zou mensen aan het denken moeten zetten of alle paniek over climate change wel gerechtvaardigd is. De aardbol doet toch min of meer wat hij moet doen: winter in de winter en zomer in de zomer.

Maar hoe normaal is dit nog? Behalve een cirkel rond Alaska is overal een vroege start gemaakt met een sneeuwdek. En nu doen de Alpen dus ook mee. Op deze kaart zie je altijd nog grote verschuivingen. Het zou zo maar de warmste winter ooit kunnen worden. Of de koudste. Of de sneeuwrijkste. Of de sneeuwarmste. Volg de main stream media voor warme uitschieters aangevuld met alle koude uitschieters op electroverse.info.

We moeten wel nog even kijken naar de actuele grafiek van de gemiddelde temperatuur op aarde. Die wil ik niet wegmoffelen. We meten alles pas sinds 1979 maar sinds dat moment was het nog nooit zo warm als nu. Maar we zien dus ook dat er in luttele maanden zoveel kan veranderen als het IPCC aangeeft voor een volle eeuw. Er is El Ninjo na een lange fase La Ninja. Dat speelt zeker mee. De zonnecyclus lijkt op zijn hoogtepunt nu en gaat verder laag zijn om over een paar jaar uit te doven, verwacht NASA.

Blijft de ultieme vraag: wanneer komt de volgende Elfstedentocht? Wie het weet mag het zeggen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Mick · 3 november 2023 op 12:29

Laat die eerste elfstedentocht alsjeblieft dit jaar nog zijn, dan kan ik nog een beetje van m’n getraindheid genieten.

Eric · 5 november 2023 op 15:12

1 van de oorzaken van de plotselinge temperatuur stijging kan (!) ook te maken hebben met de vulkaanuitbarsting bij Tonga waarbij grote hoeveelheden waterstof de atmosfeer in is geslingerd.

Gesloten voor reacties.