Hierboven een actueel plaatje uit Keswick in Cumbrië in het noordwesten van Engeland in Groot-Brittannië. Ja dat is het land waarover klimaatwetenschapper David Viner in 2000 de historische woorden sprak: “Over enkele jaren al zullen kinderen niet meer weten wat sneeuw is”. Dat hebben ze dus geweten de afgelopen winters en in de editie 2013-2014 krijgen ze de aankomende zeven dagen al een felle koude-uitbraak met veel sneeuw te verstouwen.

ensSchotland1311

Het nieuwsmedium Express kopte maandag al: Arctic winds to bring snow and flood chaos. Doordat er de laatste dagen ook al overvloedige regen was, is men voor het zuidwesten van Groot-Brittannië serieus bang voor overstromingen. Als ik zie wat er berekend wordt lijkt me dat ernstig overdreven. Nee het is niet het water wat het probleem gaat vormen maar de harde ijzige wind. Het gaat de eerste Arctische uitbraak worden van het seizoen naar Europa en dan via de uiterst westelijke route. In Londen is volgende week kouder dan Moskou! Vanochtend een nieuw artikel met als kop: Britain braced for ‘Polar plunge’ as cold winter freeze takes hold. En dat is niets te veel gezegd. Het is niet eens hoe koud het wordt, maar de vreemde slinger die de temperaturen maken: in Schotland van +10°C naar -5°C in vier dagen. Op 1400m hoogte is het zelfs een swing van 20°C.

michigan1311

En het mechanisme is precies zoals ik hier al een week bespreek: eerst stuwt een gigantische depressie subtropische warmte naar Groenland. Aan de achterzijde worden de Verenigde Staten overvallen door een winterinval waar Europa voorlopig een puntje aan kan zuigen. Zie de plaatjes hierboven uit Michigan en de rest van het verhaal hierrrr met dus ook al weer sneeuw in New York. De depressie creëert als tegenpool een sterk hoog boven de Oost-Canadese sneeuwvlakte. Dat hoog steekt de oceaan over en vormt en blokkade waardoor er zeer koude lucht over Europa uitstroomt en dit keer niet alleen op 5km maar voor het eerst ook tot beneden waar wij mensen leven.    

[metaslider id=28850]

Hierboven de koudste nachten. Woensdagochtend is Groot-Brittannië ijzig en volgende week donderdag ook Nederland. De serieuze vorst komend weekeinde waarover veel te doen was, is trouwens in de nieuwe berekeningen grotendeels afgeblazen. Alleen België en Zuid-Limburg krijgt ermee te maken. Maar een paar dagen later is het dus wel raak. Waarschijnlijk.

1311_Europe_2013111300_t2m_198

Kijk ook eens hoe koud Frankrijk wordt. En zie hoe Oost-Europa juist opwarmt. Gaat die warmte ook de Alpen bedreigen?

sneeuw_sierra-nevada1811

Eerst even een blik op een bijzondere sneeuwval in de berekening. De Spaanse Sierra Nevada zouden maandag voor het eerst wit worden. Ja en daar kon afgelopen voorjaar zo onwaarschijnlijk lang tot 5 mei aan toe kon worden geskied.

sneeuwdek2111

Dan het sneeuwdek precies een week verder. De titel van dit weerbericht zegt het al: “Winter komt naar West-West-Europa”. Dat de Picos d’Europa nog meer sneeuw zouden krijgen dan de Pyreneeën? Beetje twijfelachtig. Het Europese weermodel houdt de neerslag toch wat oostelijker met bijvoorbeeld ook dikke sneeuwval op Corsica en aan de zuidkant van de Alpen (zie de Europese temperatuurkaart hierboven). Komen we op het puntje onzekerheid. Kijk nog even helemaal omhoog en zie het ensemble voor Schotland. Dan weet je dat de Amerikaanse hoofdrun vanochtend niet betrouwbaar is. Een warme uitbijter noemen we dat.

ens1311_00

Hier het ensemble voor Montafon in Vorarlberg. Ook hier die onrealistische warmte vanaf de 22e. Nee eigenlijk moet de vlag uit bij deze berekening: want de rode lijn van het ensemblegemiddelde biedt zicht op aanhoudend vriezend weer in de Alpen. Dik vriezend zelfs. Uithalen naar -15°C of lager zijn niet uit te sluiten. En toch ook zeker een centimeter of 15 sneeuw in deze berekening op basis van een paar centimeter elk etmaal vanaf de 20e.

[metaslider id=28863]

Hier nog een duidelijke kijk op de tamelijk absurde GFS00u berekening: het is onze worst nightmare. Dat de WC na een korte onderbreking in volle glorie weer zou herrijzen uit de as. Nee, het is vanochtend echt en stuk realistischer om te kijken naar de Europese berekening. Maar is die dan niet zonder gevaar. Jawel ook daar moeten we een beetje zorgelijk kijken naar de kans op Föhn in de Alpen. Als namelijk zo’n koudebel te lang ver in het westen blijft hangen krijg je uiteindelijk onherroepelijk Föhn over het oostelijk Alpengebied. Hartje winter kan Föhn ook koud zijn maar medio november zou dat toch wel leiden tot aanzienlijke sneeuwsmelt en zou mijn derde BV naar de filistijnen zijn. 

livigno1311

Met name aan de zuidkant gat de sneeuwsmelt nu al best hard. Hierboven Livigno. Maar ik kan gerust zijn: in de nacht op vrijdag komt de sneeuw al terug en dat is net op tijd om mijn BV weer een paar dagen te laten overleven. Tegen die tijd weten we ook meer over de ijzige trend met Föhngevaar volgende week. Ik maak nu een apart bericht over de sneeuwval vrijdag!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

9 reacties

Gesloten voor reacties.