Zie bovenaan wat er komende week gebeurt qua sneeuwval. Ja heus! Maandag ontwikkelt zich een felle Oostzee-sneeuwdepressie die daarna enkele dagen lang sneeuw uit het oosten onze kant op jaagt. Oostenrijk heeft er woensdag mee te maken. Bekijk de stap voor stap kaarten zelf in de weerkamer hierboven.

Vandaag is de dag dat Maarten Meiners en Steffan Winkelhorst voor Nederland en Sam Greefs voor België starten in de WK Reuzenslalom van Schladming. De eerste is in de eerste run van 10.00uur vanochtend op ruim 8 seconden van de winnaar Ted Ligety gefinished. Ligety is van een andere planeet zoals je hierboven in de video ziet hoe hij niemand minder dan Marcel Hirscher en Aksel Lund Svindal deklasseert. Om 13.30u allemaal weer voor de buis voor het vervolg dus! 

21feb500hPa

Allemaal mooi die theorieën over Sudden Stratospheric Warming (van een kennis bij het KNMI weet ik dat dit uiterst twijfelachtig is), maar wat ik wel heb begrepen is dat er in de winter een groot verschil is tussen een koud en dus ondiep hoog (koude lucht is zwaar) en een warm en diep (dik) hoog. Warm dan in de hele luchtkolom en niet zo zeer aan het oppervlak. Daar kan het alsnog koud zijn. Hoe herken je zo’n dik hoog? Aan de kleur geel op het 500hPa vlak. Met wat er nu berekend wordt – het hoog ontstaat tussen van daag en zondag uit een warme uitstulping (lavalamp) is het ding zelfs oranje. Het mooiste is als het ding bij Groenland gaat liggen. Zoals nu berekend de positie bij IJsland heb ik nog niet eerder gezien. Zeer interessant! Logisch ook dat dit ding van geen wijken weet. We houden nog lang winters weer… hoe winters?

pluim1502_00u

Mijn zesde boude voorspelling van 10 februari (zie hiernaast) heeft  40% kans zou ik zeggen… die is zo boud dat ik hem iets makkelijker maak voor mezelf: 5 ijsdagen ergens in NL tussen 20 en 28 feb versus 5 ijsdagen in De Bilt. Denk dat iedereen me dat gunt. Het is echt bizar dat het überhaupt nog een kans maakt.

kaars

Vandaag is het precies een jaar geleden dat in Ischgl een 51-jarige Zweed voor de ogen van zijn zoon en een neef óp de piste werd gegrepen door een lawine. In feite een veel schokkender ongeval dan dat van Friso twee dagen later. Lees hierrr nog eens terug als je wilt. Al dan niet toevallig is eergisteren naar buiten gebracht dat een onderzoekscommissie de lawinecommissie van elke blaam heeft gezuiverd. Terecht denk ik, maar ik hoop dat het skigebied de familie alsnog schadeloos stelt. Er is geen schuld maar wel verantwoordelijkheid (zie ook discussie).

video15feb

Surf ook nog even naar Bizztravel.nl voor mijn weervideo van vanochtend. De GFS6u is van de 20e tot de 23e nog kouder dan de GFS 00u maar geeft er daarna de brui aan. ECMWF is al tijden het koersvaste weermodel.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.