Zie bovenaan wat er komende week gebeurt qua sneeuwval. Ja heus! Maandag ontwikkelt zich een felle Oostzee-sneeuwdepressie die daarna enkele dagen lang sneeuw uit het oosten onze kant op jaagt. Oostenrijk heeft er woensdag mee te maken. Bekijk de stap voor stap kaarten zelf in de weerkamer hierboven.

Vandaag is de dag dat Maarten Meiners en Steffan Winkelhorst voor Nederland en Sam Greefs voor België starten in de WK Reuzenslalom van Schladming. De eerste is in de eerste run van 10.00uur vanochtend op ruim 8 seconden van de winnaar Ted Ligety gefinished. Ligety is van een andere planeet zoals je hierboven in de video ziet hoe hij niemand minder dan Marcel Hirscher en Aksel Lund Svindal deklasseert. Om 13.30u allemaal weer voor de buis voor het vervolg dus! 

21feb500hPa

Allemaal mooi die theorieën over Sudden Stratospheric Warming (van een kennis bij het KNMI weet ik dat dit uiterst twijfelachtig is), maar wat ik wel heb begrepen is dat er in de winter een groot verschil is tussen een koud en dus ondiep hoog (koude lucht is zwaar) en een warm en diep (dik) hoog. Warm dan in de hele luchtkolom en niet zo zeer aan het oppervlak. Daar kan het alsnog koud zijn. Hoe herken je zo’n dik hoog? Aan de kleur geel op het 500hPa vlak. Met wat er nu berekend wordt – het hoog ontstaat tussen van daag en zondag uit een warme uitstulping (lavalamp) is het ding zelfs oranje. Het mooiste is als het ding bij Groenland gaat liggen. Zoals nu berekend de positie bij IJsland heb ik nog niet eerder gezien. Zeer interessant! Logisch ook dat dit ding van geen wijken weet. We houden nog lang winters weer… hoe winters?

pluim1502_00u

Mijn zesde boude voorspelling van 10 februari (zie hiernaast) heeft  40% kans zou ik zeggen… die is zo boud dat ik hem iets makkelijker maak voor mezelf: 5 ijsdagen ergens in NL tussen 20 en 28 feb versus 5 ijsdagen in De Bilt. Denk dat iedereen me dat gunt. Het is echt bizar dat het überhaupt nog een kans maakt.

kaars

Vandaag is het precies een jaar geleden dat in Ischgl een 51-jarige Zweed voor de ogen van zijn zoon en een neef óp de piste werd gegrepen door een lawine. In feite een veel schokkender ongeval dan dat van Friso twee dagen later. Lees hierrr nog eens terug als je wilt. Al dan niet toevallig is eergisteren naar buiten gebracht dat een onderzoekscommissie de lawinecommissie van elke blaam heeft gezuiverd. Terecht denk ik, maar ik hoop dat het skigebied de familie alsnog schadeloos stelt. Er is geen schuld maar wel verantwoordelijkheid (zie ook discussie).

video15feb

Surf ook nog even naar Bizztravel.nl voor mijn weervideo van vanochtend. De GFS6u is van de 20e tot de 23e nog kouder dan de GFS 00u maar geeft er daarna de brui aan. ECMWF is al tijden het koersvaste weermodel.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.