De luchtdruk is hoog. Mooi weer in een groot deel van Europa. Alle sneeuw naar Noorwegen. Misschien het enge echt opmerkelijke in de laatste modelruns is een momentje waarop puur in Oostenrijk een enorme sneeuwdump wordt berekend. Ziet er gaaf uit op de kaart zo en zou op 23 januari moeten gebeuren. In veel berekeningen zit er tussen de laatste twee weekeindes van januari aardig wat sneeuw in Oostenrijk maar niet zo veel als in deze uitschieter.

Dat het weer eens “fiction” is wordt meteen duidelijk als je in het ensemble kijkt. Maar… eerlijk is eerlijk: er is steun van 1 okerkleurig lijntje. Afwachten dus.

Bergfex geeft trouwens eind volgende week wat sneeuw op. Bijvoorbeeld hier in Filzmoos. Nu ja. Eerst maar eens genieten van de actuele droomdage overal in de Alpen, met wel ondertussen knalharde pistes. Ski’s en snowboard vlijmscherp slijpen dus.

De daarop volgende middagrun van het Amerikaanse model eindigt weer mooi koud voor heel Europa en ook dat is niet voor het eerst. Maar dan zitten we intussen al echt eind januari te praten. Dus gooi ik echt voor de 19e januari de handdoek in de ring en gaan we ons richten op een koud begin van februari. Wie me kent die wet dat ik nooit ben meegegaan met een sterke invloed van de maan op het weer…. dat lijkt zich nu te bevestigen. En ook nog eens: de maancyclus is op de hele wereld gelijk terwijl er natuurlijk aan de lopende band weeromslagen zijn op plekken ver uit elkaar. Dus bullshit. Want 90% van alles is bullshit. En als je dat weet kun je er weer relaxed en met humor mee omgaan.

Heel mooi en ook heel mooi koud in de Alpen dus. La Brevine en ook de Funtensee onder de -25ºC vanochtend. De eerste was 25 jaar terug pas echt koud.

Een mooi bruggetje naar winter 2012 want toen werd het in Nederland voor het laatst zo koud. Wanneer? Inderdaad begin februari. Nu herhalen winters zich bijna nooit maar je kijkt wel verlekkerd naar zo’n grafiek die laat zien wat februari in huis heeft. Mede door het koudere zeewater en een meer bevroren Oostzee zijn de kansen bij ons hoger.

Midden en West-Canada ontdooit net een beetje van -40ºC naar -20ºC. Maar juist nu beleeft het Oosten van Canada een koudebom die de komende dagen ook uitzakt naar de VS. Daar komt vast ook nog wel mooie content van.

https://twitter.com/TheNortyEmp/status/1481365263081746437

Voorproefje is deze meme van en border wall met Canada om de kou daar te houden. We spingen even naar Siberië.

En een mooie van een ijsbeer…. Wat valt je op?

Is dit dier in paniek of zo? De Latijnse naam is acrtus maritimus. Zeebeer dus. Het dier zwemt als een orca! Kan het echt geen ene bal schelen of ergens ijs is of niet.

https://twitter.com/ThierryGooseBC/status/1481518408172650496

In Australië zeker geen ijs momenteel. Zo heet als sinds 1960 niet meer. Argentinië was ook al zo warm. Hoe doen ze dat in een La Ninja jaar vraag je je af.

Antarctica beukt ijskoud door. Donaties welkom. En gewoon gaan shoppen hè zaterdag!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Richard · 13 januari 2022 op 15:27

Mooie bericht ik hoop dat de spanning over winterweer snel terug komt. Volgend weekend naar Oostenrijk kan niet wachten hopen dat het uitkomt de dump de 23 januari.

sanco · 13 januari 2022 op 15:47

niet alleen shoppen, maar ik hoop ook op snelle ontmanteling van alle passen en codes, wie weet toch nog onbekommerd voorjaarskien mogelijk? zal wel ijdele hoop zijn, maar… je weet maar nooit, als de massa een keer is gekeerd, zal het narratief snel ten einde lopen… duimen maar, wellicht nog belangrijker en mooier, dan duimen voor een laagland winter….

    david · 14 januari 2022 op 07:57

    Sanco ik duim voor beide met je mee

Gesloten voor reacties.