Vandaag is een dag die ze in de Wintersport-Arena Sauerland nog lang zal heugen: na een wekenlange rampperiode is de kou terug, is er een dun laagje natuursneeuw gevallen en loeien de sneeuwkanonnen nu om niet meer te stoppen. UPDATE 16.30u: er zijn zowaar alweer 15 liften open en 4km piste. En via de Bizztravel App krijg ik leuke foto’s binnen! Check dit!

In de Alpen hebben we een schitterende situatie nu met langs de hele noordkant tussen de 10 en 25cm verse poeder. Aan de hoge kant van die schatting zit een groot deel van Zwitserland. Frankrijk en Oostenrijk zitten dichter tegen die 10cm aan. Hierboven zie je een groep snowboarders over een schoon geblazen kam in Hasliberg lopen om ergens verder naar achteren in te droppen. Laten we hopen dat er geen dodelijke lawines komen. Langs de hele Zwitserse noordkant is het lawinegevaar nu 3 “erheblich” en dan moet je zeker door het windtransport extreem opletten. 

We beginnen toch even met een blik op de lage landen en de wintersportkansen daarvoor. De weermodellen spelen momenteel weer stuivertje wisselen met de beste winterprognoses. Maar we zien steeds de zachte oplossingen weer ingeruild worden voor koudere oplossingen. GFS was de laatste 48 uur steeds de zachtere van de twee. Maar vanochtend trekt dit model de winter weer tenminste door tot de 22e (klik voor ensemble). Van beide modellen zijn de ensemblegemiddelden ronduit hoopvol tot eind januari aan toe. Het kan alle nachten blijven vriezen en overdag hoogstens een graadje dooien.

Kom je op deze extreme ijspluim voor noordoost-Nederland. Die grafieken van winterplaza zijn dus – zoals ik nu vaststel – niet op de hoofdrun gebaseerd maar op het ensemblegemiddelde. We zien nu dat er een hele goede basis komt en dat we vanuit tamelijk stabiel winterweer te maken gaan krijgen met: DE GROTE VERRASSING. Wat is dat nu weer in hemelsnaam? 

We filmen even terug naar eind december 2010 toen Nederland. Het vroor al een maand en er lag al een maand 15cm sneeuw. Kort voor de jaarwisseling kwamen er ineens modelberekeningen die vanuit die winterse situatie gingen voor een winterse turbo! We leken op weg naar een evenaring van winter van 1963. Harry Otten vergaloppeerde zich door iets te roepen over een elfstedentocht begin januari. En ineens nog voor de jaarwisseling sloegen de modellen om en eindigde de winter pats boem zomaar in eens. Het omgekeerde is natuurlijk ook mogelijk: de modellen berekenen zoals nu steeds een snel einde van de winter en dan ineens morgen, overmorgen of welke dag tot volgend weekeinde ook – slaan ze om naar de turbo en schieten de lijnen naar de strenge tot zeer strenge vorst. En dan hebben we altijd nog de winter van 1979 in ons achterhoofd die uitblonk in wisselende fasen van dooi en vorst met alle ijzeltaferelen van dien. Kortom: de winter is aan het binnenlopen, de modellen zijn wispelturig en het kan niet anders dan dat er nieuwe lijnen worden uitgezet! Dat noem ik vanaf nu DE GROTE VERRASSING en als ie bekend is lees je het hier.

Zeer spectaculair deze kaart van Europa voor 20 januari aanstaande. Het is NIET de kaart van het sneeuwdek, maar de kaart wat er tussen nu en dan nog BIJ valt. Meteen valt op dat het overal op het continent vriest. OK, deze kaart is voor de nacht maar overdag is het in de berekeningen ook overal onder nul. Ja behalve direct aan de kust waar de nog warme zee wat invloed heeft. Een straffe ijzige oostenwind zit nog nergens in de berekeningen. Schaatsliefhebbers smullen van deze kaart: Nederland als sneeuwvrij eilandje dat hebben we lang niet gezien. Er is dinsdag nog ruimte voor een kleine verrassing als er een sneeuwgolf over Groot-Brittannië, via België naar Frankrijk en de Pyreneeën trekt. Zeeland is in de running voor mooie sneeuwval. België krijgt tamelijk zeker sneeuw en de Ardennen 100% zeker. Gaan we zien!

Kijken we naar de skigebieden in de Alpen dan zien we dat daar een heuse sneeuwtol gaat woeden. De hele regio is instabiel en de Middellandse Zee natuurlijk nog bloedwarm. De naar het zuiden schietende oceaandepressies voeden de neerslagactiviteit met als meest intense sneeuwregio’s achtereenvolgens de Franse Alpen, dan maandag de zuidkant en dan later komende week Oostenrijk, Duitsland, Tsjechië, Slowakije en Polen. Zie de kaart hierboven hoe de depressie boven Hongarije en Slowakije de wind in de noordoosthoek brengt en sneeuw terug naar de Alpen stuwt. Dat zijn situaties waarin de oostelijke skigebieden zoals Die Tauplitz de winnaars zijn en het Salzburgerland ook meer sneeuw krijgt dan Tirol en Vorarlberg. Sauerland natuurlijk op rozen en ook hier zijn kleine verrassingen voor Nederland mogelijk: de oostenwind hoeft maar iets aan te trekken en de sneeuw zit bij ons.   

[fbphotos id=529929387041271]

Afsluitend een setje webcambeelden van vanochtend. De Franse Alpen en West-Zwitserland hebben grand beau. Zuidkant ook puur zonnig (maar met ernstige sneeuwbehoefte). Oostenrijk zwaar bewolkt en nog lichte sneeuw. Grappig is dus ook dat de sneeuwgrens in de Alpen nog rond de 400-700m ligt. Terwijl ons kikkerlandje vanaf vandaag al echte ijsdagen krijgt. In de huidige berekeningen zakt de vorstgrens in het Alpengebied pas vrijdag naar de 0! Beter want warmer=meer sneeuw! Mooie tijden 😉 

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=529965570370986]


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

27 reacties

Gesloten voor reacties.