DSCN4752[1]

Waanzinnig. Ook in Purmerend sneeuwt het op het ogenblik. Afgelopen nacht was er ook wel een accumulatie van 1 cm. En het heeft gevroren. Vanmorgen dus de ruiten van mijn auto krabben. Hoe blij kun je zijn met een beetje winterweer. En we zitten in een geweldige meteocarrousel op het ogenblik. Te veel om over te vertellen of over te schrijven. Dus vanavond 2 avondupdates. De eerste over de Lage Landen en de kans op winterweer de komende week. Later vanavond een aparte Alpen update. Eerst maar eens kijken naar de ultra korte termijn.

1800 uur 30012015 verw gfs

Dit was de verwachting in de GFS 12 uur. De berekeningen worden 6 uur eerder gemaakt door de Amerikaanse weercomputers. Om 6 uur vanavond dus sneeuw in het westen van het land. Dat klopt en natuurlijk helemaal niet zo moeilijk voor zo’n mega geavanceerd weermodel. Wat wel leuk is….

1800_uur_30012015

….het is gewoon een “copy/paste” met de werkelijkheid. Ik vraag me werkelijk al een tijdje af of de weermodellen ook op de korte termijn de berekeningen juist formuleren. Waarom? Omdat iedere afwijking op korte termijn een hele grote afwijking kan hebben op de (middel) lange termijn.. Goed, nu we dit weten….wisten we natuurlijk allang…. kijken we gelijk naar de komende week en de kansen op winterweer. Komen we op de schaats?

maandag 02022015

Laten we de situatie eens per 2 dagen bekijken. Op maandag zitten we nog met het enorm koud lagedrukgebied  boven Scandinavië. Voor de Lage Landen heeft dit tot gevolg dat we dan nog steeds in een noord-westelijk stromingspatroon zitten. De laatste (sneeuw) buitjes zullen dan zo langzamerhand uitdoven en het stromingspatroon zal wijzigen (volgens de laatste GFS berekeningen – EC nog niet beschikbaar bij het pennen van dit bericht)

woe04022015

Op dinsdag zal het Azorenhoog z’n invloed in noord-oostelijke richting uitbreiden. Maar ook vanuit het hoge noorden komt hulp. Boven de Noordpool zal een hoog zich uitbreiden in zuidelijke richting. En ja, deze 2 hogedrukgebieden gaan een mooi huwelijk aan. Alleen vraag ik me af of deze lang stand zal houden. In ieder geval zullen de twee “geliefden op woensdag een connectie maken. Liefde op het eerste gezicht?

do 05022015 500 hpa

In eerste instantie wel. Alleen er is een kleine maar! De ene (noordpoolhoog) is koudbloedig….en de andere (azorenhoog) is warmbloedig. Dat betekend dus een lauwe connectie. Voor de Lage Landen is dit gunstig voor een doorstart van het winterweer. Er komt namelijk een noord-oostelijk stromingspartoon op de kaarten te staan. Dé garantie voor een schaatswinter? Helaas. Er is weinig kou voorradig in het brongebied. De zogenaamde transportkou wil maar niet op stoom komen.

Tmin do 05122015

Dit zijn de temperaturen op donderdag. Juist op het moment dat de noord-oost stroming al 2 dagen op gang is. En kijk, weinig kou voorradig. Dus met temps rond het vriespunt, overdag, maar ook “s-nachts. En het is meest droog. Wellicht aan de kust een buitje door het relatief warme water van de Noordzee. Geen schaatsruns vooralsnog. Maar er is ook goed nieuws te vertellen voor de langere termijn.

pluim ll 30012015

De hoofdrun en de controlerun zijn vanaf 7 februari de warme uitbijters. De meeste leden gaan voor een voortgang van het (kwakkel) winterweer. Nogmaals – geen schaatsweer – maar kouder dan normaal rond deze tijd van het jaar. En als afsluiter:

DSCN4760[1]

 

DSCN4761[1]

 

Yippie…het is nu echt wit in Purmerend om 19.50 uur.  Deze zijn vanuit m’n voortuin. Maar inmiddels regent het. Ook geheel volgend de voorspelling. Maar heb je een mooiere foto of met meer sneeuw….SHOOT!! Zet em in de reacties en wij maken hem zichtbaar. Eerst ff een happie eten en dan dóóórrrrrr met een nieuw Alpen bericht later vanavond.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

91 reacties

Gesloten voor reacties.