Gisteren is de tandemdepressie over Midden-Europa geschoven en heeft bijna overal een verse laag poedersneeuw achter gelaten. Vandaag komt nagenoeg het gehele Alpengebied onder invloed van een rug van hogedruk, zich uitstrekkend vanaf het hogedrukgebied boven Noord-Europa. Op veel webcams heeft de zon vanochtend al duidelijk de overhand (zie de openingsfoto van het zonnige Selva/Wolkenstein in Val Gardena met de besneeuwde bomen), maar in Oostenrijk blijven ze vandaag nog veel bewolking houden met af en toe lichte sneeuw of sneeuwbuitjes. Sneeuwvalgrens eerst 400-600 meter, in de loop van de dag langzaam stijgend naar 600-900 meter. Deze neerslag is het resultaat van een lichte Nord-Stau achter de, naar de Balkan, wegtrekkende depressie. Maar in de loop van vanmiddag laat de zon zich ook daar meer en meer zien. Dat zonnige weer zal er ook zijn op vrijdag (22 mrt) en zaterdag (23 mrt).
[dc_slider slider=”12722″ captions=”true”]Echter, op zaterdag krijgen de Franse Alpen en West-Zwitserland al weer te maken met de fronten van een volgende Oceaandepressie. Daar vooruit wordt met een zuidelijke stroming eerst warme lucht over Frankrijk naar het noorden getransporteerd, die vooral op vrijdag (22 mrt) aldaar nog voor Grand Beau zal zorgen. Verder naar het oosten toe blijft de koude lucht aanwezig. Zie op bovenstaande animatie (in stappen van 24 uur) hoe de depressies en bijbehorende fronten deze hele periode het Middellandse Zeegebied induiken en de Alpen hierbij meepikken.

Maar goed, de fronten van die Oceaandepressie ruimen de warme lucht in Frankrijk ook weer spoedig op. Dit is goed te zien op bovenstaand ensemble van een punt nabij Les Menuires. De neerslag die vanaf zaterdagochtend vanuit het westen opdringt heeft in eerste instantie een sneeuwvalgrens tussen 1.800 en 2.300 meter, maar deze zakt spoedig naar hoogten tussen 1.300 en 1.600 meter. Dat zelfde front zal trouwens op zaterdag ook in het zuiden van ons land en België voor wat sneeuw gaan zorgen. Later op zaterdag neemt dan ook in Oostenrijk en de Dolomieten de bewolking toe, maar blijft het tot de avond meest droog. Dat kunnen we niet zeggen over de zondag (24 mrt), want dan begint de luchtdruk boven de Middellandse Zee weer verder te dalen en gaat zich boven Italië een depressie uitdiepen. Dit heeft wederom in grote delen van de Alpen neerslag tot gevolg, waarbij het zwaartepunt opnieuw aan de zuidkant van de alpenhoofdkam komt te liggen. Sneeuwvalgrens dan in Oostenrijk tussen 1.000 en 1.500 meter (’s ochtends nog lichte Föhn) en aan de zuidkant van de Alpen meest tussen 800 en 1.200 meter. Ook maandag (25 mrt) hebben veel gebieden nog te maken met restbewolking en af en toe neerslag, sneeuw boven 800-1.300 meter. Ook deze depressie trekt verder naar de Balkan en Griekenland, waardoor het weer op dinsdag (26 mrt) sterk verbetert met op steeds meer plaatsen zon. De vorstgrens ligt dan in het oosten rond 900 meter en in het zuidwesten (de Alpes Maritimes) rond 1600 meter. Naast de zonnige perioden blijven we dan toch ook met wolkenvelden zitten, waaruit zo af en toe wat lichte sneeuw (sneeuwbuitje) kan vallen. Vanaf woensdag (27 mrt) trekt er weer een volgende depressie over Spanje richting de Middellandse Zee. Deze zal vooral in de Franse Alpen en de zuidkant van de alpenhoofdkam opnieuw voor neerslag gaan zorgen. Sneeuwvalgrens daarbij tussen 1.000 en 1.500 meter. Ook op donderdag (28 mrt) blijft er nog geregeld sneeuw vallen met name in de Dolomieten.

 
Zie op bovenstaande kaart wat al die fronten aan vooral de zuidzijde van de Alpen aan sneeuw gaan achterlaten. En wat te denken van het noorden van Engeland en Wales, ook heel bijzonder wat daar gebeurt. Het Sauerland krijgt er deze periode nauwelijks sneeuw bij, maar door de lage temperaturen blijven de omstandigheden daar nagenoeg perfect.
Finn komt vandaag weer terug uit het ijzige en zonovergoten Fjord-Norway. Jullie zullen nog een uitgebreid artikel van hem daarover lezen, maar zie hierrrr zijn eerste belevenissen van een paar dagen geleden. Overigens blijft het daar deze periode gewoon koud en zonnig en ook ons land blijft het voor de tijd van het jaar veel te koud houden.


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

82 reacties

Gesloten voor reacties.