Klik voor grotere kaart

Onderaan dit weerbericht toon ik nog de nu berekende temperatuurserie die absoluut goed zou moeten zijn voor 5cm extra ijs tot zondagochtend. Maar we gaan niet zeuren. We gaan gewoon weer focussen op de wintersport in de skigebieden. Het is vanaf zondag weer een typisch geval van dooi in Nederland maar Europese winter allerminst voorbij! Kijk op bovenstaande kaart eens hoeveel sneeuw er de komende week volgens GFS12u nog bij komt! De Valentijnsneeuw (ook al valt het meeste de 15e) is nu wel redelijk zeker (itt tot eerder vandaag).

Klik voor grote kaart

Valentijnsdag brengt de LL waarschijnlijk regen, maar meteen daarna zitten we ook in de LL weer met sneeuw gezellig samen simultaan met sneeuwval in de Alpen. En mag ik een beetje in mijn handjes knijpen dat de GFS12u en ook berekeningen van andere modellen flink lijken op mijn vijfde boude voorspelling na lang wikken en wegen gedaan op 4 februari (zie hierrr).

Klik voor grotere kaart

Kijk deze kaart voor Valentijdsdag is helemaal BV5: een zuivere oceaanblokkade met een Groenlandhoog dat op de kaarten deels geel kleurt. Goed voor pittige noordenwind met voortdurend winterse buien. Nu zien we nog in de modellen dat het Groenlandhoog maar heel kort standhoudt. Dat zou ook anders kunnen zijn. Als het hoog na mij mijn 3-2 tegen de weergoden te hebben gegund de pijp aan maarten geeft gaan we ofwel richting een tamelijk koude WC met veel sneeuw in de Alpen en smeltend ijs in Nederland of weer terug naar Scandihoog met nieuwe schaatskansen.

Er zit nog aardig wat onzekerheid in de modellen. Dus rest ons verder vanavond niets dan toch nog wat na keuvelen over “de beslissing”. Hieronder in elk geval ook de volle serie temperatuurkaarten tot zondagochtend!

Hele mooie quote in Nieuwsuur:

Met de Elfstedentocht zijn twee dingen zeker:

  1. Je komt elke dag een dag dichter bij de Elfstedentocht niet verder
  2. Maar je komt ook elke dag een dag dichter bij de dood.

Het gaat erom welke van beide eerder is!

Welnu: dit is tenminste de vorst die we nog mogen verwachten…

[fbphotos id=347582701942608]

Ik heb een gemene maar meteorologisch verantwoorde truc toegepast door op de dooimomenten de dauwpuntstemperatuur te tonen. Dat is de temperatuur die het ijsoppervlak aanneemt zodra er een heel dun laagje water op staat: dit verdampende water onttrekt warmte aan het ijs waardoor er zelfs bij temperaturen boven nul ijs gevormd wordt. En je ziet dat we op die manier tot zondagavond laat geen dooiend ijs hebben en dat er echt nog forse kou komt. Want een of twee van die nachten gaat het Flevopolder effect wel weer optreden. Het zou mij niet eens verbazen als we ook de -20°C weer even aantippen.

Klik voor grote kaart

Het GEM model moeten we in de gaten blijven houden want het blijft maar stug volhouden dat er zondag al enkele centimeters sneeuw in de LL kan vallen voordat het licht gaat regenen en dan snel opklaart. Mooi dat er dan tenminste voor dinsdag flinke regen wordt berekend want anders zouden we kwalsterijs krijgen als het weer zou gaan vriezen.

Klik voor actuele kaart

Afsluitend gaan we straks samen natuurlijk nog even naar de GFS18u kijken en volgen we ondertussen de temperatuurkaart voor Nederland. Hoe snel halen we de -10°C en hoeveel verder lopen we dan nog uit op de berekening. Het kleine jongetje in mij verkneukelt zich bij de gedachte dat de nog een keer -15°C en -20°C gaan halen. We’ll see!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

48 reacties

Gesloten voor reacties.