Zou Noord-Amerika zich op moeten maken voor weer zo’n koude winter als vorig jaar? De voortekenen liegen er niet om. Het noorden van Canada heeft alweer een compact sneeuwdek en ook het water van de Great Lakes is nog steeds kouder dan normaal.

Vail pass

In de omgeving van Denver was het gisteren voor het eerst prijs. Ok, we kijken hier naar de Vail pass (richting de skigebieden van Denver). De hoogte waar we het over hebben is 2500 tot 3500 meter. Maar: dit gebied ligt rond de 40e breedtegraad; op dezelfde hoogte als Valencia. Best wel bijzonder dus.

Er zijn volgens mij wat problemen met de weergave van bovenstaande video. Bekijk hem eventueel hier. Consternatie alom.  De I-70 was na diverse ongelukken tijdelijk in beide richtingen afgesloten. Naar verluidt is het vooral de eerste sneeuw die voor de meeste problemen zorgt. Want, naar goed Amerikaans gebruik, is de Eisenhower tunnel niet alleen (één van..) de grootste, langste en hoogste (3400 meter boven zeeniveau) maar moet hij ook de gehele winter open blijven!

rart_14101218_14101112

Wat was er allemaal aan de hand dan? Het is natuurlijk flauw om de nieuwste run er bij te pakken want we doen doorgaans aan verwachtingen. Daarom heb ik dit kaartje uit de GFS hoofdrun van zaterdagmiddag geplukt. Het staat er keurig op hoor. Een lagedrukgebied dat weliswaar snel ontstond, met vooral op hoogte een straffe aanvoer van polaire lucht over het al deels besneeuwde Canada.

Red River

Inmiddels is het systeem verder naar het zuidoosten getrokken. Onderweg gaf het zelfs in New Mexico op hoogte ook nog wat vlokken. Met het ontmoeten van de warme lucht in het zuiden intensiveert het geheel en zal het vandaag en morgen rondom Oklahoma, Dallas en Nashville tot zwaar onweer en overstromingen leiden.  

 

Categorieën: Extreem weer

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

47 reacties

Gesloten voor reacties.