Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Val Gardena
Lees verder >

Ontdek de mooiste wandelwegen en geniet!

Beleef unieke momenten in het meest zuidelijke Alpendal van Voralberg.

Zell am see
Lees verder >

Boek nu een prachtige zomervakantie.

Winter deelt eerste tikken uit in Colorado

check ook eens

47 Reacties

 1. Hajo schreef:

  Geweldig bericht! Thx. Voorlopig nog in lijn met mijn stelling dat Amerika een tweede horrorwinter op rij krijgt! (en wij niet)…

 2. martijn sonnenberg schreef:

  zoalng wij maar geen winter krijgen zoals vorig jaar hoor je niemand klagen Hajo 😉

  • Hajo schreef:

   In mijn voorspelling meer als 2011-2012… met 1 felle vorstperiode….

   • Frederic schreef:

    Hmmm, 2011-2012. Als ik me goed herinner was dat met die 8cm luchtsneeuw in de LL bij een luchtdruk van 1030hPa. Heel bijzonder was dat. Je kon gewoon door de laaghangende bewolking heen kijken en toch viel er 8cm bij me thuis bij ijskoude temps. Een dag later schoot er maar 3cm niet meer van over (zonder dooi). Alle lucht was uit het sneeuwdek verdwenen.

 3. Ronaldo schreef:

  Hulde Leo. Goed bezig. Zag ook eea voorbij komen op internet en wilde hem er eigenlijk vanavond inslingeren. Je bent me dus net voor. 😉 Top. Hier nog een mooie plaat bij de Eisenhouwer Tunnel.

 4. Leo schreef:

  Thx 😉 Ja zag het ook voorbijkomen en had heel toevallig tijd.
  Zie net deze nog; toch het dak maar dicht..

 5. Frederic schreef:

  Wel, wel, Twee tropische stormen tegelijkertijd actief in het Atlantisch bekken. Fay (waar Ronaldo vrijdag nog over berichtte) wordt sowieso geen orkaan. Gonzalo wordt dat wel. Momenteel hangt die net ten noorden van St-Maarten. Benieuwd of die een invloed op ons weer gaat hebben.

 6. Frederic schreef:

  voor de geïnteresseerden, de gemiddelde AO-index na de eerste 13 dagen van oktober bedraagt -1,55 en zal de komende week nog verder dalen. Daarna gaat de gemiddelde waarde weer omhoog. Ben benieuwd of die uiteindelijk onder de -1 gaat blijven.

 7. Martijn schreef:

  Voor iedereen die houdt van prachtige kaarten en van skien: hier een kaart die helemaal ge-edit is om gedetailleerd bergketens te tonen inclusief de liften. Prachtig! 🙂

  https://api.tiles.mapbox.com/v4/andreasviglakis.76e0cee7/page.html?access_token=pk.eyJ1IjoiYW5kcmVhc3ZpZ2xha2lzIiwiYSI6IlVremRqN0kifQ.CFFJsLuWWyuhgsZTb51jWg#15/47.0466/10.5826

  Meer uitleg vind je hier: https://www.mapbox.com/blog/winter-wonderland/

 8. Spyfromthesky schreef:

  Tja, de kaarten zien er weer anders uit. Weinig glorie inmiddels aan de horizon. Oeps, wat gaat oktober ook bijzonder zacht worden.

  Maar zoals augustus koud kon verlopen en september droog, ach dat kan ook in januari als combinatie.

  Is GFS binnen twee dagen dan zo van slag. En ja, vele zuidenwinden tot zuidwest, dat is niet best.

  En ja, maandag 90% kans op regen en veel regen. Kijk, zo dicht bij zitten ze er ook naast, dus die langere termijn kan ook zomaar weer veranderen.

  Spyfromthesky

 9. michel schreef:

  Het mag nu ook wel kouder worden, dit vind ik helemaal niks. Zo wordt het iets koeler en vervolgens weer warm.

  Geen wonder dat ik zo verkouden ben, maar volgens jij was er vorig jaar rond deze een fikse dump geweest in de Alpen. Wat daarna gebeurde qua winter en sneeuwval met name de noordkant hoeft voor mij ook niet weer.

  Heb gezegd eind oktober een fikse dump in de Alpen, en hoop dat het winter blijft tot ergens in maart, zeker in de alpen.

  Maar deze constante warmte wordt ik zo langzamerhand flauw van.

 10. Spyfromthesky schreef:

  De huidige run biedt voor geheel oktober geen perspectief op enige kou. Tot en met 20 oktober lijkt de warmte van Afrika omhoog worden getrokken.

  Eigenlijk runs die je maar beter kunt weggooien en hopen maar dat het geen waarde heeft.

  De afwijking van oktober dreigt dan al weer records straks op te leveren.

  Kortom, de maanden vooraf statistisch gezien geven weinig hoop op een stevige winter. Dan houden we november eigenlijk over als dit uit komt om de boel een beetje te redden.

  Spyfromthesky

 11. Joost Amsterdam schreef:

  Dit klinkt toch niet best. Gisteren wel heerlijk geschaatst op de Jaap Edenbaan. Heerlijk in de zon. Maar ja ik hoop niet op een tweede horrorwinter zoals die van 2013-2014. Daar zou ik knap van balen….

 12. Stefan Kaptein schreef:

  Mensen waarom nu allemaal al zo negatief. Het is helemaal niet erg dat er nu nog geen sneeuw valt in de alpen, het is pas oktober. Als er eind november nog niks is gebeurd dan wordt het eens tijd om te gaan kijken wat er loos is, tot die tijd hoeft het van mij nog geen winter te worden, we zitten nog in de herfst. Als de kou nu al in gaat vallen, dan is de koek alweer versnoept als het echt winter moet zijn en zitten we weer met een bagger winter zoals vorig jaar voor de noordkant van de alpen. Dus rustig achterover leunen en wachten op wat komen gaat.

 13. snowman schreef:

  Het weer is al het hele jaar veels te warm en ik zie het niet echt doorbroken worden. Nergens feitelijk op gebasseerd, maar het is de trend.

  • Frederic schreef:

   Tsja, de wind kwam de voorbije seizoenen telkens uit de warmst mogelijke richting. Natuurlijk is het dan warm.
   ZW in afgelopen winter, met dan aanvoer van subtropische zeelucht.
   ZO in afgelopen lente met aanvoer van snel opgewarmde landlucht.
   Z tot ZO in afgelopen zomer en de huidige herfst.
   Als die oostelijke component er de komende tijd inblijft wordt het sowieso snel koud 😉 .

 14. Frederic schreef:

  Zo dames en heren, van de EC12 word ik anders wel gelukkig.

  • Frederic schreef:

   Het Azorenhoog bolt lekker op in EC12, en dat met een goede oriëntatie van de drukas. Zo komt W-Europa eindelijk eens aan de andere kant van de hoogtetrog te liggen. Bye bye Z-stroming. En dat terwijl net op tijd een W-Russisch hoog afgeleverd wordt. Prima hoor. Laat maar gebeuren. Stap voor stap komen we dichter bij de winter 🙂

   • Ab schreef:

    Doe mij maar eerst een noordwest stroming met felle kustbuien 😉 Overigens laatste kaart van EC12z lijkt wel in die richting te gaan hogedruk dat idd richting de azoren gaat en dat tegelijkertijd door opstomende NOM’s vanuit het NW. Stap voor stap opbouwen we zien wel wat het wordt

   • Frederic schreef:

    Ik denk dat dat idd het verloop voor de komende weken zal zijn @Ab. Opkomend Azorenhoog en laagjes die over onze hoofden heen Europa induiken.

 15. Haroldvdb schreef:

  Het mag gerust wat frisser worden maar voor een echte winter is het mij nog wat te vroeg 🙂

 16. En ondertussen te zuid Frankrijk: http://www.hln.be/hln/nl/2654/Extreme-Aarde/article/detail/2088345/2014/10/13/Vlamingen-getroffen-door-zware-storm-in-Frankrijk.dhtml

  Het blijft ginds maar verdergaan met storm en heel veel neerslag terwijl het in de LL al veel te lang té droog is.

 17. Wessel schreef:

  Ligt het aan mij of is bijv in Noord Scandinavie en Noord Rusland gewoon al lekker koud. Iets wat vorig jaar nog niet was. Vorkuta bijna de hele week al max temp van -8. Ook lapland amper bnven nul. Dat is allemaal onder het gemiddelde. Moskou gaat flink afkoelen. En daar moet onze winter vandaan komen. Ik denk een prima opbouw, of zie ik dat verkeerd?

  • Frederic schreef:

   Neen hoor @Wessel. Klopt wat je zegt.
   En zolang de NOM’s niet van plan zijn hun aangevoerde warmte helemaal tot het noorden van Scandinavië te voeren, blijft dat zo. In tegendeel zelfs. De depressies lijken netjes over het zuiden van Scandinavië heen te gaan schuiven.

  • Frederic schreef:

   En oh ja. Ook het Chinese CMA model komt met een 1e dump voor de Alpen op 22 okt vanuit het NW.

 18. Wessel schreef:

  In de nieuwe berekening zie ik 1 heel leuk lijntje. Over 1,5 week snachts -4 overdag +1 , gek lijntje

  • Frederic schreef:

   Haha. Leuk @Wessel, maar laat je hoofd niet gek maken. Dat gaat echt niet gebeuren, al weet je natuurlijk nooit 🙂
   Benieuwd of de nachtbraker van het KNMI er iets over gaat zeggen.

 19. Leo schreef:

  @Kirsten: Ik heb niet alle gegevens paraat maar voor NL valt dat nochtans erg mee. De verdeling is grillig maar uitgaande van het gemiddelde zijn we de gehele zomerperiode (iets) natter dan normaal.

  Mijn ruwe schatting is dat dit geldt voor 70% van NL.
  Overigens zijn juist de kustgebieden opmerkelijk droog.

  • Bedankt voor de kaarten @ Leo maar er is wel een verschil tussen Nederland en België wat neerslag betreft.
   Ik herinner mij nog twee winters geleden, toen lag er bij onze Noorderburen ook veel meer sneeuw en blijf ie ook langer liggen.
   Wanneer ik naar de waterstand kijk in de vijver v/h lokale natuurgebied dan heb ik dit jaar vaak opgemerkt dat er weinig water aanwezig was t.o.v. andere jaren.

   • Frederic schreef:

    Nochtans @Kirsten, is ook in België afgelopen zomer de 5e natste sinds 1831 geweest. OK, september was heel droog. Maar oktober is tot nu toe normaal qua neerslagverloop.

  • Breunis (Nature Trail) schreef:

   Leo, bij nadere bestudering van deze kaart zie ik een andere verdeling: 20% is natter dan normaal, 40% is droger dan normaal en 40% zit tussen de +30 mm en -30 mm. Dit geeft een heel ander beeld!

   • Frederic schreef:

    Je kijk op deze kaart klopt niet @Breunis. Hierop worden niet de afwijkingen t.o.v. normaal weergegeven, maar wel de afwijkingen t.o.v. hoeveel neerslag er gevallen is min hetgene terug de lucht in verdampt is. En dat verschil is tijdens de zomermaanden niet gelijk aan 0mm. Er verdampt dan meer water uit de bodem dan er als neerslag valt. Daarom dat de bodem in de zomer veel droger is dan in de winter.

   • Breunis (Nature Trail) schreef:

    Fréderic, bedankt voor de uitleg. Leo ziet het meestal goed. Ik heb toch wel wat hiaten in mijn kennis. Ligt de gemiddelde waarde over de 6 zomermaanden tussen de -60 mm en -90 mm?
    Welk boek over meteorologie kun je aanbevelen?

 20. Hoe graag wintersportliefhebbers zich ook warm houden d.m.v. merinowol; na het bekijken van het filmpje in volgend artikel koop je nooit meer merinowol producten:
  http://www.bontvoordieren.nl/australische-merinowol-op-pijnlijke-wijze-verkregen/

  Wat een zielige mensen zeg !!

 21. Frederic schreef:

  WNW-patroon komt er hoe langer hoe meer in in de ochtendruns van de modellen. Zelfs met een heuse storm boven de LL in GFS00, wel in het meteofictiegebied

 22. Frans schreef:

  Idd zondag 25 oktober gaat het los als het uitkomt.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.