Altijd fijn om je bericht met zo’n kaart te kunnen openen. Er staat weer een nieuwe dump op het programma! Of het deze keer wel blijft liggen? Ver weg nog, precies op de wat mij betreft kritische grens van +192 uur op de kaarten. Maar we gaan er toch lekker naar vooruitzien.

[dc_slider slider=”26627″ captions=”true”]

Roerige dagen zo midden oktober. Ten eerste heeft Hajo de boel eens lekker heeft wakker geschud met realistische maar voor zijn doen ongewoon somber klinkende bespiegelingen (of zijn eerdere berichten van met name mij en Hajo ten aanzien van de seizoensverwachtingen verkeerd en te positief geïnterpreteerd?) Maar net zo opmerkelijk: (na) zomerse toestanden. Zondag overdag was het heerlijk met in vrijwel heel Nederland 18 of 19 graden. In de avond pakten de buien -of eigenlijk één bui- vrij onverwacht zwaar uit. Met een windhoos boven het Brabantse Drunen en even later iets verder noordoostwaarts (in het Gelderse Ochten) iets wat verdacht veel op een supercel leek. Lees hier het bericht van omroep Brabant. De windhoos is bevestigd door Meteoconsult en het KNMI. Niet extreem trouwens. Te lezen valt dat het wel vaker voorkomt; zelfs in de winter.

20131022

En afgelopen dinsdag opnieuw zomers onweer. Dat stond wel al dagen op de kaarten en trok volledig volgens planning vanuit Frankrijk over het oosten van België en Nederland. Misschien wel deels door lichte stuwing ving Deelen op de Veluwe de meeste neerslag op: 25 mm in krap twee uur tijd. Ook allemaal niet heel extreem; met een pal zuidelijke stroming kan het gewoon nog heel warm worden in deze tijd van het jaar. Het record voor de 3e decade van oktober (21 t/m 31 oktober dus) staat op 26.2º C. Dat was op 27 oktober 1937 in Maastricht.

BeNeLux_2013102312_pcp_30

Het weer voor vandaag. Niets aan het handje (dit is overigens de neerslagverwachting)! Droog, een zwakke tot hooguit matige wind en redelijk veel zon. Dat bij 15 of 16 graden, wat zo’n twee graden boven het langjarig gemiddelde is.

[dc_slider slider=”26636″ captions=”true”]

De verwachtingen volgens het Amerikaans GFS model, voor zondagavond. De hoofdruns van gisteren o6 en 12h. Op geen van deze twee kaarten staat de stormdepressie! Want die moet dan nog (heel snel) ontstaan. De crux zit hem echter in deze situatie. In de 12h run ontstaat veel verder zuidwestwaarts op de oceaan een andere lagedrukkern, die veel langzamer en minder snel uitdiepend noordoostwaarts trekt. Wel wat wind boven Nederland, maar niet meer dan windkracht 7. De maximale kracht wordt in dit scenario pas boven Denemarken bereikt. De GFS 06 run liet die kern echter niet ontstaan, maar even later, in de nacht naar maandag, DE kern, net ten westen van Ierland.. In 18 uur tijd uitdiepend van 982 naar 958 hPa op maandagmiddag. Met een enorm stormveld, dan al rakend aan de Waddeneilanden. Daar windkracht 11, op de Noordzee kracht 12. Ja; orkaan dus. Dat geeft golven van 14 meter hoog. Grofweg zijn dit de twee scenario’s die alle grote modellen afwisselend laten zien. De laatste die ik bekeek was de 12h van het Europese ECMWF model; daar de minder actieve zuidwestelijkere kern. Spannend. Lees ook dit mooie special edition bericht van Ronaldo.

 ECpluimDeBilt231013_12h

Mooie pluim. Moet me direct weer van het hart hoe goed de trends tot zeker 10 dagen vooruit de laatste tijd in de modellen zitten. Dat wil dus zeggen: kansen op warm of koud, veel of weinig neerslag of wind, welke drukverdeling. Exacte timing en hevigheid blijft vaak tot minder dan 24 uur van te voren ingewikkeld en onvoorspelbaar. Gelukkig maar: dat houdt het zo leuk. Wat zien we hierboven? Uiteraard de enorme onzekerheid rondom het al dan niet ontstaan van de monster-depressie. Let vooral op maandagmiddag. Zowel in temperatuur, neerslag als vooral wind heel veel spreiding. Ook de regen dus: de hoofdrun doet de trage lagedrukkern met daarom heen vier nieuwe emmers per vierkante meter, maar het kan ook met minder dan één  emmer (10 mm) al gedaan zijn. En de crash van de temperatuur: van 17 of misschien nog wel wat meer op zaterdag naar een graad of 12, terug naar gemiddeld voor de tijd van het jaar dus, vanaf dinsdag. Met een stukje juiste interpretatie en ervaring kun je redelijk ver vooruit al aardige verwachtingen uitspreken. Die crash had Hajo eigenlijk 18 oktober jl. al te pakken. Al dan niet met een Scandi-hoog trouwens. Want voor Nederland is dat in deze tijd van het jaar nog niet zo heel relevant, echte winterkou kan ons nog niet bereiken. Eerder zal het overigens een Euro-hoog worden. Daar kijken we zo naar, want dat is wel van belang voor de Alpen.

 Bennekom 24 oktober 2003

Met een heel sterke oceaanblokkade inclusief Groenlandhoog lukt dat wel, polaire kou kan dan rechtstreeks en snel naar het zuiden zakken. Vandaag precies 10 jaar geleden zag dat er zo uit in Bennekom (foto Tom van der Spek). Op de Veluwe plaatselijk een dek van 4 cm. Meteoconsult wijdt er een mooi bericht aan. Vandaag de dag is dat allemaal niet aan de orde. En goed, dan nog, wat hebben er aan. Dan toch liever die glijbaan. En die komt er.

[dc_slider slider=”26651″ captions=”true”]

Maar eerst nog even een uitstapje naar Scandinavië. Afgelopen maandag had ik via facebook een hernieuwde kennismaking met een oud hardloopmaatje van me. Ooit (althans zo lijkt dat, het was rond 2007 bleek toen ik het terugzocht) liepen we samen de 10 km ruim onder de 40 minuten. Zij nog wat rapper dan ik trouwens. Maar, de kinderen kwamen, het lopen raakte bij allebei wat in de versukkeling, we verloren elkaar uit het oog. Tot maandag dus. Ik ben geschokt. Ze blijkt onlangs verhuisd naar het super-mooie Noorwegen, hemelsbreed zo’n 50 km ten westen van Oslo. Jaloers bladerde ik wat door haar tijdlijn. Misschien ga ik mezelf nog wel eens voorzichtig uitnodigen.. Maar -toeval bestaat niet- dinsdagmorgen postte ze prompt deze twee foto’s van de eerste sneeuw ter plaatse (Tinn, Austbygd, in het dal op 600 meter hoogte). Het onderschrift bij de eerste foto luidde: “SNEEUW Laat kerst maar komen”. En bij de 2e: “Desillusie”. Wij wisten het hier natuurlijk al: de west-circulatie zou er ook in Scandinavië hard in gaan hakken.  Ik heb haar maar snel meer sneeuw en kou beloofd, vanaf volgende week dinsdag. Komt dat er ook van?

 Scandinavia_2013102212_t2m_204

Dat was op basis van de ECMWF van dinsdag 12h. Door een iets noordelijker uitbreidend hogedrukgebied op de oceaan zou vanuit het noordwesten enorm veel kou over Zuid-Noorwegen kunnen wapperen. Temperatuur op het 850 hPa-vlak (ca. 1500 meter hoogte) naar de -10. Aan de grond kan dat dergelijke temperaturen opleveren. Ik was echter iets te enthousiast: in de nieuwe berekeningen ook daar vooralsnog een aanhoudend vrij stevige westcirculatie en wel wat frisser maar niet heel koud dus met alleen aan de westkust vanaf volgende week weer wat sneeuwkansen, veelal boven de 1000 meter. Nog even geduld maar.

180_24

Maar goed nieuws voor de Alpen dus. We kijken nog even verder naar de GFS 12h run. Wel een heel mooi scenario wat mij betreft hoor. Een hogedrukgebied boven Noordoost-Europa, dat lijkt er vrij zeker te komen. En een hoog boven Frankrijk. En voor het perfecte plaatje: een vrij stabiel Genua-laag. Vanaf dinsdagavondavond 29 oktober tot 5 november heel-veel-sneeuw boven de 1200 tot 1600 meter. De kaart geeft de totale sneeuw-accumulatie tot donderdagochtend 31 oktober aan, de kaart bovenaan dit bericht het berekende dek. Aan de zuidkant, vooral in Italië, dito maar dan regen. Pas daarna zou de föhn er weer inkomen. Dat is  zo ver weg dat we ons daar niet druk over hoeven te maken. Het ECMWF model doet echter helemaal niet mee met de pret. Die laat het Genua-laag vrij snel oplossen en een sterk continentaal hoog ontstaan. Duidelijk waar we voor moeten gaan duimen lijkt me zo.

BeNeLux_2013102318_wind10m_117

De GFS 18h hoofdrun laat ik voor de lange termijn voor wat hij is. Wat droger voor de Alpen en op termijn minder gunstig. Te afwijkend. Deze run komt merkwaardig genoeg toch relatief vaak met afwijkende runs. Maar op +117 uur durf ik er wel naar te kijken. Want gaat het stormen, zeer benieuwd.. In deze run duidelijk wel! Hoewel dit eigenlijk wel de derde variant is, die ik niet eerder zo gezien heb. Maar ook goed mogelijk. Hier ontstaat de zuidelijke kern op zondag, maar nu toch sneller noordoostwaarts trekkend en uitdiepend tot onder de 965 hPa. En met het krachtigste windveld (aan de zuidwestkant van de kern) al eerder de kust rakend. Nu zouden ook de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust maandagmiddag met een zware storm (windkracht 10) te maken krijgen, op zee orkaankracht. In de avond komen dan de Waddeneilanden aan de beurt?

graphe_ens7_18

De hoofdrun zit iets boven het ensemble-gemiddelde, maar het zou ook nog best zwaarder uit kunnen pakken. Benieuwd naar de 0h runs dames en heren!

Categorieën: Nieuws

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

55 reacties

Gesloten voor reacties.