zuidkant2

Geloof het of niet: terwijl we allemaal stoked zijn met de sneeuw die vandaag in de Alpen valt uit de eerste dump Micky, kan ik al de tweede dump aankondigen. We plakken er pas een naam op als we nog zekerder zijn dat het rond de maandwisseling gaat gebeuren maar op dit moment geef ik al 75% kans. Op dit moment gaan we voor niet meer dan 20cm maar wél met een opmerkelijk lage sneeuwgrens voor de zuidkant. De dorpen van het Val Gardena tussen 1300 en 1500m zouden al wit kunnen worden, iets wat we de hele afgelopen winter amper hebben gezien.

temperatuur

Kijk maar eens hoe koud het kan zijn tegen die tijd! Ja natuurlijk met Föhn waardoor je aan de noordkant aan de voet van de Alpen ineens maxima tot wel 17ºC zult zien.

nederlandkoud

We vertrekken vandaag met een slurf van koude op 5km hoogte. Dat levert in een smalle zone over de Lage Landen ook regen op vandaag. Hier in Noord-Holland is het droomweer! Goed die kou strijkt dus langs de Alpen waaruit het tot vanavond laat flink sneeuwt zoals je kunt volgen in het liveblog. Morgen en overmogen zitten wij nog met een westcirculatie met zwakke regenfronten. Dan blaast zich in de nacht op  zaterdag een hoog op precies boven onze hoofden in de Lage Landen. Daarna wordt het pas leuk…

scandiwauw

We krijgen minstens een droomweekeinde en zeer waarschijnlijk een hele droomweek onder een juweel van een Scandihoog. Aan de oostkant van dat hoog krijg je logischerwijze een arctische uitbraak en die is nu al flink koud natuurlijk. Kijk hoe de kleine depressie over Moskou dit gaat aanjagen volgende week maandag. Ja gek he dat we al zo ver vooruit kunnen kijken momenteel. De grote Henk Tennekes bepaalde: je kunt zo ver kijken als de levensduur van een groot meteorologisch systeem. En nu de weermodellen al 3 dagen van te voren het ontstaan van zo’n systeem kunnen berekenen heb je soms ineens een horizon van wel 10 dagen. Gut feeling van de weerman erbij en je praat over 14-16 dagen zinvolle prognose (mede dankzij het Amerikaanse model dat hints geeft op die termijn). Seizoensvoorspelling (winterverwachting) is andere koek natuurlijk… nog 5 dagen geduld!

arctischeuitbraak

Anyway. Op die maandag steekt een slurf van forse kou (nog net iets kouder dan vandaag) op 5km hoogte naar Oostenrijk.

koudeput

Dat wordt een koudebel die met vocht gevoed gaat worden door de flauwe stroming over de hele Middellandse Zee.

bingo

Bingo! En in de fase daarna lijken de Noorse bergen aan de beurt om ingesneeuwd te raken. En een patroon van ridging zoals Joe Bastardi het gisteren omschreef – het herhaald vormen van hogedrukgebieden rond IJsland en Groenland – lijkt zich al te gaan instellen. Als winter 2015-2016 zijn kruit nu maar niet te vroeg verschiet. Maar je ziet: in de Lage Landen zijn we spekkoper met een geweldige oudewijvenzomer!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

13 reacties

Gesloten voor reacties.