zuidkant2

Geloof het of niet: terwijl we allemaal stoked zijn met de sneeuw die vandaag in de Alpen valt uit de eerste dump Micky, kan ik al de tweede dump aankondigen. We plakken er pas een naam op als we nog zekerder zijn dat het rond de maandwisseling gaat gebeuren maar op dit moment geef ik al 75% kans. Op dit moment gaan we voor niet meer dan 20cm maar wél met een opmerkelijk lage sneeuwgrens voor de zuidkant. De dorpen van het Val Gardena tussen 1300 en 1500m zouden al wit kunnen worden, iets wat we de hele afgelopen winter amper hebben gezien.

temperatuur

Kijk maar eens hoe koud het kan zijn tegen die tijd! Ja natuurlijk met Föhn waardoor je aan de noordkant aan de voet van de Alpen ineens maxima tot wel 17ºC zult zien.

nederlandkoud

We vertrekken vandaag met een slurf van koude op 5km hoogte. Dat levert in een smalle zone over de Lage Landen ook regen op vandaag. Hier in Noord-Holland is het droomweer! Goed die kou strijkt dus langs de Alpen waaruit het tot vanavond laat flink sneeuwt zoals je kunt volgen in het liveblog. Morgen en overmogen zitten wij nog met een westcirculatie met zwakke regenfronten. Dan blaast zich in de nacht op  zaterdag een hoog op precies boven onze hoofden in de Lage Landen. Daarna wordt het pas leuk…

scandiwauw

We krijgen minstens een droomweekeinde en zeer waarschijnlijk een hele droomweek onder een juweel van een Scandihoog. Aan de oostkant van dat hoog krijg je logischerwijze een arctische uitbraak en die is nu al flink koud natuurlijk. Kijk hoe de kleine depressie over Moskou dit gaat aanjagen volgende week maandag. Ja gek he dat we al zo ver vooruit kunnen kijken momenteel. De grote Henk Tennekes bepaalde: je kunt zo ver kijken als de levensduur van een groot meteorologisch systeem. En nu de weermodellen al 3 dagen van te voren het ontstaan van zo’n systeem kunnen berekenen heb je soms ineens een horizon van wel 10 dagen. Gut feeling van de weerman erbij en je praat over 14-16 dagen zinvolle prognose (mede dankzij het Amerikaanse model dat hints geeft op die termijn). Seizoensvoorspelling (winterverwachting) is andere koek natuurlijk… nog 5 dagen geduld!

arctischeuitbraak

Anyway. Op die maandag steekt een slurf van forse kou (nog net iets kouder dan vandaag) op 5km hoogte naar Oostenrijk.

koudeput

Dat wordt een koudebel die met vocht gevoed gaat worden door de flauwe stroming over de hele Middellandse Zee.

bingo

Bingo! En in de fase daarna lijken de Noorse bergen aan de beurt om ingesneeuwd te raken. En een patroon van ridging zoals Joe Bastardi het gisteren omschreef – het herhaald vormen van hogedrukgebieden rond IJsland en Groenland – lijkt zich al te gaan instellen. Als winter 2015-2016 zijn kruit nu maar niet te vroeg verschiet. Maar je ziet: in de Lage Landen zijn we spekkoper met een geweldige oudewijvenzomer!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Gesloten voor reacties.