Hey iedereen. Weerman Frederic hier met zijn eerste weerbericht vanop verplaatsing, live vanuit Die Tauplitz. Krijg ik al meteen te maken met dezelfde IT-problemen waar Hajo regelmatig mee kampt. Gebrekkige Wifi, dus zit ik hier te typen vanop de pc in de hotellobby. Anyway, details, details. Over naar belangrijkere zaken. Wat een mooi plaatje heb ik deze ochtend kunnen nemen. Dal in de mist, maar een honderdtal meter erboven heerlijk in de opkomende zon. Ook hier heeft het zondag een tiental centimeter gesneeuwd. Prima om alles een winterse look te geven. Maar … in het dal op 850 meter … hele dag lichte regen. Dramatisch in het dal is het hier niet, want er liggen nog voldoende sneeuwresten. Maar wordt dit het beeld waar de Oostenrijkse Alpen de komende weken, en wie weet zelfs nog langer, vast aan gaan houden?

[metaslider id=34497]

Hierboven een beeld van mijn oudste dochter van 4 die voor het eerst op skiles gaat. In tegenstelling tot Hajo´s ukkie gaat het bij haar wat minder vlot. Het ploegen ging op het eind van de dag toch al wat beter. Mijn jongste van 2 vindt het in ieder geval allemaal super. Ik heb haar een stel miniskietjes ondergebonden, en tussen de benen van papa de pistes af heeft ze de tijd van haar leven.

18_13

Ook morgen wordt een droomdag in de Alpen. Vrijwel helder weer, al moeten de westelijke Alpen morgenvoormiddag wel met wat meer wolken rekening houden wanneer een oplossend warmtefront binnenschuift. As we speak bereikt dat front al de Franse Alpen. Geen neerslag dus, wel wat wolken en een wederom oplopende temperatuur, met een nulgradengrens die tot zo´n 1800 meter stijgt. Enkel de zuidkant houdt het wederom wat koeler.

201312301200-201401010000

En met hetzelfde zonnige weer zetten de Alpen het nieuwe jaar in. Minder geluk in de Lage Landen, waar oudejaarsnacht nat gaat verlopen. Al lijkt het qua timing nog net mee te vallen. Het gros van de neerslag verlaat het oosten net na middernacht.

IMG_3084 klein

De Alpen moeten nog een dag langer wachten eer er nieuwe neerslag van betekenis aankomt. Pech deze keer … want het gaat hem om een nieuw oplossend warmtefront. En dubbele pech, want hij zal nog niet voldoende opgelost zijn eer die de Franse Alpen bereikt. Wordt de sneeuwgrens dus weer een issue (ook deze plaat heb ik deze ochtend zelf in Die Tauplitz genomen)? Jazeker. Nu ja, de meeste Franse skidorpen liggen hoog genoeg om dan vooral sneeuw te zien. En de meeste neerslag zit aan de voorzijde van het front wanneer de sneeuwgrens nog vrij laag zit. Maar houd tegen vrijdag toch rekening met een opgelopen sneeuwgrens tot 1700 meter in Oostenrijk. De oostelijke Alpengebieden houden het zo goed als droog.

 gfs-0-138

En dan de volgende klapper komend weekend. Weer krijgen we een identieke ontwikkeling die we in het post-Varnia-tijdperk al verscheidene keren gezien hebben. Koufront loopt gelijk met de windrichting, en net zoals bij een vlag in de wind ontstaat er een rimpeling die almaar groter wordt. Het front begint te golven en ontwikkelt zich vlak bij de Alpen verder tot een aparte depressie. Bekijk nog even het filmpje van Hajo terug over dit fenomeen. Gevolgen: een bak neerslag aan de west- en vooral zuidkant die de noordkant maar moeilijk bereikt. Aan die noordkant waarschijnlijk weer föhnachtige omstandigheden en een daling van de sneeuwgrens die in vele dorpen te laat komt. Vooral regen aan de noordkant dus. Het is een trend die al even bezig is en zich naar mijn gevoel de komende weken nog een aatal keer gaat herhalen. En zo wordt de zuidkant van de Alpen stilaan de grote winnaar van dit wintersportseizoen.

ECM1-240

Afsluitend nog even de allerlaatste kaart van de EC-run van vanavond. Een hoog weet zich vanuit het zuiden tussen 2 NOM´s te wurmen en schuift op richting Scandinavie. Met in dat geval potentie op winterweer in de Lage Landen. Hoopvol, maar weinig waarschijnlijk dat dit hoog zich boven Noord-Europa kan nestelen door nieuwe aanstormende NOM´s vanuit het westen. Als die noordelijke uitbreiding al überhaupt slaagt natuurlijk. Nee, dit scenario zou ik maar even vergeten. Afwachten wat de nieuwe runs brengen morgen. Op Hajo´s verjaardag kunnen er bijna niet anders dan heerlijk winterse kaarten uitrollen. 😀


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

29 reacties

Gesloten voor reacties.