We hebben mooie sneeuw in Nederland! Nee, het plaatje hierboven is er niet van. Dat is Siberië. Ik spotte nu pas dit artikel in Russia Today met een serie must see sneeuwfoto’s. Ga even kijken terwijl ik aan mijn weerbericht werk.

malden0602

Sneeuwfanaat stuurde deze plaat uit Malden. Tussen Utrecht en Nijmegen lijkt het meeste gevallen. Vanochtend trok de kleine felle depressie weg over Limburg. West-Vlaanderen en Zeeland hadden niets dan regen. En grappig genoeg stormde het daar even vanochtend uit het noordoosten (7 beaufort).

temp0602_0840

En we hadden een heel mooi krimpend maantje vanochtend. Kraakhelder. En dan ging het meteen ook vriezen. Hierboven de temperaturen van 8.40 uur. De wind gaat weer draaien naar NNW nu en dan zou de vorst kunnen verdwijnen. Maar of de +4°C van het KNMI gehaald gaan worden? Feit is dat we voor zondag, maandag en dinsdag ijsdagen krijgen van ons nationale weerinstituut.[dc_slider slider=”10781″ captions=”true”]Maar kunnen we überhaupt wel zo ver vooruit kijken nu! Hierboven zie je de weerkaarten van het Amerikaanse model en het Europese voor +120u (nacht op zondag). GFS kiest voor een sterker Scandihoog en ECMWF voor het doorlaten van een koudkwakkelende depressie. Alleen tot +96u zijn de modellen het eens. Conclusie: totale onzekerheid vanaf het weekeinde….

La Mongie

In de Franse Pyreneeën is het totale white-out vandaag. Volg het op het live plaatje hierboven uit La Mongie. Er zou vandaag 30cm moeten gaan vallen en het is al een recordseizoen. In de Alpen is de intensiteit nu afgenomen maar iis er wel een Nordstau tot en met zaterdag.  

Sneeuw Tokio

Ik zat te broeden op een titel voor dit artikel en dacht: “Sneeuw van hier tot Tokio”. Toch ff checken. En ja hoor: op 14 januari was er in de Japanse hoofdstad een hevige sneeuwstorm met 10cm accumulatie. Volgens een 74-jarige taxichauffeur de ergste sneeuw in de stad ooit. Volgens de meteorologen was de 10cm die viel de meeste sneeuw sinds januari 2001 (bron).

min35

Voor de wintersport heb ik gisteravond uitgebreid gewaarschuwd voor de huidige lawinegevaarlijke situatie. Lees nog maar eens na. Met de kou die nu komt en de wind die zo nu en dan zal blazen terwijl er ook nog eens 10 tot 30cm sneeuw kan bij vallen tot zaterdag gaat het lawinegevaar nu ook niet snel meer zakken. Ja je hoort het goed: kou! De -20ºC gaat in sommige skidorpen het komende weekeinde al gehaald worden en als GFS zijn zin krijgt gaan we naar maandag toe op weg naar -35°C voor een plek als St. Moritz op 1750m. We weten allemaal dat in de meestal wat lager gelegen koudemeertjes nog veel gekkere uitschieters mogelijk zijn. 

0602Europe_2013020600_pcp_156

ECMWF laat zoals gezegd zondag al weer een depressie door die uiteindelijk toch een zuidelijke koers kiest en dan dinsdag een dump aan de zuidkant zou kunnen brengen. Met de huidige GFS berekening gaat dat nog zuidelijker naar midden-Italië wat Alpen dus alleen maar droger en kouder zou maken. Maar daar is op dit moment dus geen pijl op te trekken. Ik zou zeggen: lekker WK Schladming kijken als je thuis bent of lekker OP DE PISTE skiën als je in een skigebied bent. 

Volg de discussie op de weerpro pagina of er nog verrassingen komen met de nieuwe modelruns.

Pik nog even het nieuwe videoweerbericht mee door op bovenstaande afbeelding te klikken.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

11 reacties

Gesloten voor reacties.