rbtop0-lalo

Tropische Cycloon Winston

Het is niet gebruikelijk dat we midden in de winter naar de tropen kijken. Natuurlijk komt er vanavond ook gewoon een avondupdate van mijn hand. Maar op de Grote Oceaan, ja daar waar El nino heerst, ligt een kanjer van een tropische cycloon. zijn naam? Winston. Wat eigenlijk begon als een niets zeggend tropisch systeem die niet veel om handen had en door de meeste meteorologen niet eens genoemd werd, is ineens uitgegroeid tot een monster die de Fiji Eilanden gaat bezoeken en wellicht weinig heel laat van die pittoreske eilanden. Wie droomt er nou niet van een heerlijke tropische vakantie, met een hutje op palen boven het water met een glazen bodem zodat je de tropische vissen kan zien zwemmen.

Fiji-445x300

Watervilla’s op Fiji

Ohhhh….wellicht deze zomer dan? Moeten ze eerst alles opnieuw opbouwen want die heerlijke hutjes zijn niet bestand tegen Winston.

[metaslider id=74762]

En Winston ligt niet in de el Nino zone. Die ligt vele malen noordelijker. Wist je dat ten zuiden van de evenaar op de Grote Oceaan deze stormen Tropische Cyclonen worden genoemd en ten noorden van de evenaar Tyfonen. Het water rond de Fiji Eilanden is wel erg warm.

sp201611

De “U-turn” van Winston

Wat Winston zo opmerkelijk maakt is het feit dat hij een onverwachte koers is gaan wandelen. Geen enkel model had dit berekend en het werd in de meteorologische wereld met veel vraagtekens bekeken. Hoe kan dit? Het antwoord heb ik (nog) niet gevonden, maar ik vermoed de vorming van een hogedrukgebied ten oosten van Winston. Ben er eigenlijk niet al te diep ingedoken maar ik wil daar in een later stadium wel op terugkomen. De koers werd in eerste instantie berekend voor een zuidoostelijk pad. En ineens stond iedereen op z’n achterste benen en in z’n ogen te wrijven. Winston wilde en moest ineens naar het westen. Waarbij Winston boven water kwam dat 31ºC heeft. Boem. Dat is erg warm en goede diesel voor de cyclonen machine.

vis0-lalo

Het warme oog van Winston

Winston heeft wolkentoppen van -80ºC en kouder. Daarbij zijn windsnelheden gemeten van 315 kmh. Met windstoten van 350 kmh. Het systeem koerst recht op Fiji af. Dit is werkelijk het slechtste scenario voor deze mooie eilanden.

winnie 201611P_wind_ssmis

De windsnelheden in knopen

Winston is een zeer krachtige categorie 5 orkaan die zich kan matchen met Haiyan en Patricia en nog in kracht kan toenemen op het moment dat het de Fiji Eilanden bereikt. Ik duim voor de inwoners dat het meevalt. De meeste toeristen zijn inmiddels in allerijl geëvacueerd.

CbmY7rEUMAAkFiC

Eerste visuele foto vandaag van Winston via Himawari-8 satelliet

En aan de andere kant van onze aardkloot wordt het alweer licht. Dit is de allereertse foto vandaag van Winston in daglicht.

Later vanavond nog een Alpenbericht.

 


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

3 reacties

Gesloten voor reacties.