Vandaag wederom een droomstart in praktisch ieder skigebied in de Alpen. In het diepwinterse Obertauern ligt een racebaan klaar voor de echte piste diehards. Diegene die ondanks de apres-ski gister toch om 06.30 de wekker zetten om even te knallen in de ochtend.

Leon is op bezoek bij onze vrienden in Filzmoos, klein maar fijn noemt hij het en ik denk dat velen zich daarbij aansluiten. Daarbij heb je natuurlijk ook de beschikking over het enorme Ski Amade.

Sjonge zeg, overal ligt het er zo mooi bij vanochtend, wat denk je van het Ifen gebied in Kleinwalsertal. Sterk vernieuwd voor als je niet zo houdt van langzame liftjes zoals ik. Links een heerlijk glooiende piste en rechts een zwarte en een rode met wat meer uitdaging. Superleuk gebiedje wat op de planning staat verbonden te worden met de rest van het gebied.

Zelfs in de Vooralpen zijn de pistes ongelofelijk mooi. Ik zou me hier prima een middag kunnen vermaken.

In Zell am See Kaprun wilde ik even kijken of het meer alweer dicht was gevroren na het föhnweekend. Nou er lijkt zelfs al iemand de oversteek gemaakt te hebben. Wie kan er bevestigen dat dit sporen van een persoon zijn?

En met de Matterhorn als achtergrond heb je altijd een klapper als afsluiter.

Een klapper als afsluiter van het veel te zachte weer in de Lage Landen komt in de vorm van een stormweekend. Vrijdag en zaterdag de zuidwester welke qua intensiteit iets heeft ingeleverd maar qua omvang nog steeds imposant is. Vrijdagavond de fiets pakken wordt leuk 😉

Maar de fiets op zondag pakken is absoluut onmogelijk. Althans volgens het EC, want aan de kust zijn volgens dit model windstoten boven de 133km/u mogelijk. Gelukkig is het op zondag en hoeven we ons minder zorgen te maken over mensen die de weg op moeten.

Het GFS stelt ons helemaal gerust met gewoon helemaal geen storm. Niks nada nietes.

Het heeft allemaal te maken met of de omcirkelde pluk met neerslag gaat tollen en tot een aparte depressie komt of dat het gewoon een slepende rest neerslag wordt in het spoor van de oude zuidwester.

Daarmee hebben we al een groot verschil tussen de 2 grote modellen wat de onzekerheid nog maar eens aanduidt. Met die Kanaalrat die gevormd wordt zou ook wel eens de rest van het weerbeeld bepaald kunnen worden.

Want een deel van deze oorspronkelijke pluk neerslag wordt boven de Alpen gedropt weten we al een tijdje. De noordwestkant is het meest sneeuwrijk maar ook eerst een wat hoge sneeuwgrens, tegelijkertijd aan de zuidkant mogelijke intensivering. Een op en top opfrisser voor zo goed als de gehele Alpen. Dit is dan wel zo goed als gelijk in beide modellen, 10 tot 30cm met mogelijke uitschieters naar boven.

Hierna wordt het bovenmatig interessant. De kanaalrat in het EC komt terecht boven Finland en blijft daar zo sterk dat de stroming op deze manier langer in stand blijft. Warmte advectie kan nu noordelijker komen en de noordwest stroming boven Europa houdt langer aan.

De dump houdt dan langer aan voor de noordkant, nog eens 30cm erbij!

Maar bovenal komt het hoog een stuk noordelijker uit. Geen Euroknaller maar misschien zelfs een Scandihoog. Getekend het Europese model.

In het GFS (en ook veel andere modellen) geen kanaalrat, geen sterkere depressie boven Finland en geen warmte advectie naar het noorden. Gewoon Eurohoog uiteindelijk. Is de topsituatie met de extra dump voor de noordkant en het noordelijke hoog dan kansloos? Nou er moet nog wel wat voor gebeuren maar het EC deed het gisteravond ook al dus acht ik het niet kansloos.

Ook de controlerun van het EC doet mee in de oostelijke stroming dus hey, waarom niet fantaseren. En volg vooral iedere volgende run omdat de verschillen al opdoemen bij het ontstaan van de kanaalrat op slechts 4 dagen vooruit, razendspannend dus!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

35 reacties

Gesloten voor reacties.