Leo had ons vanuit nachtelijke uren perfect voorbereid op een dag met weerspektakel. Nou dat hebben we geweten. Windhozen in langs de hele Utrechtse heuvelrug en een bijna-tornado in Wijk bij Duurstede. Tijdens het jaar dat ik klimaatmodellering studeerde in Illinois zag ik om de haverklap slurfjes aan zware onweersbuien. Maar dat is de loeivochtige en warme Amerikaanse midwest en zelfs daar maakte ik nooit een echte tornado mee. In Nederland zag ik er nooit een. Maar het gebeurt eigenlijk heel regelmatig als we Wikipedia mogen geloven. België 10 per jaar en Nederland zelfs 35. En toch wel elke paar jaar eentje met veel schade.

Eigenlijk had ik even naar het “rampgebied” moeten rijden vandaag maar de vele filmpjes op Youtube vergoeden veel. Nee, ik was vandaag even op pad naar de opening van landzeilpark Wind ’n Wheels in Amsterdam. De zeilschool De Kaag van Guido van Rijn – voormalig snowboardkampioen en freestyle skiër – heeft een prijsvraag gewonnen voor wat er de komende tien jaar kan gebeuren op een door de crisis braakliggend bouwterrein aan de Zuiderzeeweg. En dat is dus geworden een landzeilpark. De meeste mensen hebben ervaring tegenwoordig met de blowkarts, maar landzeilen is the real thing waarbij veel hogere snelheden worden gehaald. Dat kon je tot dusver alleen op Terschelling doen maar nu dus ook in de hoofdstad. In de hip ingerichte ruime bouwkeet smaakt de Glühwein net zo lekker als in de Alpen. Buiten in het ruige Amsterdams gebied zijn de wolkenluchten ook net zo mooi als op de Wadden. Stef, de bedrijfsleider van de zeilschool die me als fan van Wintersportweerman.nl ook uitgenodigd had, vertelde me dat zijn zeilinstructeurs wintersportweerman.nl graag lezen omdat we het weer op een leuke begrijpelijke manier brengen. Glimglimglim.  

IMG_5370

Het motorfietsje in de diashow is van een windonafhankelijk leuke uitje: elektrisch crossen. Zie ee-xparc.nl van het permanente crosspark in Wanrooij. Het exemplaar op de foto is een kinderfiets. De groten zijn serieuze apparaten van 7000 tot 9000 euro. Een bizar gezicht: agressief crossen zonder jankende motoren en dito stank. Je zal er maar een tegenkomen als je aan het mountainbiken bent!  


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Gesloten voor reacties.