Leo had ons vanuit nachtelijke uren perfect voorbereid op een dag met weerspektakel. Nou dat hebben we geweten. Windhozen in langs de hele Utrechtse heuvelrug en een bijna-tornado in Wijk bij Duurstede. Tijdens het jaar dat ik klimaatmodellering studeerde in Illinois zag ik om de haverklap slurfjes aan zware onweersbuien. Maar dat is de loeivochtige en warme Amerikaanse midwest en zelfs daar maakte ik nooit een echte tornado mee. In Nederland zag ik er nooit een. Maar het gebeurt eigenlijk heel regelmatig als we Wikipedia mogen geloven. België 10 per jaar en Nederland zelfs 35. En toch wel elke paar jaar eentje met veel schade.

Eigenlijk had ik even naar het “rampgebied” moeten rijden vandaag maar de vele filmpjes op Youtube vergoeden veel. Nee, ik was vandaag even op pad naar de opening van landzeilpark Wind ’n Wheels in Amsterdam. De zeilschool De Kaag van Guido van Rijn – voormalig snowboardkampioen en freestyle skiër – heeft een prijsvraag gewonnen voor wat er de komende tien jaar kan gebeuren op een door de crisis braakliggend bouwterrein aan de Zuiderzeeweg. En dat is dus geworden een landzeilpark. De meeste mensen hebben ervaring tegenwoordig met de blowkarts, maar landzeilen is the real thing waarbij veel hogere snelheden worden gehaald. Dat kon je tot dusver alleen op Terschelling doen maar nu dus ook in de hoofdstad. In de hip ingerichte ruime bouwkeet smaakt de Glühwein net zo lekker als in de Alpen. Buiten in het ruige Amsterdams gebied zijn de wolkenluchten ook net zo mooi als op de Wadden. Stef, de bedrijfsleider van de zeilschool die me als fan van Wintersportweerman.nl ook uitgenodigd had, vertelde me dat zijn zeilinstructeurs wintersportweerman.nl graag lezen omdat we het weer op een leuke begrijpelijke manier brengen. Glimglimglim.  

IMG_5370

Het motorfietsje in de diashow is van een windonafhankelijk leuke uitje: elektrisch crossen. Zie ee-xparc.nl van het permanente crosspark in Wanrooij. Het exemplaar op de foto is een kinderfiets. De groten zijn serieuze apparaten van 7000 tot 9000 euro. Een bizar gezicht: agressief crossen zonder jankende motoren en dito stank. Je zal er maar een tegenkomen als je aan het mountainbiken bent!  


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Gesloten voor reacties.