Leo had ons vanuit nachtelijke uren perfect voorbereid op een dag met weerspektakel. Nou dat hebben we geweten. Windhozen in langs de hele Utrechtse heuvelrug en een bijna-tornado in Wijk bij Duurstede. Tijdens het jaar dat ik klimaatmodellering studeerde in Illinois zag ik om de haverklap slurfjes aan zware onweersbuien. Maar dat is de loeivochtige en warme Amerikaanse midwest en zelfs daar maakte ik nooit een echte tornado mee. In Nederland zag ik er nooit een. Maar het gebeurt eigenlijk heel regelmatig als we Wikipedia mogen geloven. België 10 per jaar en Nederland zelfs 35. En toch wel elke paar jaar eentje met veel schade.

Eigenlijk had ik even naar het “rampgebied” moeten rijden vandaag maar de vele filmpjes op Youtube vergoeden veel. Nee, ik was vandaag even op pad naar de opening van landzeilpark Wind ‘n Wheels in Amsterdam. De zeilschool De Kaag van Guido van Rijn – voormalig snowboardkampioen en freestyle skiër – heeft een prijsvraag gewonnen voor wat er de komende tien jaar kan gebeuren op een door de crisis braakliggend bouwterrein aan de Zuiderzeeweg. En dat is dus geworden een landzeilpark. De meeste mensen hebben ervaring tegenwoordig met de blowkarts, maar landzeilen is the real thing waarbij veel hogere snelheden worden gehaald. Dat kon je tot dusver alleen op Terschelling doen maar nu dus ook in de hoofdstad. In de hip ingerichte ruime bouwkeet smaakt de Glühwein net zo lekker als in de Alpen. Buiten in het ruige Amsterdams gebied zijn de wolkenluchten ook net zo mooi als op de Wadden. Stef, de bedrijfsleider van de zeilschool die me als fan van Wintersportweerman.nl ook uitgenodigd had, vertelde me dat zijn zeilinstructeurs wintersportweerman.nl graag lezen omdat we het weer op een leuke begrijpelijke manier brengen. Glimglimglim.  

IMG_5370

Het motorfietsje in de diashow is van een windonafhankelijk leuke uitje: elektrisch crossen. Zie ee-xparc.nl van het permanente crosspark in Wanrooij. Het exemplaar op de foto is een kinderfiets. De groten zijn serieuze apparaten van 7000 tot 9000 euro. Een bizar gezicht: agressief crossen zonder jankende motoren en dito stank. Je zal er maar een tegenkomen als je aan het mountainbiken bent!  


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

1 reactie

Gesloten voor reacties.