badischl1103

Man wat is het mistig aan de oostelijke noordkant! Ik lang moeten zoeken naar een plek waar echt sneeuwvlokken in de mist neerdwarrelen. Dat is Bad Ischl in Oberösterreich geworden. De kiek is van de Katrinalm een fijne plek om ’s zomers heen te wandelen. Maar de zomer is nog ver weg deze dagen in Oostenrijk. Wat een rotweer zeg! Dat mogen we toch wel stellen als we tegelijk het weer aan de westkant zien…

flaine1003

Kijk eens hoe mooi! Nee die is flauw… hij is namelijk van gisteren toen de oostkant ook nog baadde in de zon. Hij is van Tim Hakkaart uit Flaine. Blijf whatsapp gebruiken allemaal!

druppel

Nee in het hele Alpengebied zien we bewolking vandaag. Dat komt omdat de bovenlucht erg koud is. Een langgerekte koudedruppel hangt over de Alpen. En dan zien we ook in Val Gardena en Livigno bewolking maar ook gewoon in de Franse Alpen….

flims1103 lenzerheide1103

Echt typisch weer waarin fantastische cumulus ontstaat! De mooiste plaatjes vond ik in Graubünden. Hierboven het Crap Sogn snowpark van Flims en Lenzerheide…

sneeuwbom

Leo is er midden in de nacht nog even al ingedoken! Mis zijn weerbericht niet. De modellen bevestigen het vanochtend: als Wilma aan de noordkant inslaapt vrijdag en zaterdag komt aan de zuidkant Stephanie op gang en dan op zondag en vooral maandag de 16e gaat het helemaal los! Meer dan 200mm neerslag in 36 uur? Dan zou het net in de Apennijnen gevestigde nieuwe absolute sneeuwvalrecord in 24uur wel eens binnen een twee weken kunnen sneuvelen.

accu-ec-1103

Het Europese weermodel doet het iets rustiger aan maar ook hier zijn de accumulaties ten opzichte van gisten fors gestegen. 154mm in de fijnmazigere berekeing is niet niks. Is het meteofiction? Laten we zeggen: het is een scenario. Want het begint al over enkele dagen. Maar we weten dat als er 200mm is berekend dat er dan evengoed maar 50mm kan komen of… ja dat kan ook: 400mm. Die plotselinge verdubbelingen van wat er berekend is, zie je gewoon niet aankomen. Die blijken altijd heel lokaal op het allerlaatste moment. Dus het wordt gewoon nog eens ouderwets spannend. En hoe mooi voor het Dutchweekend Italia dat zij in die poeder terecht komen met waarschijnlijk al weel mooi weer!

foehn1703

 

In de Lage Landen krijgen we na het weekeinde dan ook weer wat zachtere dagen door de Föhn die dan over de hoofdkam heen komt te staan. De grootste warmte komt rond Berlijn uit. Maar ook Oostenrijk gaat peentjes zweten in de dalen waar de Föhn door de inversie breekt! Bikiniski!

windveld

 

Dit is het nu berekende maximale windveld. Je ziet hoe een stormachtige oostenwind in de Po-Vallei de sneeuwdump Stephanie gaat voeden. Dat doet dan denken aan die Kroatische Bora die de sneeuw naar de Apennijnen joeg. Dertig knopen wind over de Oostenrijkse hoofdkam is ook niet niks, maar niet zo heftig dat liften gesloten zullen worden. Maar in Kärnten zien we al 40 knopen in de berekening op 1500m. Dat is geen kattenpis en dus moeten we het in de gaten houden.

spanjesneeuw

Gaan we verder zien we een volgende koudebel boven Spanje landen met absoluut vrij extreem weer voor eind maart aan de Middellandse Zee. Dat is wat mij betreft wel nog pure meteofiction. Maar ook die gaan we volgen!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

10 reacties

Gesloten voor reacties.