Leo speurde al naar de kansen op de eerste nachtvorst op meethoogte en hij concludeerde terecht dat dit net een brug te ver is. Vorst aan de grond daarentegen en autoruiten krabben zal de komende twee weken wél aan de orde kunnen zijn. Vooral het Amerikaanse model pakt met de 00u hoofdrun fors koud uit en dan vooral voor de nacht op 3 oktober. Zie de ochtendtemperaturen hierboven. Dat het zo fris kan worden komt doordat het er nu toch ernstig naar uitziet dat het hoog dat zich tussen de twee mega-depressies wurmt zichzelf toch ook gaat oppompen tot een hele dikke kogelronde luchtballon. 

pluim2709

OK: hogedruk, maar waar komt dan toch die neerslagpiek nog vandaan? Welnu dat is de neerslag waar we nu al een week over zitten te dubben of ie komt of dat ie niet komt. De modellen zijn gesprongen van dat het vandaag al mis had kunnen gaan voor het mooie weer, tot dat het over het weekeinde goed blijft, tot dat het zondag zou gaan regenen en nu weer dat het is uitgesteld naar donderdag 3 oktober.

httpv://www.youtube.com/watch?v=CslE1c1T9Xg

In deze weervideo leg ik vanaf 2min15sec uit hoe een en andel in elkaar steekt en dat was nog in de situatie dat het zondag zou gaan regenen. De timing is dus onzeker, maar het grote beeld is tamelijk helder: na één enkele snelle frontpassage gewoon weer vrij snel droog en geleidelijk ook weer zonniger.

ens2709

Hier wat het Amerikaanse model er vanochtend van maakt voor Nederland. Zie de serie van 3 koude nachten in de zwarte lijn van de hoofdrun en hier in de hoofdrun toch wat langer aanhoudende bewolking en neerslag.

krul1010

Of de bewolking en neerslag blijft hangen, hangt ervan af of de flankerende hogedrukgebieden tegen het aanstormende front zeggen “hap, slik, weg” of dat ze het ding niet kunnen verteren. Hier zie je in het Amerikaanse model voor 10 oktober een prachtige krul van neerslag die duidelijk te groot is om zo maar door te slikken. 

[metaslider id=23940]

Laten we kijken hoe 3 modellen met de depressie omgaan. De situatie van 7 october in 3 modellen. Pak voor het gemak de lijn van 1020hPa als teken voor de gebieden waar de hogedruk goed is hersteld. Dan zie je dat ECMWF en GEM de storing goed hebben opgenomen terwijl in het GFS model de 1015hPa lijn een groot gebied beslaat van Zuid-Scandinavië tot over de Alpen. In die berekening heb je de meest intense neerslag aan de zuidkant van de Alpen en is alles ten noorden van de Alpen bewolkt en miezerig. En dit terwijl juist het GFS model voor 3 oktober (koude nachten) zo’n knoeper van een hoog berekent. Zo zie je: actie is reactie! Een heftig hoog kan een heftig laag triggeren en omgekeerd. 

Leo heeft in zijn laatste bericht al duidelijk gemaakt dat extreme wintervoorspellingen en eigenlijk alle seizoensvoorspellingen niet of nauwelijks te vertrouwen zijn. Ik voeg daar altijd aan toe: er is wel hoop voor een betere toekomst voor seizoensvoorspellingen, maar dat kan pas als een bepaalde kanker die klimaatonderzoek nog steeds overwoekert chirurgisch zal zijn verwijderd. Als een fractie van het geld wat nu nog aan global warming gerelateerd onderzoek wordt besteed, zou worden besteed aan gedegen fact based onderzoek naar regionaal klimaat, oceaanschommelingen, luchtdrukschommelingen, invloed van de zon, invloed van vulkanisme enzovoorts dan komt er een tijd dat er wel uitspraken over het komende seizoen mogelijk zijn.

winter_des_doods

Met die gordel van hogedruk nu al op de kaarten waar depressies nauwelijks doorheen komen kun je je een koude winter tenminste voor Midden-Europa levendig voorstellen. En toch zal het voorspellen van een horrorwinter altijd een twijfelachtige zaak blijven. Het enige dat iemand ooit kan stellen is dat “er serieuze aanwijzingen zijn dat” of dat “aan alle voorwaarden is voldaan om” of dat “er een duidelijk verhoogde kans is op” enzovoorts. Het is fantastisch om te zien hoe het huidige rondzingende gerucht over een aanstaande horrorwinter is ontstaan en hoe het zich verspreidt. Pierre Gosselin van Notricksszone.com is er eens ingedoken en beschrijft hierrrr humoristisch als altijd zijn bevindingen. 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

30 reacties

Gesloten voor reacties.