redsprite

Surf hier naar een must see video van wetteronline.de. Ben ik net nog helemaal hoteldebotel van het zelf met het blote oog zien van ISS gisteravond (lees hierrr over mijn ervaring en wanneer jij een herkansing hebt) spot ik op Wetteronline.de een video over een fenomeen dat juist net weer door ISS is waargenomen: de “red sprite”. Het woord komt van Shakespeare en betekent zo iets als “fee”. Het gaat om het rode “staafje” op bovenstaande still.

Sprite_Title

Het is een 100km hoge rode bliksemflits de ruimte in. Tot 1989 (!) werden berichten hierover afgedaan als spookverhalen van zeelui. Op 6 juli van dat jaar fotografeerde de Universiteit van Minnesota het fenomeen voor het eerst (zie Wikipedia). Er blijken naast rode feeën ook rode elven te zijn. De Technische Universiteit van New Mexico wijdt er deze pagina aan.

Reacties over jouw eigen ISS waarnemingen de komende dagen hierrr.

Categorieën: Allerlei

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.