redsprite

Surf hier naar een must see video van wetteronline.de. Ben ik net nog helemaal hoteldebotel van het zelf met het blote oog zien van ISS gisteravond (lees hierrr over mijn ervaring en wanneer jij een herkansing hebt) spot ik op Wetteronline.de een video over een fenomeen dat juist net weer door ISS is waargenomen: de “red sprite”. Het woord komt van Shakespeare en betekent zo iets als “fee”. Het gaat om het rode “staafje” op bovenstaande still.

Sprite_Title

Het is een 100km hoge rode bliksemflits de ruimte in. Tot 1989 (!) werden berichten hierover afgedaan als spookverhalen van zeelui. Op 6 juli van dat jaar fotografeerde de Universiteit van Minnesota het fenomeen voor het eerst (zie Wikipedia). Er blijken naast rode feeën ook rode elven te zijn. De Technische Universiteit van New Mexico wijdt er deze pagina aan.

Reacties over jouw eigen ISS waarnemingen de komende dagen hierrr.

Categorieën: Allerlei

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.