WRF-sneeuwverwachting-0212 Alpen wintersport

Klik voor grotere afbeelding

Wat er ook gebeurt: webcams met dikke dwarrelende vlokken gaan we zien de komende 3 dagen. Volg de nadering van het front naar de Alpen op de Europese buienradar. Het begint vrijdagmiddag met een sneeuwgrens van rond 1600m. Zaterdag zakt dat naar 1200 tot 1400m om zondag weer te stijgen naar 1800m. De kaart hierboven toot de cumulatieve sneeuwval over de komende 72 uur met de gemiddelde sneeuwgrens over de laatste 24 uur.

[fbphotos id=300977959936416]

Hierboven kijken we meteen ver vooruit. De eerste boude voorspelling (BV1) lijkt nu echt op zak (zie details hieronder) en nu willen we natuurlijk graag weten wat daarna komt. Omdat de twee grote modellen het precies eens zijn is het de moeite waard al eens naar bovenstaande kaarten te kijken. De eerste en de tweede kaart tonen dat ECMWF en GFS het precies eens zijn voor de nacht op 12 december.

6 graden regel
Laat je niet in de luren leggen door die warme kleuren. Dat is op 5km hoogte. Maar helemaal onderin zo’n winterhoog is het gewoon koud. De derde kaart toont de temperaturen op 1500m in het GFS model. De vierde en vijfde de nachttemperatuur aan de grond. bedenk altijd dat in stabiele droge omstandigheden (hogedrukgebied) de 6 graden per 1000m regel niet meer op gaat. In de winter is het aan de grond heel vaak precies even koud of zelfs kouder dan een kilometer hoger. De 6 graden regel gaat wel tamelijk exact op in turbulente natte omstandigheden als de komende 10 dagen.

Sneeuwhoogte op 10 december Europa, Noorwegen, Alpen

Klik voor grotere afbeelding

OK. Dus na 12 december is koud hogedrukweer mogelijk. Dikke kunstsneeuw dus om te binden wat er de komende 10 dagen gaat vallen. En dat er flink wat gaat vallen is steeds duidelijker. De twijfel is wéér afgenomen vanochtend. Hierboven de sneeuwhoogtekaart voor heel Europa voor 10 december. Nederland doet alweer een klein beetje mee! De Balkan heeft weinig, dus de Alpen relatief meer. Schotland staat er het mooiste op vanochtend, maar we weten dat dat in de volgende run alweer Denemarken kan zijn. Je moet dus ook elke 6 uur kijken!

Neerslag met regen en sneeuw Europa, Alpen 10 december

Klik voor grotere afbeelding

Natte sneeuw
De laatste sneeuw-regenkaart van de 00u run is mooi. Je ziet in de nacht op zondag 10 december op de Noordzee een polair front Nederland naderen. Er zou dan al een beetje sneeuw kunnen liggen en er kan dan dus weer wat bij vallen. Denk in eerste instantie vooral aan natte sneeuw die op de grond meteen smelt. Nog steeds voorspel ik geen echte winterinval in Nederland. Wel zet dat front natuurlijk door naar de Alpen. En krijgen Ardennen en Sauerland er weer wat bij!

Ensemble sneeuwverwachting Oostenrijk Alpen

Klik voor grotere afbeelding

Double dip
Tot slot kijken we nog even naar de resterende onzekerheid. Hierboven het nieuwste ensemble voor de Arlberg. geen twijfel is er tot en met 5 december (alle lijnen min of meer gelijk). Beide neerslagpieken vallen samen met een flinke temperatuurdip. Een double dip haha. Waar economen van gruwen is onze droom. De meeste lijnen warmen weer iets op van 6 naar 8 december. De groene hoofdrun produceert op 10 december weer een dikke neerslagpiek met een temperatuurdip.

Kunstsneeuw
Er zijn echter vele wat zachtere en koudere varianten met de neerslagpieken nog net op een iets ander moment. Grosso modo lijkt er rond 11 december een overgang te komen naar een droger weertype. De grijze lijn van het gemiddelde vann alle controleruns ligt dan aanhoudend 4 graden onder het gemiddelde temperatuurniveau. Perfect voor kunstsneeuwproductie en daar tekenen we voor!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

15 reacties

Gesloten voor reacties.