Wat er ook gebeurt: webcams met dikke dwarrelende vlokken gaan we zien de komende 3 dagen. Volg de nadering van het front naar de Alpen op de Europese buienradar. Het begint vrijdagmiddag met een sneeuwgrens van rond 1600m. Zaterdag zakt dat naar 1200 tot 1400m om zondag weer te stijgen naar 1800m. De kaart hierboven toot de cumulatieve sneeuwval over de komende 72 uur met de gemiddelde sneeuwgrens over de laatste 24 uur.
[fbphotos id=300977959936416]
Hierboven kijken we meteen ver vooruit. De eerste boude voorspelling (BV1) lijkt nu echt op zak (zie details hieronder) en nu willen we natuurlijk graag weten wat daarna komt. Omdat de twee grote modellen het precies eens zijn is het de moeite waard al eens naar bovenstaande kaarten te kijken. De eerste en de tweede kaart tonen dat ECMWF en GFS het precies eens zijn voor de nacht op 12 december.
6 graden regel
Laat je niet in de luren leggen door die warme kleuren. Dat is op 5km hoogte. Maar helemaal onderin zo’n winterhoog is het gewoon koud. De derde kaart toont de temperaturen op 1500m in het GFS model. De vierde en vijfde de nachttemperatuur aan de grond. bedenk altijd dat in stabiele droge omstandigheden (hogedrukgebied) de 6 graden per 1000m regel niet meer op gaat. In de winter is het aan de grond heel vaak precies even koud of zelfs kouder dan een kilometer hoger. De 6 graden regel gaat wel tamelijk exact op in turbulente natte omstandigheden als de komende 10 dagen.
OK. Dus na 12 december is koud hogedrukweer mogelijk. Dikke kunstsneeuw dus om te binden wat er de komende 10 dagen gaat vallen. En dat er flink wat gaat vallen is steeds duidelijker. De twijfel is wéér afgenomen vanochtend. Hierboven de sneeuwhoogtekaart voor heel Europa voor 10 december. Nederland doet alweer een klein beetje mee! De Balkan heeft weinig, dus de Alpen relatief meer. Schotland staat er het mooiste op vanochtend, maar we weten dat dat in de volgende run alweer Denemarken kan zijn. Je moet dus ook elke 6 uur kijken!
Natte sneeuw
De laatste sneeuw-regenkaart van de 00u run is mooi. Je ziet in de nacht op zondag 10 december op de Noordzee een polair front Nederland naderen. Er zou dan al een beetje sneeuw kunnen liggen en er kan dan dus weer wat bij vallen. Denk in eerste instantie vooral aan natte sneeuw die op de grond meteen smelt. Nog steeds voorspel ik geen echte winterinval in Nederland. Wel zet dat front natuurlijk door naar de Alpen. En krijgen Ardennen en Sauerland er weer wat bij!
Double dip
Tot slot kijken we nog even naar de resterende onzekerheid. Hierboven het nieuwste ensemble voor de Arlberg. geen twijfel is er tot en met 5 december (alle lijnen min of meer gelijk). Beide neerslagpieken vallen samen met een flinke temperatuurdip. Een double dip haha. Waar economen van gruwen is onze droom. De meeste lijnen warmen weer iets op van 6 naar 8 december. De groene hoofdrun produceert op 10 december weer een dikke neerslagpiek met een temperatuurdip.
Kunstsneeuw
Er zijn echter vele wat zachtere en koudere varianten met de neerslagpieken nog net op een iets ander moment. Grosso modo lijkt er rond 11 december een overgang te komen naar een droger weertype. De grijze lijn van het gemiddelde vann alle controleruns ligt dan aanhoudend 4 graden onder het gemiddelde temperatuurniveau. Perfect voor kunstsneeuwproductie en daar tekenen we voor!
15 reacties
Reacties zijn gesloten.