Hierboven een plaatje van Vercorin het voorste dorp van het Val d’Anniviers aan de rand van het Rhônedal. Ik hoop niet dat beneden langs de Rhône de wijnstokken al weer aan het kiemen waren want dan krijgen we een slecht wijnjaar (geen verstand van hoor). Het gaat weer vriezen en sneeuwen tot in de laagste dalen. En het westelijk Alpengebied krijgt de meeste sneeuw waarschijnlijk. We kijken maandag weer op die daken van Vercorin! 

[fbphotos id=”528995737134636″]

MarcoMontafon stuurde via de Bizztravel Sneeuwhoogte App nog bovenstaande groene plaat uit Schruns in Vorarlberg. Gaat helemaal goed komen daar! Verder valt op dat in de meeste skigebieden het sneeuwdek zeer goed heeft standgehouden. Zie ook het plaatje van Adrie uit Westendorf. Toch nog een klein beetje eer van mijn verloren BV3. Wat vooral opvalt is dat de dalafdalingen van Zell am See nog zo spierwit zijn zoals we prachtig zien op deze bijzondere fotowebcam-pagina die Michiel gisteren met ons deelde.

Dit is de altijd voorzichtige berekening van Meteoexploration.com. De vermoedelijke winnaars gaan zijn: Haute-Savoie, Berner Oberland en Centraal-Zwitserland. Toch moeten we de Arlberg ook niet uitvlakken als kanshebber. Ik doe deze prognoses meestal maal 1,5. Kom je op 15-60cm verdeeld over de Alpen. Niet slecht! Wat zeg ik: geniaal! 

Europa ligt er komende maandag dan zo bij. Nederland midden in de koudste bel. Sauerland en Ardennen hand in hand mooi wit. En alles in de Pyreneeën is vers! Lijkt me een prima springplank zo voor aanhoudend winterweer en zwart ijs in Nederland!

Op de weerpro pagina wordt hevig gediscussieerd over alle modelruns van alle modellen en de bijbehorende ensembles. Hierboven de actuele ECMWF-pluimen voor Nederland. Het GFS-model laat ons nu al 24 uur in de steek (4 runs op rij) met een einde aan de vorst eind volgende week. ECMWF daarentegen is winterhard. De blauw gestippelde controlerun heeft al enkele runs erg veel zin in een elfstedentocht. Wel moeten we de sneeuwkansen volgen. De rode hoofdrun heeft een dikke jongen op 17 enj 18 januari. Het zal toch niet net als vorig jaar hè? 1 dag dik zwart ijs en dan dikke sneeuw erop? Wat er ook gebeurt ik ga met zwembroek dat ijs op…. 

Snel aan de sl;ag met een nieuwe video voor Bizztravel! WIl je met de pro’s mee kletsen over alle runs en ensembles surf dan naar het actuele pro bericht. Hieronder graag een meer open en brede discussie en ook iets meer op de skigebieden gericht.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

49 reacties

Gesloten voor reacties.