Ik laat zo een kaart zien van de Alpen die toont dat het misschien einde van de week even gaat sneeuwen boven 2500m. Dat is alles wat ik daarover kan melden. Maar in Noord-Amerika spookt het al weer! In de Rockies al enkele malen flinke sneeuwval en nu einde van de middag en in de avond zelfs serieuze sneeuwval in Calgary op 1048m! Op 8 september en dus zowat nog in de zomer. Zie hierrr en hierrr de verbazing en zelfs boosheid want de vorige koude winter zit ze nog steeds wél in de koude kleren.

deosaiplains

 

Van de andere kant van de aardbol moeten we nog iets toevoegen aan het nieuws van de overstromingen in Kashmir die de hele wereld over gingen. Namelijk dat hogerop op het Deosai plateau ongekende sneeuwstormen hadden gewoed en dat 174 dorpelingen en hun vee vermist waren. Gelukkig lees je hierrr dat die mensen allemaal terecht zijn. 

krul1109

Voor de tendens van het weer in Europa laat ik deze kaart zien met die wel erg fraaie krul ver op de oceaan pal ten westen van Bretagne. En het mooie is: die krul blijft daar gewoon mooi tollen… De stootbumper van het Russische hoog houdt de boel boven onze hoofden op slot. het windveld en de zwaarste neerslag blijven volledig op de oceaan. Wel wordt op grotye hoogte een zuidelijk aanvoer in stand gehouden waardoor grote gebieden in Midden-Europa inclusief de Alpen flink instabiel weer houden. 

sneeuwvrijdag

Afsluitend. Ik had hem beloofd. Misschien zaterdagochtend weer even witte plaatjes uit de Alpen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.