Ik laat zo een kaart zien van de Alpen die toont dat het misschien einde van de week even gaat sneeuwen boven 2500m. Dat is alles wat ik daarover kan melden. Maar in Noord-Amerika spookt het al weer! In de Rockies al enkele malen flinke sneeuwval en nu einde van de middag en in de avond zelfs serieuze sneeuwval in Calgary op 1048m! Op 8 september en dus zowat nog in de zomer. Zie hierrr en hierrr de verbazing en zelfs boosheid want de vorige koude winter zit ze nog steeds wél in de koude kleren.

deosaiplains

 

Van de andere kant van de aardbol moeten we nog iets toevoegen aan het nieuws van de overstromingen in Kashmir die de hele wereld over gingen. Namelijk dat hogerop op het Deosai plateau ongekende sneeuwstormen hadden gewoed en dat 174 dorpelingen en hun vee vermist waren. Gelukkig lees je hierrr dat die mensen allemaal terecht zijn. 

krul1109

Voor de tendens van het weer in Europa laat ik deze kaart zien met die wel erg fraaie krul ver op de oceaan pal ten westen van Bretagne. En het mooie is: die krul blijft daar gewoon mooi tollen… De stootbumper van het Russische hoog houdt de boel boven onze hoofden op slot. het windveld en de zwaarste neerslag blijven volledig op de oceaan. Wel wordt op grotye hoogte een zuidelijk aanvoer in stand gehouden waardoor grote gebieden in Midden-Europa inclusief de Alpen flink instabiel weer houden. 

sneeuwvrijdag

Afsluitend. Ik had hem beloofd. Misschien zaterdagochtend weer even witte plaatjes uit de Alpen!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Gesloten voor reacties.