Omdat de Alpen en vooral de Oostenrijkse noordkant heel aardig weer houden als wij na het weekeinde in de nattigheid komen begin ik met deze gave foto van de Facebook pagina van Zell am See Kaprun. Er komt ook wel wat zuidenwind in de Alpen maar in dalen aan de noordkant zullen dergelijke nevelflarden schering en inslag blijven. Laten we nu meteen kijken wat er aankomende week op ons hier in de Lage Landen af komt.

 spook

Dit is het monster! Het heeft vanuit Berlijn nog geen naam gekregen maar wat mij betreft noemen we het “het spook”. Wat een ding! Je ziet de wind op meethoogte en dus niet de windstoot die dit allemaal nog overtreft. Ik zeg er meteen bij: het is niet eens een storm die nu erg vernietigend gaat uitpakken. Ik was even bang dat de kuststreken in Wales die in februari van de afgelopen zachte winter de klos waren, opnieuw zouden onderlopen. Maar nee, er komt daar hooguit harde wind. 

kustgroenland3009

Hier het ensemble van de windsterkte op 10m waar het spook wel stevig uitpakt dus: aan de zuidoostkust van Groenland. Windkracht 9 en dus een echte storm. We hoeven ons echt niet gek te maken: langs onze kusten komt geen storm. Het gaat flink waaien vanuit het zuiden en dan bij de frontpassage ruimend naar west en het wordt een paar dagen lang flink nat.

pluim3009

Hier zie je het gebeuren. Vanaf zondag tot en met donderdag is het nat. Daarna lijken we weer een droge periode te krijgen met temperaturen licht onder normaal. Opmerkelijk is de enorme dip in temperatuur terwijl de aanvoer toch echt zuidelijk is. Dat komt omdat het spook een gigantische portie Groenlandse kou ver naar het zuiden over de oceaan laat scheren die dan uit zuidelijke richtingen weer onze kant op komt. Maar een maximum van 13°C op zondag is eind september nog best te doen. Begin augustus was het ook even bijna zo koud. Bij deze de oproep aan Leo om weer eens een mooi maandoverzicht voor deze vandaag eindigende septembermaand te tikken.

foehn0910

Nu dan naar het thema van de titel van dit weerbericht: de Föhn die over de Alpen komt te staan. Gisteren kwam ik nog niet verder dan 21°C op de kaarten, maar vandaag wordt al 24°C berekend. In Frankrijk in het Alpenvoorland zelfs 25°C. Zie dan eens het contrast met de hoek van Livigno! Daar maar 9°C. Over een afstand van amper 150km over de Alpenhoofdkam dus en verschil van 14°C!

neerslag0910

En zie hier de bijbehorende neerslag op dat moment. Alleen de zuidkant van de Alpen nat! Het front verder precies over de Benelux oostgrens. En aan onze kant dus wat kouder maar geen vergelijk met de zuidkant van de Alpen. Ik heb nog wat zitten filosoferen waar die lage temperaturen aan de zuidkant nu vandaan komen maar kan niets beters verzinnen dan dat het kou is van de aankomende heldere nachten die bij de aantrekkende zuidenwind in een inversie opgesloten raakt en dan door de dikker wordende bewolking van de eroverheen schuivende warme lucht ook niet meer opwarmt overdag. 

accu3009

Wat levert dit allemaal aan millimeters op nu? Potentiële gebieden met wateroverlast zijn Ierland, Schotland, Noorwegen en de Balkan.

httpv://www.youtube.com/watch?v=JsHYLt4h_rc

En ook rond Montpellier kan het de volgende wek weer misgaan. Net als gisteren. Zie het afsluitende filmpje… 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.