Omdat de Alpen en vooral de Oostenrijkse noordkant heel aardig weer houden als wij na het weekeinde in de nattigheid komen begin ik met deze gave foto van de Facebook pagina van Zell am See Kaprun. Er komt ook wel wat zuidenwind in de Alpen maar in dalen aan de noordkant zullen dergelijke nevelflarden schering en inslag blijven. Laten we nu meteen kijken wat er aankomende week op ons hier in de Lage Landen af komt.

 spook

Dit is het monster! Het heeft vanuit Berlijn nog geen naam gekregen maar wat mij betreft noemen we het “het spook”. Wat een ding! Je ziet de wind op meethoogte en dus niet de windstoot die dit allemaal nog overtreft. Ik zeg er meteen bij: het is niet eens een storm die nu erg vernietigend gaat uitpakken. Ik was even bang dat de kuststreken in Wales die in februari van de afgelopen zachte winter de klos waren, opnieuw zouden onderlopen. Maar nee, er komt daar hooguit harde wind. 

kustgroenland3009

Hier het ensemble van de windsterkte op 10m waar het spook wel stevig uitpakt dus: aan de zuidoostkust van Groenland. Windkracht 9 en dus een echte storm. We hoeven ons echt niet gek te maken: langs onze kusten komt geen storm. Het gaat flink waaien vanuit het zuiden en dan bij de frontpassage ruimend naar west en het wordt een paar dagen lang flink nat.

pluim3009

Hier zie je het gebeuren. Vanaf zondag tot en met donderdag is het nat. Daarna lijken we weer een droge periode te krijgen met temperaturen licht onder normaal. Opmerkelijk is de enorme dip in temperatuur terwijl de aanvoer toch echt zuidelijk is. Dat komt omdat het spook een gigantische portie Groenlandse kou ver naar het zuiden over de oceaan laat scheren die dan uit zuidelijke richtingen weer onze kant op komt. Maar een maximum van 13°C op zondag is eind september nog best te doen. Begin augustus was het ook even bijna zo koud. Bij deze de oproep aan Leo om weer eens een mooi maandoverzicht voor deze vandaag eindigende septembermaand te tikken.

foehn0910

Nu dan naar het thema van de titel van dit weerbericht: de Föhn die over de Alpen komt te staan. Gisteren kwam ik nog niet verder dan 21°C op de kaarten, maar vandaag wordt al 24°C berekend. In Frankrijk in het Alpenvoorland zelfs 25°C. Zie dan eens het contrast met de hoek van Livigno! Daar maar 9°C. Over een afstand van amper 150km over de Alpenhoofdkam dus en verschil van 14°C!

neerslag0910

En zie hier de bijbehorende neerslag op dat moment. Alleen de zuidkant van de Alpen nat! Het front verder precies over de Benelux oostgrens. En aan onze kant dus wat kouder maar geen vergelijk met de zuidkant van de Alpen. Ik heb nog wat zitten filosoferen waar die lage temperaturen aan de zuidkant nu vandaan komen maar kan niets beters verzinnen dan dat het kou is van de aankomende heldere nachten die bij de aantrekkende zuidenwind in een inversie opgesloten raakt en dan door de dikker wordende bewolking van de eroverheen schuivende warme lucht ook niet meer opwarmt overdag. 

accu3009

Wat levert dit allemaal aan millimeters op nu? Potentiële gebieden met wateroverlast zijn Ierland, Schotland, Noorwegen en de Balkan.

httpv://www.youtube.com/watch?v=JsHYLt4h_rc

En ook rond Montpellier kan het de volgende wek weer misgaan. Net als gisteren. Zie het afsluitende filmpje… 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.