borovets0703

De groeten uit Bulgarije! Juist daar sneeuwt het vanochtend het hardst. Dit buitenkansje wil ik mijn lezers niet onthouden dus klik hier.

vitosha0703

Wat een sneeuw daar zeg! Dit is het skigebied Vitosha.

zondag

Vandaag is het al het geval dat de westelijke as van Europa van Spanje tot Nederland warm is en de Balkan en zuidoost-Europa bibberkoud. Morgen is dat in nog sterkere mate het geval. De laatste berekeningen wijzen op een maximum van 12ºC in De Bilt. Dus lang geen dagrecord. Gewoon een heerlijke dag… en misschien moeten we het er voorlopig mee doen qua warmte.

maartsebuien

In het Amerikaanse model hebben we zelfs al de eerste maartse buien in de berekening…. voor 22 maart dan. Dat is natuurlijk pure meteofiction. Wat geen meteofiction is, is dat de Alpen helemaal yummie zijn en blijven vanaf vandaag.

woensdag

Dat wil zeggen… woensdag wurmt zich een frontje tussen de hoge druk door en hebben we met name in Oostenrijk aan de noordkant. De sneeuwgrens ligt woensdagmiddag rond 1000-1200m in de huidige berekening. Donderdag is dat al een stuk lager. Veel sneeuw valt er niet bij 1030hPa. Westelijk van de stad Salzburg centimeterwerk… oostelijk daarvan 5 tot 20cm. Verrassingen zijn juist in deze kielekielesituaties altij mogelijk. Vrijdag komt de zon dan terug….

genuaeinde

Het Scandihoog dat in januari en begin februari goed zou zijn voor een elfstedentocht neemt dan weer bezit van het continent met nu nog totaal onvoorspelbaar kansjes op spektakel in de baai van Genua. Dit is de cliffhanger van het Eurpese model. In het Amerikaanse model zien we dus vervolgens een overgang naar arctische aanvoer met maartse buien. We beginnen zo langzamerhand te denken dat een herhaling van maart 2013 mogelijk is: een warme piek gevolgd door wekenlange gure temperaturen….

maartgem

Wil ik al bijna een boude voorspelling gaan maken voor een koud verloop van maart.. en misschien ook wel april zoals destijds in 2013. Kijk je naar de statistieken zie je dat waarden onder de 10ºC in het voorjaar in de Lage Landen eigenlijk stinknormaal zijn…. we leven echt in kikkerlandjes zeg… tjongejonge… dat je al blij moet zijn als het eind maart overdag +12ºC is. Dan denk je toch likkebaardend terug aan voorjaar 2007 toen ik nog een heel klein beetje in global warming geloofde (mijn hernieuwde dagelijkse studie van de stand van de klimaatwetenschap begon pas in 2008 pas toen werd ik echt sceptisch over wat je in de krant leest nadat ik in 1991 bij mijn afstuderen nog relatief mild gestemd was – vergeet niet dat de PDO pas in 1997 is ontdekt!)

IMG-20150306-WA0004

Maar goed. De zonkansen blijven ook voor de lage landen goed als we het warme weekeinde achter ons gaan laten… dus kunnen we ook zonder jaloezie onze levensvreugde (= zon = warmte = vuur = liefde) delen met de lucky bastards die nu op wintersport gaan. Reisleidster Lara van Bizztravel stuurde gisteren deze kiek in uit Sölden.

IMG-20150306-WA0005

En deze….

valfrejus0703

En via de Bizztravel app van Danny kregen we deze uit Valfréjus… het is werkelijk overal schitterend nu…

faidapaganella0703

Of wat te denken van Fai da Paganella!

zinal0703

En ik sluit af met Zinal in het Val d’Anniviers…. maandag een schitterend verhaal van de Grimentz-gang over hun reden om ondanks de dure Franc met een groep gezinnen voor dit dal te blijven kiezen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

25 reacties

Gesloten voor reacties.