Er zijn van die dagen dat je werk nog plezieriger is dan normaal. Vandaag was er zo één! Uitzicht over het Hollands Diep, vanuit het laboratorium waar ik dagelijks vertoef. Dat is nooit verkeerd, maar nu, heerlijk toch? Buiten op een tank klimmend nog mooier, bij heldere condities is de skyline van Rotterdam dan zichtbaar. Misschien later deze zomer, moet het wel “technisch weertje” (vakterm voor in de zon en uit het zicht van de baas het er van te nemen) zijn. Of nee, beter begin februari, wanneer er naar de overkant gewandeld wordt. Schrijf hem maar alvast op Frederic.

Een verassende winnaar van de spontane eerste BV-summer edition (zie de reacties onder het bericht van vanochtend) : Kees. Hij voorspelde de vandaag behaalde maximum temperatuur op een officieel KNMI station helemaal goed. Het werd 24.6 °C in Arcen. Van harte! Merk trouwens ook de temperaturen op de Waddeneilanden even op. Overigens was er wat discussie over de juistheid van de al dan niet officiële (amateur) weerstations, wat moest aangehouden worden?

Dat is lastiger dan het op het eerste gezicht lijkt. Ieder station heeft zijn eigen (micro) klimaat! Ook van De Bilt weten we inmiddels dat het zijn stadseffect kent. Verder zijn de omstandigheden overal anders, denk alleen al aan de bodemgesteldheid.  Wat dat betreft niet wezenlijk anders dan de vele (goed uitgeruste en aan de eisen voldoende) amateur-stations. Toch moet ergens vanuit gegaan worden. De kaart laat de officiële  stations zien waar (voor de temperatuur)  mee gewerkt wordt in de klimatologische gegevens. Lijkt me een mooi handvat. Sjaco heeft zich opgeworpen als organisator van de wedstrijd voor morgen. Wat wordt de hoogste temperatuur op één van deze stations?  Daarbij wil ik oproepen tot 10h15 te mogen inschrijven, om de lezers van dit nieuwe bericht ook een kans te geven.

Het Europese weermodel ECMWF laat in grote lijnen een zeer grote betrouwbaarheid zien tot volgende week woensdag. De hogedrukblokkade weet tot dan absoluut van geen wijken. Daardoor droge en vrij zonnige omstandigheden. Vanaf woensdag toenemende kans op depressie-activiteit, met veel spreiding. Maar die temperatuur, toch weer laag. Geen 30+ en ook erg weinig kans op 25+ voor De bilt.  Wel nog steeds al vanaf zaterdag onzekerheid:  het blijft lastig de exacte positie van het invloedrijke hogedrukgebied ten noordwesten van Nederland te voorspellen. Goed, 16 of 22 graden, barbecue-weer. Vroeg beginnen, warme avonden zitten er voorlopig nog niet in. Morgen en vrijdag zijn de beste dagen!

We zouden het bijna vergeten, maar met de vele sneeuw die er nog steeds ligt: lawinegevaar. Lees er hier op Planetski over. Natuurlijk kunnen we niet om die ellende in midden-Europa heen. Op de foto de A3 bij Deggendorf. Met dank aan Kirsten, van deze Amerikaanse site geplukt waar nog veel meer bizarre foto’s staan.
Later vandaag vast weer een mooi bericht van Frederic, die ongetwijfeld wat nader naar de berekeningen van het Amerikaanse model zal kijken!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

14 reacties

Gesloten voor reacties.