ijslandstorm

Als er iemand is die tijd heeft ergens in de komende 14 dagen om eens op IJsland te gaan zitten en eens over sneeuwstormen te berichten waar we voor de Alpen nog het beste van moeten hopen, dan ga ik me inzetten dat diegene wellicht wordt uitgenodigd door de IJslandse VVV. Man als je die kaarten ziet. Daar gaat echt wat gebeuren de komende periode… en ook wel in Scandinavië hoewel het daar aan de Noorse kust ook nog wel eens regen zal zijn. Kijk eens naar dat windveld hierboven berekend voor 9 december. En dat is ook het gevaar voor de Alpen: de luchtdruk daar te laag en in de Alpen te hoog. Maar op die meteofiction termijn is het absoluut ook voorstelbaar dat die hele “spons” zoals ik zo’n depressie ook wel noem ineens in een stroming wordt gegrepen en tegen de Alpen wordt gekwakt als een Sumoworstelaar die niet weet wat hem overkomt.

ijslandsneeuw

Hier de sneeuw en de isobaren die zo nauw liggen dat ze met een kroontjespen nauwelijks meer te trekken zijn. Een kerndruk van 960hPa is ook lekker en zie dat je dan in de Alpen al op1025 zit terwijl we ook weten dat het echt toch wel goed onder de 1015hPa moet zijn om veel neerslag te hebben.

wind-ijsland

Hier het ensemble voor de wind op IJsland. De aankomende dagen ook al mega trouwens dus kan je vliegtuig wel landen?

hoofdrunijsland

Hier zie je de temperaturen. Eerst dooit het nog en regent het dus ook. Maar al gauw is het daar ook winter (net als bij ons – Leo gaat daar zo intensief naar kijken). Het goede nieuws is dat de GFS hoofdrun (zwarte lijn) veel minder realistisch is dan de GFS parallel (dubbele streep veel dichter bij rode lijn van gemiddelde). En wat doet die “meer realistische” GFS parallel in de Alpen?

12december

Je ziet het aan de noordkant bij Vorarlberg : een mooie sneeuwpiek rond 12 december. Het ensemble-gemiddelde heel mooi dik onder nul op 1500m vanaf Sinterklaas. Dan zeker – inmiddels erg betrouwbaar – ook dat witte opfrissertje als Sinterklaas cadeautje op 5 en 6 december. Laten we dat in ons zak steken en hoopvol vooruit kijken naar de periode daarna!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

23 reacties

Gesloten voor reacties.