Hierboven een webcamshot vanaf de Isskogel hoog boven Gerlos vanochtend. Schitterend hoe die piste erbij ligt toch? En dat terwijl de thermometer 11,1°C aangeeft. Dat is meteen de hoogst berekende maximumtemperatuur op 2000m vandaag. Zie je hogere waarden dan zal het zijn door een verkeerde thermometerplaatsing. En hoe mooi blauw is het overal. Kijk maar op de webcams van alle partner skigebieden hierboven in het menu.

Het meest bijzonder is de voor komende nacht in Oostenrijk berekende minimumtemperatuur van -4°C in windstille dalen waar het door uitstraling snel afkoelt zodra de zon het veld ruimt, tot +°8C in de zogenaamde Föhndalen waar de zachte lucht ’s nachts doorheen blijft blazen. Daarbij weet je van te voren nooit precies welke dalen dit zijn. Hangt precies van de windrichting en andere factoren af. Ook worden vele dalen vanavond weer gevuld met nevel, die dan morgenochtend weer geleidelijk oplost. Morgen is de laatste Föhndag. En daar zeg ik bij dat het ook zeer uitzonderlijk is dat Föhn eind december zo warm is. Je kunt in dit jaargetijde evengoed Föhn hebben met -10°C in de dalen en +2°C op de berg.[dc_slider slider=”8109″]Gisteren was een belangrijke primeur: nadat de Sauerland trip begin december was afgelast, kwam gisteren spontaan de eerste meet & greet & ski together van deze website tot stand. Sydney, die vroeger als kind van een Utrechtse ijsboer ’s winters 10 weken vakantie had en die geheel in de SKiWelt Wilder Kaiser Brixental doorbracht, en ik hadden al afgesproken. Daar kwam Raymond, de man van Simone die hier vaak reageert bij. Allebei goede skiërs zodat we tot aan het verzuren toe door konden gaan. Het biertje in Haus Tirol aan het einde smaakte prima. De eerste plaatjes van de serie tonen het moment dat ik mijn K2 Bolt liet waxen bij Intersport Gschwantler. Speciaal om “dooiwax” vragen (in het Duits zeg je “für Plusgrade”) en dan heb je in de huidige condities optimaal glijvermogen. Kweenie hoor…. de rampdag uit de voorspellingen werd een…. droomdag! Zo veel over ieders keuze om pessimist of optimist te zijn.  

Dinsdagmiddag komt in de Franse Alpen nieuwe neerslag binnen. De sneeuwgrens daalt snel van 2000m naar 1400m. Woensdagochtend zijn daar nog laatste sneeuwbuien boven 1200m. Naar het oosten toe maakt deze eerste sneeuwval na de Föhn een opmerkelijke sprong over de hoofdkam. Op de kaart hierboven voor woensdagmiddag zie je de meest intense neerslag tussen Graubünden en Val Gardena. Waarbij Vorarlberg, de Arlberg, de Tiroolse hoofdkam, Oost-Tirol en de hoofdkamgebieden van het Salzburgerland en ook Kärnten mooi profiteren. Sneeuwgrens dan 1200m. Bijna alle partners van deze website gaan in de prijzen vallen. Alleen in Zell am See en Innsbruck beneden zal het regenen. Kapruin en Stubai daarentegen wordt een poederfestijn. Livigno, Val Gardena en Obertauern zullen uitmaken wie het meeste zal krijgen, maar ook de Zillertal Arena is kanshebber.   

Tja en dan komen donderdag en vrijdag nog twee fronten door. De sneeuwgrens gaat weer verder omlaag. In de Franse Alpen zal het schommelen tussen 800 en 1500m. In Oostenrijk tussen de laagste dalen en 800m. Dat betekent dat vele mensen die woensdag toch weer even regen krijgen, hun skiweek kunnen eindigen met een laagje poeder op de pistes. De aankomende wisseldag 29 december wordt al een hele zonnige. Zondag de 31e – mijn verjaardag – komt er weer een zwak sneeuwfrontje over de Alpen. En dan zou maandag het grand beau voor enkele dagen moeten aanbreken. Zie de kaart hierboven. Echt koud zal het niet meer worden in de Alpen maar met het zwakke decemberzonnetje en volop stralingskou ’s nachts gaat het vrijdag al weer mooi aangegroeide sneeuwdek prima standhouden. De LL blijven in de WC gevangen. Jammer dan. Wel goed nieuws is dat voor de Noorse Fjorden waar nu eindelijk eens een bak sneeuw zou kunnen gaan vallen in de aankomende 10 dagen.

Upploads Bizztravel Sneeuwhoogte App
[fbphotos id=520405451326998]
Het hoogseizoen is amper begonnen of de Bizztravel Sneeuwhoogte App uploads stromen binnen. Dank daarvoor! Blijf sturen. 

Kerstbomen
[fbphotos id=520404924660384]
En ook de oproep om kerstbomen in te sturen vindt gehoor! Doe er nog een paar zou ik zeggen. Thuis in de LL of op je vakantiestek. En ja, ik wil toch echt met klem oproepen om vooral bikiniski plaatjes in te sturen. Wees voorzichtig! Draag wel handschoenen. En een helm. Maar voor de rest zien we graag eens wat blote benen en armen en leuke topjes deze dagen. Ook horen we graag in de reacties hoe de sneeuw zich houdt. Voor zover ik kan zien is en blijft deze week een topweek in vergelijking met sommige slechte fasen van eerdere seizoenen die iedereen zich nog wel kan heugen.  

PS Morgenochtend zet ik een kerstboodschap op de site en neem ik misschien een snipperdag. Tenzij de weerkaarten…..


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

50 reacties

Gesloten voor reacties.