brocken-spectre2

Spectrum. Spectre! Het leeft wel deze tijd! Ik ben zo eerlijk te erkennen dat ik er nog nooit van had gehoord. Wel van de Brocken natuurlijk, de hoogste berg van de Harz. Niet van het naar deze berg genoemde meteorologische fenomeen dat Brocken spectrum heet! Hierboven de mooiste skiplaat waar het fenomeen van projectie van een menselijke schaduw op lager gelegen wolken met prismabogen eromheen. Genomen van een skiër op de beroemde American Alps Traverse. Hoe ik erop kom?

brocken1

Ik struinde weather.com af op zoek naar nieuws over patricia. En toen spotte ik deze foto van een groep wandelaars op de flanken van Mt. Rainier. Er zijn er nog veel meer en allemaal verbluffend mooi…

brockenspectrum3a

Nou nog eentje dan en verder moet je maar hierrr kijken. Ik heb nog wat verder gezocht naar foto’s van het fenomeen in de winter…

Schermafdruk 2015-10-25 21.26.33

Deze is uit New Hampshire. Zie hierr.brocken-spectre4

schotland-brocken

En deze is in Cumbria geschoten. Zie hierrr.

lakedistrict-brocken

En deze in het Lake district. Zie hierrr.

brocken-schotland

En deze in Schotland. Zie hierrr.

mistboog-brockenspectrum

En hierr dan een Nederlandse fotograaf genomen in Piau-Engaly in de Pyreneeën. Zie hierr. En hier zien we dan het wel prismatische Brocken spectre samen met een mistboog die we afgelopen week ook in de Franse bergen zagen!

lioran_station-halo-cut Dat was 23 oktober ’s ochtens in Le Lioran in het Centraal-Massief gewoon op een webcam. Joeroen was degene die me als eerste wist te vertellen dat het een mistboog was. Omdat de druppeltjes in de mist zo klein zijn overlappen de gebroken kleuren zodanig dat er toch een witte kleur wordt terug gestraald naar de kijker met de zon in de rug.

En nu snel ff Verstappen kijken! Gezien! Gaaf!

Even terug naar het Brocken spectrum of Brocken boog. Op de Engelstalige Wikipedia lezen we dat het fenomeen voor het eerst werd beschreven in 1780 door Johann Silberschlag! Goede voornaam voor een meteoroloog. Afsluitend: een gratis lidmaatschap van de Cloud Appreciation Society voor de eerste die komende winter een Brocken spectrum in de sneeuw schiet!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.