brocken-spectre2

Spectrum. Spectre! Het leeft wel deze tijd! Ik ben zo eerlijk te erkennen dat ik er nog nooit van had gehoord. Wel van de Brocken natuurlijk, de hoogste berg van de Harz. Niet van het naar deze berg genoemde meteorologische fenomeen dat Brocken spectrum heet! Hierboven de mooiste skiplaat waar het fenomeen van projectie van een menselijke schaduw op lager gelegen wolken met prismabogen eromheen. Genomen van een skiër op de beroemde American Alps Traverse. Hoe ik erop kom?

brocken1

Ik struinde weather.com af op zoek naar nieuws over patricia. En toen spotte ik deze foto van een groep wandelaars op de flanken van Mt. Rainier. Er zijn er nog veel meer en allemaal verbluffend mooi…

brockenspectrum3a

Nou nog eentje dan en verder moet je maar hierrr kijken. Ik heb nog wat verder gezocht naar foto’s van het fenomeen in de winter…

Schermafdruk 2015-10-25 21.26.33

Deze is uit New Hampshire. Zie hierr.brocken-spectre4

schotland-brocken

En deze is in Cumbria geschoten. Zie hierrr.

lakedistrict-brocken

En deze in het Lake district. Zie hierrr.

brocken-schotland

En deze in Schotland. Zie hierrr.

mistboog-brockenspectrum

En hierr dan een Nederlandse fotograaf genomen in Piau-Engaly in de Pyreneeën. Zie hierr. En hier zien we dan het wel prismatische Brocken spectre samen met een mistboog die we afgelopen week ook in de Franse bergen zagen!

lioran_station-halo-cut Dat was 23 oktober ’s ochtens in Le Lioran in het Centraal-Massief gewoon op een webcam. Joeroen was degene die me als eerste wist te vertellen dat het een mistboog was. Omdat de druppeltjes in de mist zo klein zijn overlappen de gebroken kleuren zodanig dat er toch een witte kleur wordt terug gestraald naar de kijker met de zon in de rug.

En nu snel ff Verstappen kijken! Gezien! Gaaf!

Even terug naar het Brocken spectrum of Brocken boog. Op de Engelstalige Wikipedia lezen we dat het fenomeen voor het eerst werd beschreven in 1780 door Johann Silberschlag! Goede voornaam voor een meteoroloog. Afsluitend: een gratis lidmaatschap van de Cloud Appreciation Society voor de eerste die komende winter een Brocken spectrum in de sneeuw schiet!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.