ijsdikte meting krommenie 19 centimeter

Klik voor grotere plaat

In Krommenie ben ik naast mijn huis op 19cm blijven steken. Ik dacht dat het meer zou zijn, maar niemand heeft me nog een dikkere meting gestuurd.  Leuk is dat ik een “geavanceerde” ijsdiktemeter heb verzonnen. Hoe die werkt zie je in deze video van mijn “huismeting”. Opmerkelijk vind ik dat er de komende dagen gewoon nog klassiekers op natuurijs gereden gaan worden. En ja het kan ook best! Zeker als je ziet dat het vandaag in een groot deel van Nederland is blijven vriezen en dat het in de huidige berekeningen pas serieus zacht wordt volgende weekeinde. Neerslag? Morgenavond een plens van een paar mm, maar dan lijkt de “Valentijnsneeuw” grotendeels over Duitsland te trekken. Alleen het oosten van Nederland zou nog dik in de regen komen.

Graag verwijs ik naar een discussie over de Elfstedentocht die is aangezwengeld door Nanne die de tocht der tochten zaterdag heeft gereden samen met  in zijn schatting 2000 tot 4000 rijders. Als je daar de lokale rijders bij optelt berekent hij dat er zeker 16.000 mensen op zaterdag en zondag over die ijstrajecten zijn gegaan. Hierrr ga je naar het begin van de discussie. Zullen we hem onder dit bericht voortzetten?

Hieronder verzamel ik alle ingezonden ijsdikte metingen (kan dus ook morgen nog). Wie wint de gratis fotoprint 60×40 op materiaal naar keuze?

 

Daan op de Zaan

Daan op de Zaan – klik

Daan Beudeker van Beudeker Zonwering mailde vanochtend: “Zojuist bij ons achter op de Zaan (zaandijkerwijd) een dikte van 18 cm. Gemeten. Dit is echt open water, de vaargeul wordt nog open gehouden”.

Daarmee sta ik met mijn 19 cm van de Vlusch in Krommenie nog op 1! (ik doe niet mee voor de hoofdprijs). Wie biedt meer? Probeer op een foto vast te leggen wat je meet en stuur de foto via het formulier van “Tip voor Hajo” of mail naar info@. Laten we zeggen dat we uitgaan van open kadastraal bekende wateren – dus geen zwembaden en badkuipen in de tuin. En geen sloten van minder dan 2 meter breed. En niet ondieper dan 80cm.

Gratis fotoafdruk voor winnaar
Wesly Schippers van zwf-ontwerp.nl biedt voor de winnaar van de ijsdikte record wedstrijd een fotoprint aan op materiaal naar keuze. Afmeting 60×40 of iets groter mag ook – zie photogifts.nl. Hij is deze week nog op SBS6 geweest zie :
http://www.hartvannederland.nl/nederland/friesland/2012/geen-oog-dicht-door-elfstedenkoorts/.

Hier nog de instructie van hoe mijn “geavanceerde” ijsdikte meter gemaakt kan worden (zie video):

Nauwkeurige ijsdikte-meter:

Benodigdheden:

  • Boormachine dunne boor
  • Dunne lat 60cm
  • Dunne lat 30cm
  • Klein boutje, ringetje, 2 moertjes
  • Stuk dun touw
  • Pen
  • Centimeter / duimstok

Montage
Vorm van de latten een T. Boor precies op de kruising een gaatje net iets wijder dan het boutje. Boor 5cm naast dit gat ook een extra gaatje in de korte lat. Bevestig beide latten nu als T met boutje, ringetje en twee moertjes (met contramoer dus). Doe het touwtje door het tweede gat en maak een dikke knoop aan de “buitenzijde” zodat het touwtje als je eraan trekt tussen de latten glipt. Pak de duimstok en de pen en teken streepjes van 15 tot 35cm (gaan we voor toch!) op de lange lat beginnend bij de onderkant van de T.

Uitvoering
Hak of boor met boorhamer een gat in het ijs. Vanwege het brede T-stuk is het niet zo erg als de onderand van het gat rafelig wordt (desnoods gebruikt je een hete staaf voor het laatste stukkie). Doe de latjes zo dat je met het touwtje de lat in T-vorm kunt trekken zodra je onder water bent. Gaatje met touwtje vooruit in het gat dus. Doe de meting! Duw de lange lat terug onder water – trek aan het touwtje om de T weer kwijt te raken. Haal ijsmeter terug door het gat.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Gesloten voor reacties.