ijsdikte meting krommenie 19 centimeter

Klik voor grotere plaat

In Krommenie ben ik naast mijn huis op 19cm blijven steken. Ik dacht dat het meer zou zijn, maar niemand heeft me nog een dikkere meting gestuurd.  Leuk is dat ik een “geavanceerde” ijsdiktemeter heb verzonnen. Hoe die werkt zie je in deze video van mijn “huismeting”. Opmerkelijk vind ik dat er de komende dagen gewoon nog klassiekers op natuurijs gereden gaan worden. En ja het kan ook best! Zeker als je ziet dat het vandaag in een groot deel van Nederland is blijven vriezen en dat het in de huidige berekeningen pas serieus zacht wordt volgende weekeinde. Neerslag? Morgenavond een plens van een paar mm, maar dan lijkt de “Valentijnsneeuw” grotendeels over Duitsland te trekken. Alleen het oosten van Nederland zou nog dik in de regen komen.

Graag verwijs ik naar een discussie over de Elfstedentocht die is aangezwengeld door Nanne die de tocht der tochten zaterdag heeft gereden samen met  in zijn schatting 2000 tot 4000 rijders. Als je daar de lokale rijders bij optelt berekent hij dat er zeker 16.000 mensen op zaterdag en zondag over die ijstrajecten zijn gegaan. Hierrr ga je naar het begin van de discussie. Zullen we hem onder dit bericht voortzetten?

Hieronder verzamel ik alle ingezonden ijsdikte metingen (kan dus ook morgen nog). Wie wint de gratis fotoprint 60×40 op materiaal naar keuze?

 

Daan op de Zaan

Daan op de Zaan – klik

Daan Beudeker van Beudeker Zonwering mailde vanochtend: “Zojuist bij ons achter op de Zaan (zaandijkerwijd) een dikte van 18 cm. Gemeten. Dit is echt open water, de vaargeul wordt nog open gehouden”.

Daarmee sta ik met mijn 19 cm van de Vlusch in Krommenie nog op 1! (ik doe niet mee voor de hoofdprijs). Wie biedt meer? Probeer op een foto vast te leggen wat je meet en stuur de foto via het formulier van “Tip voor Hajo” of mail naar info@. Laten we zeggen dat we uitgaan van open kadastraal bekende wateren – dus geen zwembaden en badkuipen in de tuin. En geen sloten van minder dan 2 meter breed. En niet ondieper dan 80cm.

Gratis fotoafdruk voor winnaar
Wesly Schippers van zwf-ontwerp.nl biedt voor de winnaar van de ijsdikte record wedstrijd een fotoprint aan op materiaal naar keuze. Afmeting 60×40 of iets groter mag ook – zie photogifts.nl. Hij is deze week nog op SBS6 geweest zie :
http://www.hartvannederland.nl/nederland/friesland/2012/geen-oog-dicht-door-elfstedenkoorts/.

Hier nog de instructie van hoe mijn “geavanceerde” ijsdikte meter gemaakt kan worden (zie video):

Nauwkeurige ijsdikte-meter:

Benodigdheden:

  • Boormachine dunne boor
  • Dunne lat 60cm
  • Dunne lat 30cm
  • Klein boutje, ringetje, 2 moertjes
  • Stuk dun touw
  • Pen
  • Centimeter / duimstok

Montage
Vorm van de latten een T. Boor precies op de kruising een gaatje net iets wijder dan het boutje. Boor 5cm naast dit gat ook een extra gaatje in de korte lat. Bevestig beide latten nu als T met boutje, ringetje en twee moertjes (met contramoer dus). Doe het touwtje door het tweede gat en maak een dikke knoop aan de “buitenzijde” zodat het touwtje als je eraan trekt tussen de latten glipt. Pak de duimstok en de pen en teken streepjes van 15 tot 35cm (gaan we voor toch!) op de lange lat beginnend bij de onderkant van de T.

Uitvoering
Hak of boor met boorhamer een gat in het ijs. Vanwege het brede T-stuk is het niet zo erg als de onderand van het gat rafelig wordt (desnoods gebruikt je een hete staaf voor het laatste stukkie). Doe de latjes zo dat je met het touwtje de lat in T-vorm kunt trekken zodra je onder water bent. Gaatje met touwtje vooruit in het gat dus. Doe de meting! Duw de lange lat terug onder water – trek aan het touwtje om de T weer kwijt te raken. Haal ijsmeter terug door het gat.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

13 reacties

Gesloten voor reacties.