Sassauna Fanas 1700m

Deze ochtend een beeld van Fanas, Zwitserland, vanop 1700 meter hoogte. Het is een beetje karakteristiek voor de huidige situatie in de Alpen. Karlijn 1 heeft wat sneeuw achtergelaten afgelopen nacht. Veel was het niet, en aan de bomen te zien lag de sneeuwgrens nog vrij hoog, zo’n 1500 meter. Daaronder heel veel groen, met hier en daar een poging om met kunstsneeuw een piste aan te leggen. Zie je hem?

Belalp hohbiel 2650m

Iets hogerop in het Zwitserse Wallis is er wat meer gevallen. Snel aandrukken jongens.

Innsbruck

Eenzelfde beeld in Oostenrijk. Hoog boven Innsbruck is alles weer bepoedersuikerd. En ook hier zie je de wolken alweer breken.

radar

Er zijn nog wel een paar buien actief, maar veel is het niet.

Karlijn

Daar komt straks verandering in. Vanaf de late namiddag komt Karlijn 2 eraan vanuit het noordwesten, en daar zit wat meer sneeuw op. Reken op zo’n 10 tot 15cm gedurende heel de nacht, lokaal wat meer. En dat bij een sneeuwgrens die dan tot in de laagste dalen zakt. Alles wat ten westen van Engadin, Zwitserland, ligt, hoeft op niet veel te rekenen van Karlijn. Oorzaak is bekend. Het Azorenhoog is er te opdringerig en onderdrukt er alle neerslag. Maar voor diegenen die momenteel in Oostenrijk op vakantie zijn, wordt het wel even genieten van een winters aanblik zondagochtend. En dat is lang geleden.

T850hPa

En ook over het weerverloop voor komende week heeft Hajo al uitvoerig bericht de voorbije dagen. Dit T850 ensemble van het Europese weermodel voor de Zwitserse Noord-Alpen vat het goed samen. Voor diegenen die vrij nieuw zijn op de site, dat is de temperatuur op ongeveer 1500 meter hoogte. En dan zie je het maandag en dinsdag even gloedheet worden in de Alpen wanneer het Azorenhoog over de Alpen trekt. Maar je ziet ook overduidelijk de afkoeling met Kerstmis. En dat terwijl de standaardafwijking (de dikte van de groene balkjes) klein is. Vrij zeker dus …

Chanel

… dat we eind volgende week sneeuwdumpje Chanel gaan mogen begroeten. Zowel het Amerikaanse als het Europese weermodel berekenen er vandaag zo’n 10 tot 15mm neerslag op. Dus dat kan zo’n 20cm worden. Maar dat kijken we even aan. Wat valt er nog op aan deze kaart? Depressie boven Polen en hogedruk boven het westen van Frankrijk. De Franse Alpen gaan dus wederom op niet veel moeten hopen. Verdorie weer dat Azorenhoog! Houdt het dan nooit op? Wel dat is de grote vraag momenteel. Wie af wat lokt het Azorenhoog weg en opent de deur naar de West-Europese winter?

gfs-0-144

Hier zie je de GFS-kaart voor tweede kerstdag. Tot dan zijn alle weermodellen het eens deze ochtend. Daarna nemen de verschillen snel toe. De redding moet weeral van een nieuw hoog tussen Goenland en New Foundland komen (helemaal links op de kaart). Het schuift de Atlantisch Oceaan op en trekt zo op grote hoogte de aandacht van het Azorenhoog. Een ontwikkeling die we de voorbije weken nog hebben gezien. Tegelijkertijd zie je de frontale botsing tussen een portie subtropische (rood omcirkeld) en een portie polaire lucht (paars omcirkeld).

gfs-0-180

36 uur later zou dit dan het resultaat kunnen zijn. Het Azorenhoog boven Frankrijk stort in mekaar en wordt weer helemaal de oceaan op getrokken. En dat terwijl die frontale botsing van beide luchtsoorten wel eens tot een monster van een depressie zou kunnen leiden, pal boven de Lage Landen. Storm, noordwesterstorm, zelfs sneeuwstorm boven ons deel van Europa, want de bovenluchten zijn ijskoud. Ik hoef er geen tekening bij te maken dat in dit scenario ook de Alpen volop mee zouden profiteren bij de start van de nieuwjaarsweek.

ECM1-144

Het kan ook anders lopen. Hier zie je dezelfde kaart als de eerste van daarnet. Tweede kerstdag dus, maar dan van het Europese weermodel. Eenzelfde ligging en beweging van de lage- en hogedrukgebieden. Alleen zijn de tussenliggende subtropische lagedrukgebieden hier net iets dieper, sterker en beweeglijker. Hierdoor gaat de fusie tussen het Azorenhoog en zijn collega aan de andere kant van de oceaan niet door …

ECM1-192

… met grote delen van Europa dan in een aanhoudende zuidwestelijke stroming. Ik hoef er geen tekening bij te maken dat dit geen goede uitkomst is voor ons winterliefhebbers. Dit zijn de twee scenario’s die voor volgens weekend op tafel liggen momenteel. Welke gaat het halen? Puur klimatologisch heeft het Europese scenario meer kans. Jammer genoeg. Anderzijds gaat een meerderheid van de ensembleleden van beide weermodellen voor het Amerikaanse scenario. Te vroeg dus om nu al iets te zeggen, behalve 1 ding: de atmosfeer blijft zelfs na deze ontwikkelingen zeer dynamisch. Er kunnen in de nieuwjaarsweek dus zeer mooie sneeuwsituaties ontstaan in gans Europa, maar een echt geblokkeerde winterse situatie zit er niet in momenteel. Schaatsen dus in het vet laten momenteel. Tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

110 reacties

Reacties zijn gesloten.