Na even afwezig te zijn geweest mag ik weer een weerbericht publiceren voor de wintersportsite van Hajo. Ik heb er zin in! Natuurlijk heb ik niet alleen stil gezeten en de berichten en weerkaarten heb ik blijvend gevolgd, alleen in wat mindere mate. Gisteren was een spannende dag wat betreft de neerslag. Tot waar zou de noordelijke begrenzing komen? en hoeveel neerslag zou het opleveren? Duidelijk was wel, hoe meer naar het zuiden hoe meer kans op bewolking en regen. Het noorden had de beste papieren. Ten tijde van het schrijven van dit bericht was de lijn met neerslag gevorderd tot de lijn Den-Helder-Enschede. Het werd meer buiig van karakter zodat de hoeveelheden per plaats verschilden. In Vleuten bij Utrecht heb ik amper 1mm opgevangen. Een druppel op de gloeiende plaat. Welk weermodel heeft er uiteindelijk gewonnen? Ik denk dat het model Navgem er heel dichtbij zat. De denkbeeldige lijn van Ronaldo was echt zo gek nog niet maar de weergoden hadden er voor gekozen om dit lijntje toch net even te passeren er is namelijk niets zo leuk om toch even die weermannen te kijk te zetten. Het scheelde echter erg weinig. Chapeau Ronaldo!
Voordat de inleiding al weer veel te lang word ga ik in dit bericht natuurlijk kijken hoelang ons zomerweer het vol blijft houden want ondanks de korte onderbreking gaan we enkele dagen (mogelijk langer,daar straks meer over) genieten van heerlijk zomerweer wat ik eigenlijk al nazomerweer mag noemen omdat op 1 september de meteorologische herfst begint. Het Azorenhoog is persistent aanwezig in onze contreien maar in sommige modellen komen de lagedrukgebieden die over IJsland met een sterke westelijke stroming over Scandinavie trekken af zakken naar het zuiden. Als dat gebeurt is het afgelopen met het aangename nazomerweer. Die zelfde lagedrukgebieden gaan begin september trouwens van tijd tot tijd de eerste sneeuw brengen in de bergen van Scandinavie met een dalende sneeuwgrens. Dat gaan we hier zeker volgen.
Nog even terugkomend over de hoeveelheid neerslag die gisteren gevallen is. Het is erg mee gevallen met in het oosten de meeste regen.
Ik ga snel door naar de vooruitzichten want ik denk dat de meeste onder ons lekker aangenaam nazomerweer wel appreciëren in plaats van regenachtig herfstweer.
Wat doet het Europese model nu opeens vreemd? De IJsland-depressie breekt door en gaat voor koel regenachtig weer zorgen op 1 september in de lage landen? Ik dacht het niet! Dus geen zorgen, het gaat (nog) niet gebeuren. Ja maar gisteren kwam het Canadese model GEM ook al met zo’n scenario. Echter vandaag is dat weer van de weerkaart en laat GEM hogedruk gewoon domineren alleen is er stuivertje gewisseld met ECMWF. Ik word er nog niet zenuwachtig van. Hoe kan het dan dat we gisterenochtend zo’n mooie constante pluim hadden? Ik zal ze beide laten zien om de verschillen eruit te halen.
[dc_slider slider=”22139″ captions=”true”]
Zoek de verschillen zou ik zeggen. De bovenste afbeelding is de pluim van gisterenochtend en de onderste van gisterenavond. Ik ben er al uit. Jullie ook?
De pluim van het Amerikaanse model voor Brussel (kan ook voor Nederland gebruikt worden) Weinig neerslag. Stabiel weer en wie goed kijkt ziet een dipje op 1 september van de control run. Zou het dan toch? Laat je eigen niet gek maken hoor. Ik zeg 70 procent kans op aanhoudend mooi nazomerweer rond 1 september en 30 procent kans op uitbraak van koelere lucht met wisselvalliger weer en kans op regen. De weergoden hebben het echter voor het zeggen. Hallo waar hebben we het eigenlijk over. 1 september is ook nog wel ver weg en tot die tijd hebben we gewoon prima nazomerweer met van tijd tot tijd zon, weinig wind draaiend naar een noordoostelijke richting en droge condities. De middagtemperatuur ligt in die gehele periode tussen 20 en 25 graden met de hoogste waarden in het zuidoosten. Gemiddeld landelijk zo’n 23 graden. Daarmee leven we iets boven onze stand want normaal is het 21 graden. Vandaag is het wisselend bewolkt na het verdwijnen van de plaatselijk ontstane mist. Vooral In het midden en zuiden is eerst nog wat regen mogelijk. Later ontstaan er ook nog enkele plaatselijke losse buien, mogelijk met een klap onweer. De temperatuur loopt uiteen tussen de 20 graden in bewolkte gebieden tot 25 graden daar waar de zon meer tevoorschijn komt.
Ja, die foto moest erin en er gaan er steeds meer volgen nu we richting de herfst gaan en dan steeds dichterbij huis. Dit is de MT Hutt in Nieuw-Zeeland. Ik pikte hem op op omdat ze daar gewoon het skiseizoen gaan verlengen met de bakken sneeuw die daar liggen. Lees het hier
21 reacties
Gesloten voor reacties.